احتمال تغییر وزیر امور خارجه ترکیه

با توجه به تیره شدن روابط آنکارا با چند کشور همسایه و کنار گذاشته شدن اصل " هیچ مشکلی با همسایگان" در سیاست خارجی ترکیه احتمال تغییر "احمد داوود اوغلو" از وزارت امور خارجه ترکیه وجود دارد.

به گزارش خبرگزاری شبستان منابع آگاه و فعالین سیاسی در ایران و ترکیه معتقد هستند با توجه به تیره شدن روابط آنکارا با چند کشور همسایه خویش از جمله سوریه، عراق و ایران و کنار گذاشته شدن اصل " هیچ مشکلی با همسایگان" در سیاست خارجی ترکیه احتمال تغییر "احمد داوود اوغلو" از وزارت امور خارجه ترکیه وجود دارد.
یک منبع آگاه در وزارت امور خارجه ایران در این رابطه می گوید ترکیه با بیشتر همسایگانش به جزء ایران دارای مشکلات فراوانی است مانند موضوع نسل کشی ارامنه، مناقشه قبرس، اختلافات سیاسی با یونان و اختلافات مرزی با سوریه. همچنین آنکارا با عراق نیز بر سر استقرار بخشی از اعضای حزب کارگران کردستان –پ.ک.ک- در اقلیم کردستان اختلافات شدیدی دارد و در سال 2008 نیز ارتش ترکیه وارد بخشی از شمال این کشور شد.
این منبع آگاه که خواست نامش فاش نشود افزود: ترکیه در سال های اخیر علیرغم تلاشی که برای حل بحران در روابطش با ارمنستان کرد و در سال 2010 نیز با میانجی گری آمریکا در ‍ژ‍نو قراردادی با ایروان بست، اما مناقشه بر سر نسل کشی 1915همچنان ادامه دارد. تصویب قانونی درباره نسل کشی ارامنه در پارلمان فرانسه نیز منجر به بروز تنش جدیدی شد.
وی تصریح کرد: احمد داوود اوغلو و دستگاه سیاست خارجی ترکیه بدون در نظر گرفتن محدودیت های این کشور و همچنین روابط استرات‍یک تهران و مسکو با حکومت بشار اسد، به صراحت از مخالفین سوری حمایت کرد و حتی اجازه حمل سلاح به آنان داد. این امر باعث ایجاد شکافی عمیق در روابط ایران و سوریه با ترکیه شده است.
این منبع آگاه خاطرنشان کرد: در حال حاضر با توجه به جنگ لفظی میان رجب طیب اردوغان و نوری مالکی نخست وزیران ترکیه و عراق، پناه دادن آنکارا به طارق الهاشمی معاون رییس جمهور عراق که از سوی دادگاه های عراقی تحت تعقیب است و همچنین دیدار اخیر وزیر خارجه ترکیه از اقلیم کردستان به نظر می رسد که بغداد اعتماد خود را نسبت به نیات ترکیه از دست داده باشد.
وی تاکید کرد: احمد داوود اوغلو معمار سیاست خارجی دولت اردوغان و حزب حاکم عدالت و توسعه است اما استرات‍ژی او که از آن به عنوان "عثمانی گرایی نوین" یاد می شود به شدت از سوی نظامیان، ارگنه کنی ها – کمالیست های افراطی – و بسیاری از کارشناسان سیاست خارجی در دانشگاه های ترکیه مورد انتقاد قرار دارد.
یکی از کارشناسان ترک که نخواست نامش فاش شود در این رابطه به خبرنگار شبستان گفت: این برای اولین بار در تاریخ ترکیه است که ما روابط تیره ای هم با ایران بدلیل سوریه و استقرار سیستم موشکی ناتو داریم و هم روابط آنکارا- تل آویو به خاطر موضع گیری های اردوغان و داوود اوغلو رو به وخامت است و این موضوع معمایی را برای نخبگان ترک به وجود آورده است.
وی تصریح کرد: داوود اوغلو سیاستمدار و دیپلماتی کاملا فهمیده و با سواد است اما بلندپروازی ها و جاه طلبی های او با محدودیت های ترکیه در عرصه سیاست خارجی هم خوانی ندارد؛ این نکته را بارها نخبگان و دانشگاهیان ترکیه در مقالات و سخنرانی های خود به وی و دولت اردوغان متذکر شده اند.
این کارشناس سیاسی در ترکیه افزود: اصل اساسی و بنیادین در سیاست خارجی ترکیه " هیچ مشکلی با همسایگان" است اما به نظر می رسد هم اکنون ما با تمامی همسایگانمان مشکل و اختلاف داریم.
وی درباره روابط آتی سوریه با ترکیه گفت: در خاورمیانه هر چیزی ممکن است و اگر بشار اسد و یا حزب بعث همچنان در سوریه در قدرت بمانند، معلوم نیست آینده روابط دو کشور چگونه خواهد بود؟ به طور حتم سوری ها بدنبال تقویت احزاب کُرد مخالف دولت ترکیه می روند و از رهبران آنها در کشورشان میزبانی می کنند؛ علویان ترکیه نیز وابستگی قومی و مذهبی به سوریه دارند و در حال حاضر از منتقدین اصلی سیاست آنکارا در قبال دمشق هستند.
وی اضافه کرد: حوادث سوریه باعث شده تا ایران و عراق اعتماد خود را نسبت به ترکیه از دست بدهند و این امر حتی می تواند بر روابط رو به رشد اقتصادی دو طرف تاثیر گذار باشد؛ کما اینکه اگر اخوان المسلمین سوریه در این کشور به قدرت برسد، افراط گرایی و القاعده در مرزهای دو کشور فعال می شوند و چه بسا که اخوان المسلمین از آنها علیه ترکیه حمایت کنند.
گفتنی است در ماه های اخیر دولت آنکارا به شدت از سوی محافل داخلی تحت فشار است زیرا آنها اعتقاد دارند کشورهای عربی به ویژه عربستان و قطر همانند دوران جنگ جهانی اول، در نهایت از پشت به ترکیه خنجر می زنند و ترکیه را با کشورهای همسایه خود تنها می گذارند.

کد خبر 161383

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha