از اقامت در آلاچیق های درختی تا خرید سوغات از روستای ملی حصیر ایران

بازدید از عمارت تاریخی چوکام، مرکز اکوتوریسم باقرخاله، اقامت در خانه‌های درختی روستای دهنه سر شیجان، قدم زدن در جنگل ۳۰۰ هکتاری فتاتو و خرید صنایع دستی از روستای ملی حصیر ایران، می‌تواند خاطره خوبی برای مسافران نوروزی باشد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از گیلان- مهری شیرمحمدی؛

تعطیلات نوروز فرصت خوبی است تا با تامل بیشتری جاذبه‌های تاریخی و طبیعی شهرستان‌های گیلان را ببینیم. شهرستان خمام، به دلیل نزدیکی به رشت و انزلی، موقعیت خوبی برای بازدید گردشگرانی دارد که مقصد سفرشان مرکز استان گیلان و بندرانزلی است.

 

بازدید از باغ و عمارت تاریخی چوکام، بازدید از مرکز اکوتوریسم و پرنده نگری باقرخاله، اقامت در خانه‌های درختی روستای دهنه سر شیجان، قدم زدن در جنگل ۳۰۰هکتاری فتاتو و خرید صنایع دستی از روستای ملی حصیر ایران، می‌تواند خاطره خوبی برای مسافران نوروزی باشد.

 

* باغ تاریخی چوکام

«چوکام»، یکی از دهستان‌های شهرستان خمام است. دهستان چوکام از سه بخش جیرسرچوکام، میان محله و بازار چوکام تشکیل شده است. در هسته مرکزی چوکام یعنی نزدیک به مدرسه، مسجد و بازار چوکام -که در حاشیه رودخانه شکل گرفته- باغ بزرگ و عمارت تاریخی چوکام قرار دارد.

 

این عمارت و باغ میراثی بجامانده از ناصر الملک «نائب‌السلطنه احمد شاه قاجار» است که به فرزندش «حسین علی خان قراگوزلو» به ارث می رسد و پس از انقلاب، توسط دولت مصادره می‌شود. این بنای تاریخی در سال ۱۳۸۴ به شماره ۱۳۲۲۷ در فهرست آثار ملی ثبت شده  و موقعیت ممتازی برای ایجاد طرح های بلند مدت گردشگری و اقامتی در چوکام دارد.

 

برای دیدن این عمارت می‌باید از حجره‌های میانه بازار عبور کرده و از روی پل آهنی رودخانه به سمت درب ورودی عمارت بروید. عمارت دوطبقه به صورت شمالی- جنوبی ساخته شده و همچون خانه‌های بومی گیلان از سه جهت دارای تلار و غلام گردش است. به دلیل شرایط اقلیمی، ایوان یا تلار توسط پنجره های شیشه ای محصور شده است.

 

ایوان دارای ستون‌های متعدد چوبی و بلندی است که سقف را نگه می‌دارد و راه پله داخلی عمارت دو طبقه را به‌هم متصل می‌کند.

 

* مرکز اکوتوریسم جیرسر باقرخاله

«مرکزاکوتوریسم جیرسرباقرخاله» در سال ۱۳۹۶، با همکاری آژانس بین المللی همکاریهای ژاپن (جایکا) ایجاد شد. اگرچه هدف نخست آن ایجاد مرکزی برای فعالیت‌های زیست محیطی بود، ولی امروز این مکان بعنوان یکی از مراکز گردشگری شهرستان خمام است که علاوه بر فعالیت‌های زیست محیطی برای ساکنان محلی نیز آورده اقتصادی دارد.

 

این مکان به دلیل نزدیکی به قرق یا چراگاه عمومی روستای جیرسرباقرخاله و آبراه پیربازا و نزدیکی به تالاب انزلی نیز حائز اهمیت است. مرکز پرنده نگری تالاب انزلی نیز در انتهای همین قرق ایجاد شده است. در اراضی حفاظت شده چندین هکتاری این چراگاه عمومی، گله‌های رها شده دام اعم از انواع گاو، اسب و حتی گاوهای کوهان دار به وفور یافت می‌شود.

 

در ابتدای قرق، خانه‌ای دو طبقه با معماری بومی گیلان ساخته شده است که محلی برای عرضه و فروش صنایع دستی و سوغات محلی گیلان است. این خانه، به سبک معماری خانه‌های موزه روستایی گیلان ساخته شده، با غلام گردشی در هر دو طبقه و پلکانی چوبی که به طبقه بالا می‌رود.

 

در طبقه نخست این مرکز، تابلویی با پرچم ایران، ژاپن و آرم ویژه حفاظت از تالاب انزلی دیده می‌شود که معرف فعالیت مدیریت اکولوژیک تالاب انزلی در فاز دوم است. در این تابلو که نماد دوستی و همکاری بین دو کشور ایران و ژاپن است، نوشته شده:«این مرکز اکوتوریستی به منظور ترویج اکوتوریسم جامعه محور به اهالی روستای جیرسرباقرخاله اهدا شده است. »

 

در طبقه دوم، تابلوی بزرگی حاوی تصاویر پرندگان تالاب انزلی برای معرفی دیده می‌شود؛ کوکو، هدهد، خوتکا، لیل، سُنقُرتالابی، اردک کله سبز، تُرُم تای، ماهی خورک و چلچله رودخانه‌ای.

 

در حاشیه این عمارت، فضایی مسقف با امکانات اقامتی چندساعته برای مسافران احداث شده و بانوان محلی با تولید انواع خوارکی‌های محلی اعم از خورش‌های گیلانی، نان و شیرینی‌های سنتی از گردشگران پذیرایی کنند. عطر نان کشتایی که به روش سنتی پخته می‌شود، رشته خشکاری که بر سینی مسی برشته می‌شود و کاکای کدوحلوایی که در روغن داغ سرخ می‌شود، در فضا پیچیده است.

 

* آلاچیق درختی های روستای شیجان

در روستای دهنه سر در محله میدان دهستان شیجان، یکی از جذاب‌ترین مراکز گردشگری شهرستان خمام قرار دارد. اگرچه بین مردم مجموعه محمد ملایی معروف به «آلاچیق درختی» است. اما تنها کلبه‌های چوبی بالای درختان نیست که مردم را جذب می‌کند. وقتی بالای کلبه‌های درختی اقامت دارید، می‌توانید از آن بالا، مرداب و استخرهایی را ببینید که وسط آن رستوران‌های کوچکی ایجاد شده و برگ‌های پهن نیلوفر آبی آنها را همچون نگینی در برگرفته است.

 

اگر هوس تاب بازی وسط گل‌های نیلوفر را دارید و یا می‌خواهید از پل چوبی وسط شالیزار عبور کنید و در حین پیاده روی طبیعت روستا را ببینید، حتما سری به روستای دهنه سر بزنید.

 

*فشتکه روستای ملی حصیر ایران

خیر سوغات در پایان هر سفری لذت بخش است. بخصوص اگر این سوغات را مستقیم از دستان هنرمندی بخرید که در روستای ملی حصیر ایران تولید می‌شود.

 

حصیر بافی، یکی از مهارت‌های جلگه نشینان گیلان است که در سال ۱۳۹۰ بعنوان میراث معنوی گیلان ثبت گردید. صنایع دستی حصیری با استفاده از یک نوع گیاه محلی بنام «لی» تولید می‌شود. ساقه‌های این گیاه در فصل تابستان در آفتاب خشک می‌شود و سپس بعنوان زمینه اصلی کار توسط هنرمندان صنایع دستی بافته می‌شود.

 

در روستای فشتکه این مهارت به حد اعلاست. از ۶۷۰ خانوار این روستا، حداقل یک نفر بافنده محصولات حصیری است و در مجموع ۷۰۰ هنرمندِ بافنده، صنایع حصیری تولید می‌کنند. در چندسال اخیر، حصیربافی متنوع شده و۲۰۰ نوع محصول کاربردی با گیاه لی توسط هنرمندان صنایع دستی فشتکه تولید می‌شود. به دلیل نوع آوری از یک سو و مرغوبیت محصولات تولید شده، سال ۱۳۹۶، «فشتکه» به عنوان روستای ملی حصیر ایران انتخاب شد.

 

در این روستا، مغازه های فراوانی است که می توانید صنایع دستی حصیری را مستقیم از تولید کننده خریداری کنید. همچنین در فشتکه، ساختمانی تحت عنوان «موزه حصیر» راه اندازی شده است.

کد خبر 1255498

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha