خبرگزاری شبستان - قم:
سوء مصرف مواد مخدر و مشکلات ناشی از آن دیرزمانی است که جوامع مختلف را تحت الشعاع خود قرار داده و حتی در بعضی کشورها به بزرگ ترین مشکل آن جامعه تبدیل شده است. موادی افیونی که تمام ابهت و شخصیت یک انسان را از او گرفته و در نهایت اسکلتی برجای می گذارد. این داستان امروز با به وجود آمدن انواع مخدرهای سنتی و صنعتی یکی از تلخ ترین داستان های آشنا برای مردم روی زمین است که حتی به کودکان هم رحم نمی کند. کودکانی که در جریان بازی و شادی های روزانه خود از اتفاقی که در اطرافشان افتاده و آرام آرام در جان و ذهنشان رسوخ می کند، بی اطلاع اند و ناخواسته زندگی در محیطی آلوده، آینده و زندگی آنها را به مخاطره انداخته و خواستن هایشان را به نمی توانم، مبدل می سازد. تلخی این داستان آنجایی اوج می گیرد که بخواهی مشکلات اعتیاد را در کنار واژه ای به نام نوزاد بگذاری. نوزادی که تازه همین چند لحظه پیش به دنیا آمده و روی دست پرستار و یا پزشک با ملحفه یا پتویی پیچیده می شود تا از شدت بی قراری اش کاسته شود. بی قراری که رفتاری متفاوت از دیگر نوزادان در او به وجود آورده و از نیاز این نوزاد به دریافت مواد مخدر حکایت می کند. اتفاقی که پدر و مادر و مخصوصا مادر معتاد این نوزاد آن را رقم زده اند و اولین درد و ناتوانی را خود به فرزندشان هدیه داده اند!
دکتر سروش زادهوش، رییس مرکز درمان سوء مصرف مواد مخدر "صدوق" است که خود به درمان معتادان در این مرکز پرداخته و با چنین مشکلاتی از نزدیک آشنایی دارد. وی که تا کنون چند نوزاد این چنینی را در مرکز درمانی خود پذیرش کرده برای توضیح این وضعیت دلخراش ابتدا به وضعیت بدی که نرسیدن مواد برای فرد معتاد بزرگسال ایجاد می کند، اشاره کرده و می گوید: در اصطلاح پزشکی کسی که در اثر مصرف مواد مخدر به آن وابستگی پیدا کرده و در ادامه و با وجود نیاز به مصرف مجدد از این مواد دور می شود، دچار علائمی می شود که اصطلاحا به آن خماری یا سندروم محرومیت از مواد (ویدراوال) گفته می شود.
وی ادامه می دهد: این فرد یک سری علائم از خود بروز می دهد که درک این وضعیت برای کسانی که از این مسائل به دور هستند، بسیار سخت می باشد.
رییس مرکز درمان سوء مصرف مواد مخدر صدوق می گوید: این وضعیت باعث بروز علائم جسمی و روانی در فرد معتاد می شود که اکثر مردم با علائم جسمی آن آشنا می باشند و خواب آلودگی، اختلال در خواب، افسردگی و احساس درماندگی شدید از لحاظ فکری از جمله این علایم در بخش روانی این عوارض است.
وی اضافه می کند: این سندروم (سندورم محرومیت) در زمانی که مواد فرد معتاد کم تر و یا قطع می شود در این افراد بروز می کند که اوضاع بد و فراتر از حد تحملی است.
وی تصریح می کند: با توضیحاتی که از ابتدای بحث ارائه شده در نظر بگیرید که این سختی را یک نوزاد یک روزه تحمل کند،چه خواهد شد؟.
مادر معتاد ناخواسته نوزاد خود را معتاد می کند
دکتر زادهوش با اشاره به علت معتاد به دنیا آمدن برخی از کودکان می گوید: مادری که معتاد است، ناخواسته با مصرف مواد مخدر خون کودک خود را به این ماده نیازمند می کند و اینجاست که اتفاقی تلخ در حال شکل گیری است.
وی می افزاید: در لحظه تولد نوزاد این مواد که از طریق سیستم خون رسانی مادر به بدن کودک می رسیده با قطع بند ناف کودک به یکباره قطع می شود و از این لحظه علائمی که مفصل به آنها پرداختیم در وجود کودک تازه متولد شده، بروز می کند.
دکتر زادهوش ادامه می دهد: در نتیجه این قطع ارتباط است که نوزاد مطابق با نوع مصرف مادر روزی یک یا چند بار به مواد مخدر نیاز پیدا می کند و علائم سندروم محرومیت در نوزاد متولد شده از مادر معتاد بروز می کند.
مردمک های نابسامان، به خود پیچیدن و بی قراری از علائم نوزاد مبتلا به سندروم محرومیت است
وی می گوید: این کودک دائم به خود می پیچد، بی قرار است و یک سری علائم خاص و متفاوت از دیگر نوزادان نشان می دهد مثل نابسامان شدن وضعیت مردمک چشم همچون افرد بزرگسال معتادی که در اثر نرسیدن و یا دیرتر مصرف کردن مواد به آن دچار می شوند.
وی می افزاید: این علائم در معاینات نوزاد کاملا مشخص بوده و تمام بی قراری های این دست نوزادان در اصل از نیاز بدن آنها به مواد مخدر حکایت می کند.
دکتر زادهوش با اشاره به سختی های فراتر از حد تحمل این وضعیت برای معتادان بزرگسال خاطرنشان می کند: تمام این سختی ها در لحظه نرسیدن مواد به معتادان را در نظر بگیرید و حال تصور کنید که این وضعیت درد آور را یک نوزاد یکی دو روزه یا مثلا یک ماهه تحمل کند!.
والدین معتاد و بی اطلاع زندگی نوزاد خود را به مخاطره می اندازند
وی تصریح می کند: تحمل این وضعیت برای یک نوزاد بسیار سخت است و گاهی اوقات والدین چنین فرزندی در اثر بی اطلاعی از مخاطرات و نحوه درمان ها فرزند خود را در معرض دود این مواد قرار می دهند تا از بی قراری ها بکاهند و نمی دانند که این راه در دراز مدت مصرف را بیشتر می کند.
دکتر زادهوش می گوید: وضعیت برای نوزادی که علائم سندروم محرومیت را تجربه می کند، فوق العاده سخت است و متاسفانه اغلب این کودکان در خانواده هایی به دنیا می آیند که بزاعت مالی نداشته و فرزند آنها از لحاظ جسمی و روانی از همان ابتدا کمبودهایی خواهد داشت.
وی ادامه می دهد: اعتیاد وضعیت اقتصادی خانواده را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد و همین مسئله وضعیت نوزاد را تحت تاثیر قرار می دهد و این اطفال از لحاظ تغذیه و محل سکونت در وضعیت پر ریسکی زندگی می کنند که وضعیت آنها را از لحاظ فیزیکی تحت تاثیر قرار می دهد.
یک مادر معتاد قادر به تامین عاطفی کودک خود نیست
رییس مرکز درمان سوء مصرف مواد مخدر صدوق تصریح می کند: در کنار بخش اول که مسائل جسمی این نوع نوزادان است باید به بخش دوم نیازها یعنی بحث حمایت عاطفی و روانی از این بچه ها هم توجه کرد.
وی می گوید: امکان دارد، والدین این نوزادان و مخصوصا مادر که معتاد است و مسائل روانی و عاطفی پایداری ندارد، آنچنان که باید و شاید از لحاظ عاطفی و روانی فرزند خود را تامین نکند.
دکتر زادهوش در ادامه با اشاره به نمونه ای در این خصوص اضافه می کند: برای مثال یک ماه قبل کودکی به مرکز درمانی ما آورده شد که تا یک ماه پس از تولد با این علایم دست و پنجه نرم می کرده و در نهایت هم در بیمارستان بستری شد تا خوشبختانه علائم سندورم محرومیت از این نوزاد رفع شد، کودکی که به دست مادربزرگ و خاله بزرگ می شد و از حمایت جسمی و عاطفی مادر معتاد خویش به علت ناتوانی مادرش بی بهره بود...
وی در خصوص چگونگی بروز علائم سوء مصرف مواد مخدر در فرزندان متولد شده از مادرانی معتاد می گوید: این مسئله هم به مانند مصرف داروهای مختلف در زمان بارداری و مخصوصا در ماه های اول است که پزشکان تاکید می کنند تا جای ممکن این اتفاق نیفتاده و داروهای مورد نیاز در زمان بارداری با مشورت پزشک استفاده شود چرا که هر دارویی عوارض خود را با درجات مختلف از صفر تا 100 برجای خواهد گذاشت.
وی ادامه می دهد: در خصوص مواد مخدر نیز وضع بر همین روال است، مصرف این مواد حتما روی بچه اثر می گذارد و احتمال افزایش اثرات منفی آن به جهت حساسیت موضوع البته به درجات مختلف خطری کاملا جدی است.
دکتر زادهوش در پاسخ به سوالی در خصوص امکان ترک اعتیاد از سوی مادران چنین نوزادهایی در زمان بارداری تاکید می کند: امکان ترک مصرف مواد مخدر در زمان بارداری وجود دارد ولی این موضوع هم باید تحت نظارت پزشک متخصص صورت گیرد چرا که ترک به یکباره مصرف مواد مخدر توسط مادران باردار مخاطره آفرین است.
امکان سقط جنین در زمان اقدام برای ترک مواد در دوران بارداری وجود دارد؛ مشاوره با پزشک متخصص ضروری است
وی می افزاید: این اقدام بدون مشورت با پزشک کرامپ های شکمی و اسپاسم های رحمی در مادر ایجاد کرده و موجب سقط جنین می شود پس مادر باردار باید در صورت قصد کردن برای ترک تحت نظر پزشک نسبت به انجام آن اقدام کند.
رییس مرکز درمان سوء مصرف مواد مخدر صدوق ادامه می دهد: البته جدا از تمام مسائلی که تا کنون مورد اشاره قرار گرفت باید به عوارض مصرف مواد مخدر توسط مادران باردار در وضعیت جسمانی این نوزادان توجه کنیم.
وی می گوید: مهم ترین و شایع ترین اتفاق در این زمان سوء تغذیه جنین است که منجر به وضعیتی به نام "آی یو جی آر" شده و این جنین نسبت به دیگر جنین ها از رشد و وزن کمتری برخوردار می شود.
دکتر زادهوش تصریح می کند: مادری که اعتیاد دارد، معمولا درگیر مشکلات زیادی است، مشکلات مالی، خانوادگی، شغلی، و روانی و بر اساس تحقیقات علمی دانیم که تمام این مسائل و حتی وضعیت روحی و روانی مادران باردار بر فرزندانشان تاثیر می گذارد.
وی ضمن هشدار نسبت به علایم بد این مسائل در وضعیت و آینده این کودکان اضافه می کند: مادری که همیشه استرس های ناشی از کمبودها و خماری ها را تحمل می کند، وضعیت روحی و روانی پایداری نداشته و این مسئله مستقیما بر روی جنین اثر می گذارد.
رییس مرکز درمان سوء مصرف مواد مخدر صدوق می افزاید: مادران باردار به تغذیه سالم و استفاده از ویتامین های مختلف نیاز دارند ولی یک مادر معتاد در اکثر مواقع قادر به تامین این نیازها نبوده و قادر به به دنیا آوردن فرزندی سالم نیست.
وی با تاکید بر لزوم مراقبت پزشکی از نوزادان تازه متولد شده از این مادران می گوید: به درمان های صورت گرفته برای نوزاد در این زمان درمان های حمایتی می گویند ونوزاد باید تحت نظر قرار بگیرد تا علائم جسمی و روانی ذکر شده از وجودش صورت گیرد و به اصطلاح خون نوزاد سم زدایی شود.
دکتر زادهوش در پایان خاطرنشان می کند: اعمال حمایتی تا زمان سم زدایی از نوزاد ادامه یافته و اقداماتی برای کنترل درد کودک صورت می گیرد تا وضعیت نوزاد به حالت طبیعی بازگشته و به سلامت از این وضعیت خطر عبور کند.
پایان پیام/
عذری صفری
نظر شما