به گزارش گروه مسجد و کانونهای مساجد خبرگزاری شبستان، هشتمین جلسه رویداد «مسجد جامعه پرداز» از سری برنامه های بخش «مسجد، پایگاه قرآن» برگزار شد.
بخش اول هشتمین جلسه رویداد «مسجد جامعه پرداز» به موضوع «مسجد؛ کانون مردم سالاری دینی» اختصاص داشت که از سوی حجت الاسلام حامد صائبنژاد یکی از راهیاران منطقهای بنیاد هدایت ارائه شد. حجت الاسلام سیدناصر میرمحمدیان دبیر علمی و حجت الاسلام احسان رضایی مسئول تعلیم و تربیت سازمان بسیج مستضعفین کشور نیز به عنوان استاد این نشست حضور داشتند.
حجت الاسلام صائب نژاد با بیان اینکه مردم در همه جوامع و حکومتها ارزش بالایی دارند، اظهار داشت: مردم برای حفظ حکومتها بسیار مهم هستند؛ بنابراین همه حکومتها تلاش میکنند که به نحوی مردم را با خود همراه کنند. البته این همراه کردن مردم مدلهای مختلفی دارد؛ یک مدلی که سالهاست عملا منسوخ شده، مدل دیکتاتوری است که یک شخص یا طایفهای حکومت را به دست میگرفتند و همواره با نظر خود پیش میرفتند و بر مردم حکومت میکردند.
وی با اشاره به ترویج مدل دموکراسی از قرن ۱۵ به بعد، گفت: در مدل دموکراسی بحث مردم سالاری مطرح است و سعی میکند مردم را جدیت با خود همراه کند و راضی نگه دارد؛ این مدل در صحبتهای اندیشمندان غربی از جمله افلاطون و ارسطو ریشه دارد البته آنها به شدت به این مدل بد بین هستند. حکومتهای غیر دینی معمولا در این سالها بر اساس زر و زور و تزویر کار خود را پیش بردهاند.
راهیار منطقهای بنیاد هدایت تکیه دموکراسی را بر برگزاری انتخابات دانست و تصریح کرد: اینکه هر چند سال یک بار مردم بیایند پای صندوق رأی و یک رئیس جمهوری را انتخاب کنند یا در انتخابات شوراها و مجلس شرکت کنند، معنایش مردم سالاری است؟! واقعا با این روش مردم میتوانند برای اداره جامعه خود تصمیم بگیرند؟
حجت الاسلام صائب نژاد مدل مردم سالاری دینی را تنها مدلی برشمرد که مردم در تمام تصمیمگیریها و اتفاقات جامعه خود اثر میگذارند و مشارکت دارند و در توضیح آن یادآور شد: سال ۷۷ رهبر معظم انقلاب واژه مردم سالاری دینی را مطرح کردند؛ مردم سالاری دینی عملا نه دیکتاتوری و نه دموکراسی است بلکه کاملا متفاوت و متناسب با جمهوری اسلامی ایران است.
وی افزود: در این مدل مردم سالار جامعه خود هستند و با محوریت دین کار خود را در سطح کلان پیش میبرند. بنا به روایتی که داریم، هر جامعه و حکومتی که شکل میگیرد، ناگزیر است که رهبری داشته باشد. در جامعه مردم سالاری دینی رهبر در سطح کلان، ولی فقیه است. حال اگر بخواهیم مردم در تمام مسائل جامعه و حکومت دخیل باشند، آیا میتوانیم برای هر اتفاقی انتخابات برگزار کنیم و نظر مردم را جویا شویم؟ این امر عملا غیر ممکن است.
راهیار منطقهای بنیاد هدایت با بیان اینکه حلقه مفقودهای در بین وجود دارد تا بتوانیم مردم را با حاکمیت همراه کنیم، گفت: این همان چیزی است که از ۵ سال قبل بنیاد هدایت برای تحقق آن شکل گرفت؛ برای اجرایی کردن این مدل مسجد به عنوان مکان و محور اجرا مشخص شد. علت انتخاب مسجد این بود که ما ۸۵ هزار مسجد داریم که در تمام شهرها، محلهها، روستاها و کوچه پس کوچهها پراکنده هستند؛ بنابراین میتوانیم از این ظرفیت عظیم استفاده کنیم.
حجت الاسلام صائب نژاد خاطرنشان کرد: در گذشته مسجد در پیشبرد امور زندگی مردم تأثیرگذار بود. در زمانه ما برای اجرای این مدل یک خلائی وجود داشت که بنیاد هدایت در پی رفع آن است؛ برای اینکه کسانی مساجد را فعال کنند تا پایگاهی برای مردم سالاری دینی و پای کار آوردن مردم شود، طرح امام محله مطرح شد.
وی در تبیین نقش امام محله در تحقق مدرم سالاری دینی، اظهار داشت: امام محله در دو بعد میتواند فعالیت کند؛ از یک سو با اهالی محله ارتباط برقرار میکند و از سوی دیگر با مرجعیت و رهبری کلان ارتباط خود را حفظ میکند و کار حاکمیت را پیش میبرد.
راهیار منطقهای بنیاد هدایت با اشاره به آیه« لَقَدْ أَرْسَلْنا رُسُلَنا بِالْبَیِّناتِ وَ أَنْزَلْنا مَعَهُمُ الْکِتابَ وَ الْمِیزانَ لِیَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ»، گفت: امام محله قرار است در جامعه کاری کند که مردم قیام کنند و برای زندگی خود تصمیم بگیرند؛ یعنی اگر محله با مشکلی مواجه شد، مردم و متخصصین پای پار بیایند و با محوریت مسجد و امام محل، آن مشکل را حل کنند.
حجت الاسلام صائب نژاد به سه مأموریت بنیاد هدایت برای تحقق طرح امام محله را تبیین کرد و ابراز داشت: اولین اقدام گفتمان سازی بود؛ به این منظور نمایشگاههای مسجد جامعهپرداز ۱، ۲ و ۳ راه اندازی شد؛ همچنین لازم بود که در بحث توانمندسازی امامان محله ورود کنیم، بنابراین عملیاتهای مختلفی طراحی شد از جمله مهرواره محله همدل و مهرواره بانور تا امامان محله بر اساس این گفتمان اقداماتی ار انجام بدهند و در کنار آن کتب مختلف آموزشی تدوین شد تا امامان ارتقاء پیدا کنند.
وی به سازوکار شکلگیری جایگاه امامت اشاره کرد و گفت: در این زمینه دو روش مطرح است؛ یکی اینکه نهادهای بالادستی که حکومت جمهوری اسلامی دارد، امام را تعیین و معارفه کنند اما یک مدل دیگر این است که امام به صورت تعیّنی انتخاب شود. یعنی در اثر اقداماتی که امام باید انجام بدهد، کم کم به جایی میرسد که غالب افراد محله، امامت او را میپذیرند و محل رجوع مردم میشود.
راهیار منطقهای بنیاد هدایت با توجه به رویکرد امام برای پای کار آوردن مردم، اظهار داشت: عرض شد که حکومتها غالبا با زر و زور و تزویر مردم را پای کار میآوردند اما امام محله به جای زر، چرخه خیر را در جامعه راه میاندازد و به جای اینکه سراغ سازمانها برود و وام بگیرد، کاری میکند که با چرخه خیر، مردم خودشان مشکلات یکدیگر را حل کنند، مثل مدل الگوی شرکت مخمس که مرحوم آیت الله شاه آبادی ارائه فرمودند.
حجت الاسلام صائب نژاد ابزار دیگر امام محله برای پای کار آوردن مردم را به کار بردن محبت در مقابل زور عنوان کرد و گفت: به نحوی که همه درد اهالی محله، درد اوست و مشکل دیگران را مشکل خود میداند و این دلسوزی و اهتمام امام محله باعث میشود که بر قلبها حکومت کند و بتواند مردم را در اتفاقات مختلف با خود همراه کند.
وی با بیان اینکه امام محله در مقابل تزویر از ابزار تبیین استفاده میکند، تصریح کرد: او مردم را در جریان اتفاقات و مسائل قرار میدهد و اطلاعات آنها را بهروز میکند و مردم را در فکر خود شریک میکند و از آنها مشورت میگیرد.
راهیار منطقهای بنیاد هدایت به دو رکن اساسی دیگر برای اجرای مدل امامت محله اشاره کرد و گفت: امام محله نیاز دارد که عده و عده خود را تأمین کند؛ برای تحقق این امر باید شورای پیشرفت و تحول محله و یک شورایی هم برای صندوق مالی محله و مسجد داشته باشند.
گفتنی است، بخش «مسجد، پایگاه قرآن» در سی و دومین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم از ۱۵ تا ۲۶ اسفندماه پذیرای بازدیدکنندگان است.
نظر شما