به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، ِآیت الله رییسی در دومین کنگره بین المللی بزرگداشت آیت الله مصباح یزدی که با عنوان استاد فکر که در سالن اجلاس سران کشور در حال برگزاری است، گفت: امروز جامعه ما با شناخت شخصیت جامع آیت الله مصباح یزدی می تواند به عمل و نگاه و سیره و سلوک ایشان و شناخت زمان و نیازهای جامعه امروز الگوی خوبی را پیش روی خود داشته باشد که این الگو را بارها رهبر معظم انقلاب به صورت روشن معرفی کرده اند که امروز حوزه باید به آن توجه کند چرا که به شخصیتی مثل ایشان نیاز داریم.
رییس جمهور با بیان اینکه طلاب، دانشجویان و فرهیختگان توجه کنند که آیت الله مصباح می تواند الگویی برای دانشگاهیان باشد، افزود: در تعریف علم باید بگوییم که علم به عقاید حقه، به اخلاق فاضله و کریمه و علم روایت ها و احکام دین تعریف می شود و حقیقت آن است که ما علامه مصباح را در حوزه عقاید حقه صاحب نظر و صاحب اثر می دانیم و هم در حوزه اخلاق یکی از اساتید برجسته و اثرگذار اخلاق و در حوزه عمل و احکام هم یک فقیه برجسته در ارتباط با فقه است. آنچه که نسبت به فقه می گوییم، آن است که فقه اکبر، فقه اوسط و فقه اصغر داریم.
وی با ارایه تعریفی از فقیه گفت: فقیه به کسی می گوییم که به علم به عنوان اخلاق و کریمه، بایدها و نبایدهای الهی و اخلاق فاضله تسلط داشته باشد. دانستن فقه امری است و نشستن. فقه امرالآخر است.
آیت الله رییسی تاکید کرد: اگر فقه در سرشت و فطرت فرد جای گرفت و سرشت اش سرشت فقهی شد، او فقیه است و فقیه به کسی می گوییم که فقه در طبع و سرشت او نشسته باشد و جای گرفته باشد، همه اندیشه ها و کردار او جلوه فقه باشد. اگر کسی همه گفتار و کردارش و اندیشه های بلندش جلوه فقه بود، می گوییم فقیه است.
رییس جمهوری ادامه داد: کسی که در سرشت او فقه جا گرفته باشد از همین جاست که محضر او محضر علم است و همه گفتارش انسان را به یاد خدا می اندازد و هم کردار او جلوه های فقه است و می شود حجت.
وی افزود: حضرت عیسی (ع) در پاسخ حواریون خود که از ایشان پرسیدند با چه کسی همنشین باشیم فرمودند کسی که دیدارش انسان را به یاد خدا بیندازد و کسی که گفتارش بر دانش انسان بیفزاید و انسان را به خدا نزدیک کند و کردارش انسان را راغب به آخرت کند و این ویژگی ها در شخصیتی مانند آیت الله مصباح یزدی حقیقتا وجود داشت.
رییس جمهوری با اشاره به اقدامات ارزشمند آیت الله مصباح یزدی در قبل و پس از پیروزی انقلاب اسلامی گفت: قبل از انقلاب ایشان با انکر المنکرات که حکومت ستمشاهی بود، مبارزه می کرد و بعد از انقلاب نیز از اعرف المعروفات که نظام جمهوری اسلامی و انقلاب اسلامی است، دفاع و حمایت می کرد.
وی با بیان اینکه امروز وظیفه ما حمایت از نظام و امام و تبعیت از فرامین رهبر معظم انقلاب است، تاکید کرد: آیت الله مصباح در عمل و رفتار از نظام و امام حمایت می کرد و از فرامین رهبر معظم انقلاب تبعیت می نمود.
وی ادامه داد: در حوزه مسایل عقلانی و بحث های عقلی و فلسفی و هم در حوزه اخلاق و در حوزه فقه سیاسی فعالانه حضور داشتند و آثار بسیاری از ایشان در فقه سیاسی آثار زیادی به جای مانده است.
رییس جمهور گفت: همه بدانند مبانی فقه ما در حوزه سیاسی چقدر حرف برای گفتن دارد. آیت الله مصباح یزدی در شناخت انحرافات، ایستادگی در مقابل انحراف، التقاط و افکار منحرف هم مباحث را خوب می شناخت و هم در مقابل آنها خوب ایستادگی می کرد لذا ایشان را به عنوان عمار انقلاب و عمار ولایت می شناسیم.
آیت الله رییسی تصریح کرد: در حوزه فقه و اخلاق هم ایشان مباحث را خوب می شناخت و هم خوب تبیین کرد و در حوزه جهاد تبیین آنچه را که تشخیص می داد، بیان می کرد. در دشمن شناسی و دشمن ستیزی نیز سرآمد بود و به عنوان چهره ای که در حوزه فکر و اندیشه، زمان شناسی و سمت گیری و احساس مسئولیت او مثال زدنی بود.
رییس جمهور تصریح کرد: حاج قاسم سلیمانی مالک اشتر انقلاب در حوزه شناخت فتنه ها، بسیج کردن نیروها برای ایستادگی در مقابل فتنه گران و توطئه گران زبانزد بود.
وی ادامه داد: مالک اشتر و عمار انقلاب و ولایت در شناخت زمان و در اعلام موضع و سمت گیری زمان سمت گیری و زمان شناسی و آنچه که وظیفه شان بود چه با اندیشه های انحرافی و چه با فتنه گرانی که می خواستند منطقه را به آشوب بکشند، مبارزه کردند. هر دو در جایگاهی هستند که در فکر و اقدام و عمل و ایستادگی در برابر دشمن الگو باشند و در ایام شهادت حضرت فاطمه (س) باید این الگوها را خوب بشناسیم.
رییس جمهوری با بیان اینکه آیت الله مصباح یکی از فقهایی بود که شاگردپروری را در برنامه خود داشت، گفت: اندیشه و عمل ایشان به عنوان عمل و الگوی برتر از سوی خانواده، اطرافیان و شاگردان ایشان پذیرفته شده است.
وی تاکید کرد: یکی از موفقیت های رهبر معظم انقلاب این است که اطراف خودشان را متوجه اند و اطراف ایشان به ایشان توجه دارند و با تمام وجود به ایشان باور دارند و عمل به اندیشه های ایشان را الگو قرار داده اند.
وی تاکید کرد: برگزاری جلسات تجلیل برای بزرگان امر بسیار پسندیده ای است که اما هر تجلیلی باید مبتنی بر تحلیل باشد. باید نسبت به شخصیت و مشی شخصیت ها تحلیل داشته باشیم و سپس تجلیل مبتنی بر تحلیل می تواند پایدار باشد و به جامعه رشد و سلوک بدهد.
وی با اشاره به منویات رهبر معظم انقلاب در دیدار با مردم قم گفت: ایشان در این دیدار از شخصیت آیت الله مصباح یزدی نام بردند و این به این معنا است که قم و حوزه های علمیه، دانش پژوهان و طلاب باید به شخصیت ایشان توجه کنند.
وی تصریح کرد: امروز حوزه علمیه باید مسئله شناسی، حل مسئله، پیدا کردن گره های ذهنی و حل آنها اهتمام بورزد؛ ما هم به عنوان مسئول وظیفه مهمی در این زمینه داریم و باید این گره ها باز شود و ذهن ها نسبت به این مباحث روشن شود.
وی با اشاره به حوادث اخیر گفت: با توجه به وقایع اخیر مسئولیت حوزه های علمیه و مسئولان دوچندان می شود و باید در حوزه عمل و اجرا و اندیشه و فکر بیش از گذشته کوشا باشیم و با مسئله شناسی ارایه راهکار مسایل در این عرصه حضور داشته باشیم.
رییس جمهور تاکید کرد: آیت الله مصباح به نیاز جامعه توجه می کرد و یکی از عوامل موفقیت ایشان بود. وی با ارایه تعریفی از طلبه و دانشجوی سیاسی گفت: طلبه و دانشجوی سیاسی کسی است که نیاز جامعه را بشناسد و آماده خطرپذیری و مسئولیت پذیری باشد.
وی با اشاره به منویات رهبر معظم انقلاب گفت: ایشان تعریفی که از یک دانشجو و چهره علمی سیاسی کرده اند، این است که زمان شناس بوده، جامعه را بشناسد، نیازهای جامعه را خوب برآورد کند و آماده خطرپذیری و مسئولیت پذیری باشد.
وی با بیان اینکه ساحت دین و انقلاب اسلامی بسیار مهم است و ما باید در این مسیر سرباز باشیم، گفت: باید امر به خوبی ها و نهی از پلشتی ها بکنیم، وظیفه را بشناسیم، وظیفه مان را درست انجام دهیم و همراه با عقلانیت به وظایف خود عمل کنیم.
در ادامه با حضور رییس جمهور و جمعی از شخصیت های حوزوی از سند تولید علوم انسانی اسلامی رونمایی شد.
نظر شما