خبرگزاری شبستان- قم: حوزه های علمیه به عنوان مهمترین و شاخص ترین داعیه دار ترویج و تبیین معنویت و دینداری در طول تاریخ، هماره محور تحولات و نقطه عطف در تاریخ بوده و هستند. حوزه های علمیه نه تنها جریان ها را راهبری کرده و می کنند بلکه در بسیاری از مقاطع تاریخی، خود، جریان ساز و حادثه ساز بوده اند.
با این نگرش، مدیریت درونی حوزه ها و یا حتی نگاهی که از بیرون به حوزه های علمیه می شود، به طور جد و حتم می تواند تعیین کننده و سرنوشت ساز هم در چگونگی ادامه حیات حوزه های علمیه و هم کارکردها و مدیریت بیرونی جامعه توسط حوزه ها باشد.
بر اساس همین رویکرد، می توان اساس شکل گیری انقلاب اسلامی و رهبری داهیانه امام راحل به عنوان یک حوزوی و عالم دینی را تفسیر و تبیین کرد. با انقلاب بسیاری از نگرش ها در حوزه های علمیه تغییر یافت. از سوی دیگر پس از جریان انقلاب، هم از ناحیه حضرت امام(ره) و هم مقام معظم رهبری، مباحثی مبنی بر تحول در حوزه های علمیه و لزوم موضع گیری این نهاد در مسایل مختلف مطرح شد. این امر در سال های اخیر به طور جد از سوی مقام معظم رهبری در دیدارهایی که به بهانه های مختلف، طلاب و اساتید حوزه های علمیه با ایشان داشته اند، مورد تاکید و سفارش خاص ایشان قرار گرفته است.
تحول در حوزه های علمیه چه از لحاظ آموزه ها و تعالیم محتوایی و چه از منظر ساختار و روش، مسئولیت علمای دین در نظریه پردازی و تولید علوم انسانی، ضرورت تبیین چشم انداز و برنامه ریزی در حوزه های علمیه بخشی از توصیه هایی بوده که ایشان دائما به آن نظر داشته و دارند. بعد از گذشت 2 سال از آخرین سفر مقام معظم رهبری به قم و دیدار حوزویان با ایشان، بر آن شدیم تا در گفتگو با صاحبنظران این مسایل مهم و راهکارهای دستیابی به حوزه علمیه مطلوب را مورد بررسی قرار دهیم.
حجت الاسلام اسماعیل غفاری قمی، استاد حوزه و دانشگاه در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار شبستان به بررسی وظایف متقابل حوزه علمیه و حکومت پرداخت و اظهار داشت: نباید حوزه را از حکومت جدا نمود، حکومت دینی تجلی عملی رویکرد حوزه است و حوزه و حکومت مکمل یکدیگر هستند.
حوزه علمیه باید پاسخگوی نیازهای بنیادی نظام باشد
وی بیان داشت: حوزه علمیه وظیفه دارد در مدیریت اجتماعی، نیازهای فکری و نظری حکومت را از نظر فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی تبیین و در قالب برنامه ای تدوین کند و انجام این حرکت بنیادی می طلبد که همه اندیشمندان حوزه تمام توان خود را در این مسیر به کار گیرند.
حجت الاسلام غفاری قمی با بیان این که باید به نقش حوزه علمیه در حکومت نیز توجه ویژه شود تصریح کرد: این که مدیریت خرد و کلان حکومت در همه ابعاد متوجه حوزه باشد قابل اجراء و درست نیست، این که حوزه برای اجراء و مدیریت حکومت نقش ناظری دلسوز را داشته باشد نیز غلط و به معنای خروج کامل حوزه از حکومت است.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: حوزه باید عهده دار مدیریت و اجرای برنامه هایی در حکومت باشد که در آن ها تخصص و نقش تاثیرگذاری دارد، در غیر این صورت باید به عنوان ناظری دلسوز انجام وظیفه کند.
حجت الاسلام غفاری قمی عنوان کرد: حوزه باید مسئولیت هایی را در دست بگیرد که متناسب با روحانیان است و دیگران از عهده آن بر نمی آیند، در امور دیگر نیز بدون نظارت حوزه انحراف ایجاد می شود.
عقب نشینی حوزه، انحراف در عرصه مدیریت نظام را در پی دارد
این استاد حوزه و دانشگاه با بیان این که درصد مدیریت مستقیم و غیر مستقیم حوزه علمیه در مسایل نظام بسیار کمتر از توان فعلی حوزه است، ابراز داشت: کوتاهی در این امر ممکن است موجب شود افرادی که در رأس امور قرار دارند، حتی اگر افرادی دلسوز باشند، به دلیل عدم آگاهی و تخصص لازم در مسایل فقهی به انحراف کشیده شوند.
وی ادامه داد: در صورت عدم حضور حوزه درعرصه های مدیریتی مربوط به آن ها، هر مسئله و مشکلی که در جامعه پیش آید به اسم حوزه علمیه تمام می شود.
حکومت اسلامی از برکات حوزه علمیه است
حجت الاسلام غفاری قمی تا کید کرد: متولیان حکومت دینی توجه داشته باشند اداره کردن شئونات دینی، سیاسی اجتماعی و فرهنگی از برکات حوزه علمیه است و برای اداره نظام اسلامی باید به حوزه علمیه تأسی داشته باشند.
وی اظهار داشت: حوزه و حکومت از هم جدا نیستند و تقویت حوزه علمیه از طرف حکومت، تقویت حکومت و نظام اسلامی است.
حجت الاسلام غفاری قمی با بیان این که در حکومت دینی مسئولان در هر جایگاهی که باشند امانتی الهی بر دوش دارند بیان داشت: مسئولیت یک جامعه ابزاری برای کسب قدرت، ثروت و حمایت از اطرافیان نیست و توفیق و بلکه فرصتی برای به اجرا در آوردن دستورات الهی است.
حوزه علمیه باید در مقابل باند بازی ها موضع بگیرد
وی یادآور شد: اگرحوزویان در مقابل افراد باند باز موضع مناسب نداشته باشند، اقتدار حوزه ها خدشه دار می شود.
پایان پیام/
نظر شما