به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، حجتالاسلام علیرضا پناهیان، در مراسم سوگواری ابا عبدالله الحسین (ع) که دوشنبه 20 آبان از ساعت 20 تا 22 برگزار شد با اشاره به وجود برخی از فضایل کلیدی در دین برای رشد معنوی افراد گفت: دستگاه دین مانند هواپیمای یکموتوره نیست، برخی فضایل کلیدی در دین وجود دارد که قدرت دفع تمام رذایل پیرامون خود را داشته و میتواند آدمی را به کمال و اوج معنویت برساند. برخی فضایل راهبردی و کلیدی هستند و اگر انسان آنها را انتخاب کند مسیرش به راه سعادت منتج میشود.
چندین فضایل کلیدی در اسلام برای رشد اخلاقی انسانها وجود دارد
حجتالاسلام پناهیان با اشاره به وجود چندین فضیلت کلیدی در دین اسلام افزود: نعمت شکر یکی از فضیلتهای کلیدی بوده که انسان میتواند با آن چندین رذیله اخلاقی همچون حسد، حسرت از گذشته، حرص در مال دنیا را اصلاح کند. همچنین ترمیم امور سیاسی، فرهنگی و اجتماعی افراد در سایه شکر اصلاح میشود و در سایه آن معاد رابطه انسان با خدا و قیامت نیز ترمیم میشود.
وی افزود: در دین اسلام فضیلتهایی همچون شکر که خاصیت کلیدی و چندجانبه دارند بسیار یافت میشود که از این میان میتوان به صبر نیز اشاره کرد. نکته قابل توجه در این بحث این موضوع است که با توجه به سادگی و آسانی برخی از فضیلتها انسانها دچار غفلت و آتش دوزخ میشوند. انسان از کسی که نجات مییابد نباید تعجب کند، شگفتی بیشتر در آن است که آدمی با وجود تعدد ریسمانهای الهی برای سعادت خود دچار هلاک و نابودی میشود و اگر آدمی با این شرایط دین سقوط کند خیلی ناگوار و بد است.
شکر یک فضیلت چندبعدی است
حجتالاسلام پناهیان با اشاره به ویژگیها و ملاکهای فضیلت شکر برای دستیابی به راه سعادت انسانها عنوان کرد: اگر آدمی شکر را به عنوان یک راه انتخاب کند بقیه امور نیز درست میشود. انسانها با هر میزان علاقه و عشقی که نسبت به موضوعات پیرامون خود دارند میتوانند به راه دینداری و سعادت ابدی برسند، اگر آدمی از لذتطلبی بسیار خرسند میشود و پای لذت خود میایستد میتواند با همین خصلت به بهشت راه یابد.
وی افزود: جهنم یعنی با وجود تمام راههای سعادت بشری انسان در آتش افتاده و حق اوست که راههای آسان دینداری را فراموش کرده و هلاک شده است.
حجتالاسلام پناهیان عنوان کرد: اگر انسانی عشق، عدالتمحوری و ایثار را دوست دارد با این موضوعات میتوان او را به راحتی به راه الهی رهنمون کرد اما فریب شیطان بسیار تأثیرگذار بوده و آدمی را به غفلت میاندازد، در حالی که انسانها با همان بدیشان میتوانند اصلاح شوند.
وی با اشاره به حدیثی از امام باقر (ع) پیرامون نسبت محبت و دینداری عنوان کرد: امام باقر (ع) میفرماید دین محبت است و محبت همان دین است یعنی انسان هر آنچه را که قبول دارد و پای آن میایستد میتواند زمینه رشد معنوی او را ایجاد کند و آنهایی که به جهنم میرسند افرادی هستند که یک خصلت خوب نداشته و پای هیچ حرفی نایستادهاند و به قول معروف به هیچ صراطی مستقیم نبودهاند.
حجتالاسلام پناهیان تصریح کرد: علت غفلت آدمی با وجود مسیرهای رشد و ارتقای معنوی مکر شیطان است و زمانی که امام عصر (عج) ظهور کنند به خواست الهی ابلیس را گردن زده و دیگر مردم فریب نمیخورند و مردم اغلب در مبارزه با هوای نفسشان قالب هستند اما اگر مکر شیطان باشد فریب شهوات و هوای نفس خود را میخورند.
وی افزود: اگر انسانی شهوتران هم باشد میتوان برای او اثبات کرد که نگاه به نامحرم همین لذت شهوت را برای او میکاهد و اگر او وجدانا پای این خصلت خود بایستد در مسیر دینداری قرار میگیرد. امام خمینی (ره) میگفتند انسان هر چیزی را که تحسین میکند گویی خداوند متعال را تحسین کرده و اگر آدمی پای خواستههای خود بایستد میتوان همه چیز را درست کند.
انسانهای بزرگ نعمت را برای شیرینی شکرش میخواهند
حجتالاسلام پناهیان با بیان این مطلب که اولیای خدا نعمتها را برای شکرش و خوشبختی معنوی بیشتر میخواهند، تصریح کرد: آدم شاکر با نعمت بیشتر خوشبخت نمیشود بلکه شکر نعمت موجب ارتقای معنوی او شده و اولیای خدا نیز از خدا نعمت را برای بجا آوردن شکرش میخواهند همچون که امام علی (ع) باغها و چاههای بسیاری را در شهر مدینه ساختند و در مدتزمان کوتاهی آن را وقف مردم کردند که این وقفکردن همان شکر مال است. در جبهههای هشت سال دفاع مقدس نیز اغلب رزمندگان چنین روحیاتی داشتند و باران را به عنوان رحمت الهی و نعمتی برای خودشان میدیدند و همواره حس شکر در وجودشان شعله میکشید.
وی خاطرنشان کرد: شکر جامع همه خوبیهاست و ترویج روحیه شکر در جامعه ترمیم تمام ضعفهای اجتماعی را به همراه دارد. سعادتبخشی شکر نعمت از خود نعمت بیشتر بوده و در یک کلام میتوان گفت نعمت یعنی بهانهای برای شکر منعم و ابراز عشق و علاقه نسبت به نعمتدهنده است.
پایان پیام/
نظر شما