سیدعلی سرابی، قائم مقام مرکز طبع و نشر قرآن با اشاره به تدوین و ابلاغ سیاست های کلی این حوزه به دستگاه های ذیربط خبرنگار شبستان گفت: مرکز طبع و نشر قرآن به عنوان سیاستگذار عرصه کتابت، چاپ و نشر مصحف شریف را تدوین و در گام نخست با هماهنگی رییس سازمان تبلیغات اسلامی، برای اجرا به این سازمان که نقش ناظر و ضابط را ایفا می کند، ارسال کرده است.
وی با بیان این مطلب که هیچگونه تعارضی میان مرکز طبع و نشر قرآن و سازمان تبلیغات اسلامی بر سر چاپ و نشر قرآن وجود ندارد، اظهار کرد: پس از آن سیاست های مصوب به دستگاه هایی که در سطحی کلان در حوزه چاپ و نشر قرآن فعالیت می کنند، همچون وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان اوقاف و امور خیریه ابلاغ شده است. بنابراین مخاطب اصلی مرکز طبع و نشر در گام نخست، دستگاه های فرهنگی فعال در حوزه چاپ و نشر کتاب وحی هستند.
سرابی در پاسخ به این سوال که آیا توزیع مصاحف ایرانی در داخل و خارج از کشور مشکلی ایجاد کرده است یا خیر؟ تصریح کرد: البته تنها در برخی موارد رسم الخط ویژه قرآن رعایت نشده است. در سال های پس از انقلاب با رفع اغلاط املایی مشکلات در این باره کمتر شده اما به دلیل توقیفی دانسته شدن رسم الخط آیات وحی از سوی اهل سنت و تحریف خوانده شدن هر گونه کوتاهی درباره آن، بعضا در برخورد با مصاحف ایرانی نظام و شیعه به تحریف قرآن متهم شده اند.
قائم مقام مرکز طبع و نشر قرآن ادامه داد: علاوه بر این، در داخل کشور هم عدم هماهنگی رسم الخط قرآن با شیوه نگارش مشکلاتی را به ویژه در امر آموزش عمومی ایجاد کرده است. از این رو، مصلحت ایجاب می کند که در کتابت و چاپ و نشر قرآن وحدت رویه ایجاد شده و رسم الخط ویژه مورد توجه قرار گرفته و بر اساس قواعد و ضوابط علمی دانش رسم الخط قرآن تنظیم شود.
الزام ناشران خصوصی با فوریت همراه نیست
وی با اشاره به الزام ناشران خصوصی به اعمال اصلاحات مصوب مرکز طبع و نشر قرآن در مصاحف خود تصریح کرد: اما این الزام با فوریت همراه نیست. بلکه مقرر است طی چند سال آینده ناشران خصوصی نیز که از سال ها قبل مصاحفی را منتشر کرده اند و در برخی از آنها مسائل فنی رسم الخط ویژه قرآن رعایت نشده، برای جلوگیری از بروز مشکلات جدی این ایرادات را برطرف کنند. البته این مهم در فرصت معقول انجام می شود و کار شاقی به نظر نمی رسد.
سرابی تاکید کرد: علی رغم این الزام، مخاطب اصلی این سیاست های ابلاغی دستگاه های وابسته به نظام جمهوری اسلامی هستند که مصاحف منتشر شده آنها با شمارگان بالا در داخل و خارج از کشور توزیع می شود. چراکه مصاحف منتشر شده این دستگاه ها به نام نظام تمام می شود و باید از اتقان و استحکام علمی و فنی برخوردار باشد.
وی عنوان کرد: ممکن است فقدان استحکام علمی و فنی مصاحف منتشر شده در خارج از کشور به نام نظام تمام شود و جمهوری اسلامی بر اثر آن به تساهل در امر چاپ و نشر مصحف شریف متهم شود.
رعایت رسم الخط ویژه قرآن در اکثر مصاحف
سرابی با بیان این مطلب که رسم الخط ویژه قرآن در اکثر مصاحف منتشر شده کشور رعایت شده است، ابراز کرد: همسو با تکنولوژی و فناوری های نوین چاپ، رفع مشکل برخی واژگان که رسم الخط ویژه در نگارش آنها رعایت نشده است، امکانپذیر است. با این حال دستورالعملی برای الزام فوری ناشران خصوصی به منظور اعمال این اصلاحات ابلاغ نشده است.
وی اعلام کرد: زمانی هم که این مهم الزامی شود تنها رسم الخط ویژه قرآن –شیوه نگارش حروف و کلمات- را مدنظر دارد. از این رو برای علامت گذاری شرایط محدود کننده ای در نظر گرفته نشده و شیوه های مختلف از جمله شیوه رایج در مصاحف ایرانی مورد تایید است. از این رو، ناشران خصوصی می توانند در مدت زمان منطقی و به سهولت مصاحف خود را اصلاح کنند.
سرابی درباره وضعیت ناشرانی که برای نخستین بار درپی چاپ و نشر قرآن هستند، تصریح کرد: مصاحف جدید باید کاملا منطبق با قواعد رسم الخط قرآن باشد تا در آینده چاپ و نشر آنها با مشکل مواجه نشود.
قائم مقام مرکز طبع و نشر قرآن با بیان این مطلب که جمع آوری زینک های موجود در دستور کار قرار نگرفته است، گفت: مرکز نه درپی سختگیری به ناشران و نه به دنبال جمع آوری مصاحف موجود در بازار است. بلکه با سیاست های مصوب خود امیدوار است طی چند سال آینده ایرادات رسم الخطی قرآن ها را برطرف و بتدریج مصاحف جدید را جایگزین آنها شود.
وی با ابراز خرسندی از تطابق شمارگان بالایی از مصاحف موجود در بازار با سیاست های مرکز طبع و نشر قرآن خاطرنشان کرد: مصاحف مرکز طبع و نشر و مصاحف کتابت شده به خطوط پاکستانی و نسخ عربی (عثمان طه) از جمله این قرآن ها و منطبق با قواعد رسم الخط ویژه کتاب وحی هستند. بنابراین شمارگان مصاحفی که این قواعد را رعایت نمی کنند کمتر از موارد مورد تایید است. از این رو می توان گفت که نیم بیشتر راه برای اعمال سیاست های مصوب مرکز پیموده شده است.
پایان پیام/
نظر شما