خبرگزاری شبستان//کرمان
در جنوب شهر باصفای راین و در نزدیکی پارک همیشه سرسبز ولی عصر(عج)آن بنایی با قدمت بیش از هزار سال وجود دارد که آن را خواهر ارگ بم می خوانند.
این بنای خشتی و گلی که پس از ارگ بم بزرگترین بنای خشتی جهان محسوب می شود هر ساله گردشگران زیادی از سراسر ایران و جهان را به سمت خود می کشاند.
ارگ تاریخی راین، بزرگترین بنای خشتی بعد از ارگ بم با حریم چهل هزارمتر مربع و زیربنای بیست و دو هزار مترمربع، نشسته بر تارک تاریخ، میراث ارزشمند و ثروت فرهنگی تاریخی که سالیانه میزبان هزاران گردشگر داخلی و خارجی است.
این ارگ در جنوب غربی شهر کنونی راین و بر بلندای تپه ای قرار گرفته است. این بنای خشتی تا حدودی به ارگ تاریخی بم شبیه است. پلان قلعه تقریباً مربع شکل و با چندین برج در اطراف مزین شده است.
دور تا دور قلعه را حصاری در برگرفته که ارتفاع آن بیش از 10 متر است. تنها ورودی قلعه از جبهه شرقی است که با سر در بزرگ و باشکوه به محوطه داخلی راه دارد . این قلعه تا 150 سال پیش، قابل سکونت بوده و مرمت آن از سال 74 شروع و قسمت های بازار، حاکم نشین، چهارانبار، آتشکده (زورخانه) و خانه اعیانی مباشر بازسازی شده اند.
قلعه راین یکی از مهم ترین آثاری است که می تواند بر تاریخ کهن این خطه گواهی دهد و بر سند موجودیت راین قبل از اسلام مهر تأیید نهد.
این قلعه مدرک گویایی است که گفته می شود قدمت و سابقه این دیار را به دوره ساسانیان می رساند.قلعه هایی با قدمت و سابقه بیشتر در این محل وجود داشته،که بر اثر حوادث طبیعی از بین رفته اند در زمان یزدگرد سوم، اعراب به فرماندهی مجاشع ابن مسعود سلمی پس از فتح ایالت کرمان، نتوانستند به قلعه راین که دژی مستحکم بود، وارد شوند.
جنگ بهرام شاه با ملک ارسلان در شرق راین
سالها قبل، ارگ راین شاهد جنگ خونین و پر تلفات لشکریان ملک ارسلان پسر طغرل شاه سلجوقی و بهرامشاه بوده است.
بهرامشاه با سپاهی انبوه از خراسان به کرمان آمده بود تا این ایالت را که در آن زمان تا بندر هرمز و مسقط ادامه داشت تصرف کند و به قلمرو خود ضمیمه سازد . ملک ارسلان برای جلوگیری از نزدیک شدن بهرامشاه سلجوقی به کرمان و یزد و فارس ، با سپاهی انبوه به جلوگیری از وی شتافت.
دو سپاه در جلگه راین به هم رسیدند و جنگ آغاز شد. این جنگ خونین و پر تلفات در سال 1174 میلادی(۵۶۹ هجری قمری )در جلگه راین (میان کوه معروف به عسکرو و آخرین تپه راین موسوم به تل کهن سیم) روی داد. هزاران تن از هر دو سپاه کشته شدند.
در پایان روز آثار شکست در سپاه ملک ارسلان ظاهر شد که مردم راین ملک ارسلان را ترجیح می دادند از قلعه خارج شدند و به کمک او شتافتند و به دشمن هجوم بردند و ورق را برگردانده و سپاه بهرامشاه مجبور به عقب نشینی شد.
راین با قدمت و تمدن کهن در زمان ساسانیان بواسطه قرار گرفتن در بزرگراه غرب به شرق و راه کرمان به جیرفت و بندرعباس موقعیتی مناسب داشته و یکی از مراکز دادو ستد کالا و همچنین بافت پارچه های ارزشمندی بوده است که حتی به مناطق دور مانند مصر نیز صادر می شد. این منطقه در گذشته یکی از مراکز ساخت صنایع دفاعی مانند شمشیر و تفنگ نیز بوده است.
پایان پیام/
نظر شما