شیخ مصطفى اسماعيل؛ «نابغه تلاوت» و «پادشاه مقامات قرآنی» در مصر+عکس

شیخ مصطفی اسماعیل، یکی از برجسته ترین قاری مصری است که به داشتن نفس طولانی در تلاوت مشهور بود و بسیاری در قرائت نیز از نحوه صوت او هنوز تقلید می کنند.

خبرگزاری شبستان، گروه جهان اسلام: شیخ مصطفی اسماعیل، قاری قرآن اهل مصر بود که از او به عنوان «اکبر القراء» و یکی از بزرگ ترین قاریان تاریخ جهان نام می ‌برند.

 

القاب بسیاری به شیخ مصطفی اسماعیل داده شده است که از بارزترین آنها می توان به «سراینده آسمان»، «قاری پادشاهان و رؤسای جمهور و «نابغه تلاوت» و «پادشاه مقامات قرآنی» «صاحب حنجره طلا» اشاره کرد. وی اولین قاری ای بود که تشییع جنازه رسمی برای آن برگزار شد.

 

امروز دوشنبه 5 دی ماه مصادف با 26 دسامبر، سالروز وفات شیخ مصطفی اسماعیل است که به زندگی و فعالیت های ایشان می پردازیم.

 

مرحوم شیخ مصطفی اسماعیل، یکی از برجسته ترین شیوخ قرائت مصر و جهان اسلام به شمار می رود، وی در مقام تسلط داشت و قرآن را با بیش از 19 مقام در شاخه های آن، با صدایی دلنشین و اجرای قوی قرائت می کرد و به داشتن نفس طولانی در خواندن تلاوت معروف بود و باید گفت که بسیاری در قرائت قرآن از نحوه صوت او تقلید می ‌کنند.

 

شیخ مصطفی اسماعیل در هفدهم ژوئن 1905 در روستای «میت غزال»، واقع در استان غربیه مصر، چشم به جهان گشود.

 

 

وی از سنین طفولیت و با تشویق و نظارت پدربزرگش در مکتب‌ خانه روستا شروع به حفظ قرآن کرد و پیش از ۱۲ سالگی، حافظ کل قرآن شد.

وی سپس به عضویت موسسه احمدی در طنطا درآمد تا احکام قرائت و قرائت قرآن را تکمیل کند و تلاوت وی زیر نظر استاد شیخ ادریس فاخر 30 بار بازبینی شد.

شیخ مصطفی اسماعیل از ۱۷ سالگی وارد آموزشگاه الازهر در شهر طنطا شد و به صورت حرفه ‌ای زیر نظر «شیخ ابراهیم سلام» به فراگیری علوم قرآن و قرائت پرداخت.

پیشرفت واقعی استعداد وی در 16 سالگی آغاز شد. زمانی که پیکر «سيد حسين بك قصبي» از استانبول به طنطا رسید و وی بر پیکر وی تلاوت کرد و همگان را جذب خود کرد.

 

همچنین در یک مجلسی نیز مصطفی اسماعیل با شیخ محمد رفعت ملاقات کرد و برایش آیاتی از قرآن تلاوت کرد که تحسین استاد محمد رفعت را بر انگیخت. او توانمندی‌های مصطفی اسماعیل را ستود و از او خواست که بر قواعد تجوید و فن تلاوت مسلط شود و وی در این امر تلاش کرد.

 

شهرت وی به جایی رسید که مورد تحسین ملک فاروق، پادشاه مصرقرار گرفت و دستور تا به عنوان قاری سلطنتی منصوب شود.

 

پس از نهضت افسران آزاد در سال 1952، شیخ مصطفی مدال لیاقت را از رئیس جمهور فقید جمال عبدالناصر دریافت کرد.

 

اما ماجرای عجیب زندگی او این است که رئیس جمهور فقید محمد انور سادات صدای او را دوست داشت و در هنگام زندانی شدن از آن در تلاوت تقلید کرد و در سال 1977 نیز در سفر به بیت المقدس او را به عنوان عضو هیئت رسمی انتخاب کرد و وی در آنجا قرآن کریم را در مسجد الاقصی خواند و در سال 1960 نیز از مسجد الاقصی دیدن کرد و در آنجا قرآن خواند.

 

 

شیخ مصطفی اسماعیل از تعدادی از کشورهای عربی و اسلامی دیدن کرد و سفرهایی را به آلمان، ایالات متحده آمریکا، جزیره سیلان، ترکیه، مالزی و تانزانیا داشت و در این سفرها با تلاوت زیبای خود مدال هایی را به دست آورد.

 

این استاد بزرگ در اماکن بزرگی همچون مسجد جامع اموى، مسجد جامع در لبنان، حرم امام حسین(ع) در عراق، مسجدالاقصى، مسجدالحرام و مسجد جامع در پاریس قرآن را تلاوت کرد.

 

سرانجام مصطفی اسماعیل در22 دسامبر سال ۱۹۷۸ میلادی و در سن هفتاد و سه سالگی درگذشت. وی هنگام بازگشت از شهر دمیاط ( پس از قرائت آخرین تلاوت عمرش که از سوره کهف بود) دچار سکته مغزی شد  و یک روز بعد به بیمارستانی در اسکندریه منتقل شد و  چند روز در بیمارستان بستری شد و از دنیا رفت.

 

دو روز بعد در 28 دسامبر مراسم رسمی تشییع برای وی برگزار شد و مردم و مقامات و شخصیت های مهم نیز در این مراسم حضور داشتند.این مراسم به‌ طور مستقیم از تلویزیون پخش شد. پس از تشییع، پیکر وی را به روستای میت غزال منتقل کردند  و طبق وصیت وی را در خانه خودش به خاک سپردند.

 

شیخ مصطفی اسماعیل در تلاوت و تجوید قرآن صاحب سبک بود و قرآن را با صوت خود ضبط کرد و بیش از یک هزار و 300 تلاوت از خود برجای گذاشت. هنوز نیز صوت ‌ زیبای او، قلب مسلمانان از شرق جهان تا غرب را می ‌لرزاند.

کد خبر 1242139

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha