معناگرایی نقطه قوت آیین نامه مسابقات قرآن

لطفی نیا با اشاره به توجه بخش لحن آیین نامه مسابقات بین المللی قرآن ایران به عنصر معناگرایی گفت: آیین نامه مسابقات قاریان را ملزم به اجرای الحان مبتنی بر معنا می کند.

محمود لطفی نیا داور لحن سی امین دوره مسابقات بین المللی قران جمهوری اسلامی ایران با اشاره به نقطه قوت آیین نامه مسابقات جمهوری اسلامی ایران در بخش لحن به خبرنگار قرآنی خبرگزاری شبستان گفت: بخش لحن ایین نامه مسابقات جمهوری ایران به صورت دقیق و منظم نسبت به بارم گذاری متسابقین اقدام نموده و ایین نامه به اجرای لحن مبتنی بر سلامت اجرایی را نمره بیشتری می دهد. و لذا قاری ملزم به اجرای ردیف های مختلف می کند.

لطفی نیا تصریح کرد: در ایین نامه گذشته مسابقات قاری ملزم به اجرای مقامات در درجات مختلف قرار، جواب، جواب جواب، بود که در صورتی که در آیین نامه فعلی قاری ملزم به اجرای درجات مختلف مقامات نبوده و اجرای اصل لحن با توجه به مفاهیم آیات از نمره بالاتری برخوردار است و قاری می تواند با انتقال ردیف های مختلف مقامی خلاقیت و قدرت خود را در نحوه القای مفاهیم و معنای آیات به شنوندگان نشان دهد.

 

وی تصریح کرد: قرائت مقامی و قرائت آزاد هر دو می تواند به معناگرایی در اجرای تلاوت قران منجر می شود و آیین نامه فعلی مسابقات به این موضوع توجه ویژه دارد.

لطفی نیا افزود: بارم مسابقات قران در بخش لحن به تدریج از نفوذ سلیقه های داوران کاسته و به سوی معناگرایی سوق پیدا کرده است.همچنین این آیین نامه نیازمند تجدیدنظر بیشتر است تا قاریان را بیش از پیش در جهت گیری و پردازش متنی و لفظی آیات قرآن با توجه به معنای ان سوق دهد و قاریان ملزم کند که هنر خود را در بخش معناگرایی قرائت قران متمرکز نماید.

لطفی نیا با بیان این مطلب که آیین نامه مسابقات از اعمال سلیقه داوران به شدت جلوگیری می کند خاطرنشان کرد: وجود آیین نامه برای جلوگیری از اعمال سلیقه داور براساس ضوابط و قوانین موجود است و به جرات می توان گفت: آیین نامه فعلی احتمال اعمال سلیقه نیم درصدی داور را در بخش لحن نمی دهد و تمام سعی تنظیم کنندگان ضوابط آیین نامه براساس اصول فنی مبتنی بر تلاوت قران بوده تا به اجرای سلامت قاری نمره اعطا شود.

 

وی با اشاره به ارتقاء سطح فنی تلاوت قاریان قرآن در چند سال اخیر تصریح کرد: سطح کیفی لحن و صوت قاریان در چند سال اخیر ارتقا پیدا کرده و رشد کافی داشته است اما ضعفی که در ایین نامه ها موجود است متوجه قاریان شده و اجرا کنندگان نغمات قرائت قرآن بیشتر ذهنیت خود را براساس نگاه موسیقیایی تنظیم می کنند که با معناگرایی منافات دارد لذا قاری باید در کلام خداوند تسلط داشته و بر پردازش لحن با ویژگی های ساختار لفظی قران مجید اقدام نماید.

 

 

داور لحن سی امین دوره مسابقات بین المللی قران جمهوری اسلامی ایران با اشاره به مزایای تلاوت قاریان در سه مرحله گفت: سه مرحله ای شدن تلاوت قراء موجب ایجاد انگیزه در بین شرکت کنندگان می شود و کسانی به مرحله نهایی می رسند که از قدرت فنی بیشتری برخوردار هستند.

وی با اشاره به میزان تلاوت قاریان در هر مرحله عنوان کرد: در بخش مقدماتی قاریان 6 سطر، بخش نیمه نهایی 10 سطر، در مرحله فینال نیز 20 سطر از قرآن کریم را تلاوت می کنند که میزان قدرت قاری در اجرای تلاوت به اندازه کافی در هر مرحله ارزیابی می شود. و قاریان در مدت زمان کوتاه توانایی خود را می شناسند و فرایند بهتری نسبت به ارزیابی قاریان صورت می گیرد.

 

لطفی نیا یکی از ضعف های مسابقات را دو مرحله ای بودن تلاوت قاریان دانست و تصریح کرد: هنگامی که مسابقات قرآن در دو مرحله برگزار می شود همه قراء با توجه به تجربه خودشان توقع به حضور در مرحله نهایی دارند حال آنکه داوران با نگاهی دقیق و موشکافانه این انتخاب را انجام می دهند ولی اگر این رقابت ها در سه مرحله انجام گیرد سطح توقع قاریان کمتر می شود.

شایان ذکر است که در مسابقات بین المللی قران کریم قراء پس از اجرای تلاوت خود در سه مرحله معدل نمراتشان در هر بخش گرفته می شود و بر اساس آن رتبه بندی شرکت کنندگان تعیین می شود.
لطفی نیا در پایان با اشاره به لزوم توجه به معارف کتاب قرآن در راستای عملگرایی به خصوص در میان قاریان عنوان کرد: قران به عنوان محور وحدت مسلمانان همواره تاکید دارد که خداوند را اجابت کنند تا پروردگار دعوت انان را پاسخ دهد و قاریان به عنوان پرچمدار بیداری اسلامی در جهان مهمترین وظیفه شان در القا و ترویج معانی و معارف والای قران کریم در میان آحاد جامعه است که نباید از آن غفلت کنند.

پایان پیام/
 

کد خبر 257507

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha