مسجد جامع اراج؛ از یادگارهای عهد قاجار و حامی محرومان

مسجد جامع اراج یکی از مساجد قدیمی دوره قاجار است که بعد از دهه‌ها فعالیت هنوز هم برقرار است و خیریه جوالائمه(ع) آن ۲۵۰ نفر از نیازمندان را تحت پوشش دارد.

خبرگزاری شبستان، گروه مسجد و کانون‌های مساجد، اراج یکی از محلات قدیمی تهران است که محدوده آن از شمال و جنوب به بزرگراه ارتش و بزرگراه شهید بابائی و از غرب و شرق به خیابان شهید لنگری و بزرگراه امام علی (ع) منتهی می شود. مسجد جامع اراج در این منطقه یکی از مساجد قدیمی است که در اوایل دورۀ قاجار بنا شده است.

 

این مسجد در خیابان شهید تیموری واقع شده است. به گفتۀ اهالی قدیمی اراج این مسجد در اوایل دورۀ قاجاریه پایه‌گذاری شده است. گفته شده که در آن زمان مسجد اراج توسط شخصی به نام استاد مشهدی باقر بنا شده و نخست گنجایش حدود ۳۰ تن نمازگزار را داشته است. به گفتۀ حجت‌الاسلام سید محمدکاظم موسوی، امام جماعت این مسجد (در ۱۳۸۸ ش)، حاج جلال نعمت‌اللٰهی در دهۀ ۱۳۴۰ ش این مسجد را در مساحتی حدود ۱۲۰ متربازسازی کرد. 

 

مسجد جامع اراج در گذشته ظرفیت حدود ۵۰ نفر را داشت. این مسجد در سال ۱۳۷۳ تجدید بنا شد و به همین منظور تا سال ۱۳۸۰ در مسجد بسته بود و امکان اقامه نماز در آن فراهم نبود. پس از بازسازی حدود ۲۰۰ مترمربع به مساحت مسجد افزوده شد. و امروزه مشتمل بر سه طبقه است. این مسجد تا پیش از انقلاب اسلامی، امام جماعت ثابت نداشت. آیت‌الله سید حسن موسوی ــ جد سید محمدکاظم موسوی ـ و آقایان نوایی و میرزایی چندسالی امامت مسجد را بر عهده داشتند؛ اما از ۱۳۶۰ تا ۱۳۸۳ ش حجت‌‌الاسلام و المسلمین سید حسین موسوی (د ۱۳۸۳ ش)، پدر سید محمدکاظم موسوی، امامت آن را بر عهده داشت.

 

 

 

 

مسجد جامع اراج تهران؛ آدرس، تلفن، ساعت کاری | نقشه و مسیریاب بلد

 

 

یکی از بخش های این مسجد موسسه خیریه جواد الائمه(ع) است که از سال ۱۳۷۳ در جوار مسجد شکل گرفته است و ۲۵۰ نفر در حال حاضر تحت پوشش این خیریه هستند.

 

 

محله اراج محله‌ای با باغ‌های بسیار | کیلیدمگ

 

 

یکی از ویژگی‌های این مسجد برگزاری مراسم شبی با قرآن در شب مبعث در آن است. این مراسم از حیث نوع برگزاری، پذیرایی، دعوت از قاریان و گروه تواشیح ممتاز بسیار موفق بوده است. از دیگر ویژگی های این مسجد، دعوت عمومی از اهالی محل برای انتخاب هیئت امنا و دعوت از سخنرانان برجسته برای ایراد سخنرانی در مناسبت های دینی مختلف بوده است.

 

کانون فرهنگی هنری

کانون فرهنگی هنری الجواد(ع) به عنوان موفق‌ترین کانون های فرهنگی هنری در ناحیه شمیرانات به‌ ‌شمار می‌آید. برگزاری کلاس های آموزشی قرآن، عقیدتی، هنری ویژه خواهران و برادران و همچنین برگزاری اردوهای زیارتی ـ سیاحتی، برگزاری دوره های صحيفه سجاديه شناسی، دوره های بصیرت افزایی و اخلاق، آموزش رایانه، فنی و حرفه ای، سواد رسانه ای، برنامه های هنری، هنرهای تجسمی، داستان نویسی، آموزش پویانمایی، توسعه و ترویج کتابخوانی و فعالیت های ورزشی بخشی از برنامه های کانون فرهنگی هنری جوادالائمه(ع) مسجد جامع اراج است.

 

حسینیه اراج

این حسینیه روبه‌روی مسجد جامع اراج در خیابان شهید تیموری واقع شده است. حسینیۀ اراج بـا مساحتـی در حـدود ۲۰۰ متر در دو طبقه در ۱۳۶۰ ش به کوشش حجت‌‌الاسلام و المسلمین سید حسین موسوی و با کمک های مردمی در زمینی وقف‌شده توسط آقای عروجی ساخته شده است.
این حسینیه و مسجد جامع به هم پیوسته‌اند و در واقع یک مکان تلقی می‌شوند. در مناسبت های مختلف، به‌ویژه در ماه محرم و صفر پس از برپایی نمازهای روزانه در مسجد جامع اراج، آقایان برای برپایی عزاداری امام حسین (ع) به حسینیۀ اراج می‌روند و خواهران نیز در همان مسجد توسط دوربین مداربسته در جریان عزاداری، سخنرانی و مداحی های حسینیۀ اراج قرار می‌گیرند. همچنین این مسجد و حسینیه یک پایگاه بسیج دارد. بسیج خواهران در طبقۀ زیرین مسجد، و بسیج برادران نیز در بالای حسینیه واقع شده است.
مسجد جامع و حسینیۀ اراج در گذشته موقوفاتی مانند چندین باغ در اراج داشته که توسط قناتی که مادرچاه آن در دارآباد و مظهر آن در اراج بوده، آبیاری می‌شده است. پس از انقلاب اسلامی، این باغ ها در اختیار سازمان اوقاف قرار گرفت؛ متاسفانه به‌سبب عدم رسیدگی لازم، این باغ ها در معرض خشک شدن قرار گرفته‌اند.

 

برگرفته از:

دانشنامه تهران بزرگ

مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی

 

کد خبر 1242786

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha