نام های مشهور مسجد شجره

مسجد شجره از آن جهت که حضرت علی علیه السلام برای آبیاری نخلستانها، چاههای فراوانی در این منطقه حفر کرده "ابیار علی" می گویند.

خبرگزاری شبستان: مسجد شجره یکی از مساجد بسیار مهم خارج از مدینه بوده و به عنوان یکی از میقاتها و مساجد احرام از اهمیت بسزایی برخوردار است. کسانی که قصد ورود به مکّه معظمه و بیت الله الحرام را دارند چه ساکن و چه مسافر باشند، بدون بستن احرام حق ورود به این شهر را ندارند. نقاطی که حجاج در آن محرم می شوند، میقات گویند.

این مسجد در فاصله یک فرسنگ و نیم از مدینه قرار داشته که اکنون با گسترش شهر این مسافت کمتر شده است چون درخت کناری در کنار مسجد بوده این مسجد به نام شجره معروف گردیده است. اهمیت این مسجد بیشتر در آن است که رسول خدا (ص) در عمره حدیبیه، عمره القضاء و در حجه‌الوداع در آنجا محرم شد.

هم‌اکنون حاجیان ایرانی که پیش از اعمال عمره به مدینه می‌روند در مسجد شجره احرام می‌بندند. این مسجد در سال‌های پیش بسیار محقر و خالی از نظافت بود. در نوسازی اخیر به بعد بر مساحت مسجد افزوده‌اند چنانکه مساحت مسجد حدود 26000 مترمربع می‌باشد در بیرون مسجد بیش از 500 دوش حمام و بیش از 300 و 50 عدد دستشویی ساخته شده است.

به تناسب مسیر ورود حجاج، شش میقات وجود دارد و مسجد شجره یکی از آنهاست.

 

پیامبر اکرم در سه سفر عمره و یک سفر حج تمتع در این میقات محرم شدند:
1- در سال صلح حدیبیه که موفق به انجام عمره نشدند (ششم هجری).
2- عمره ناشَدَه (سال هفتم هجری)
3- فتح مکه (سال هشتم)
4- حجة الوداع (سال دهم هجری)
وجه تسمیه آن به شجره نیز این است که پیامبر اکرم در این مکان، کنار درختی (شجره) به نام ‹‹سَمَره›› فرود آمده و احرام بستند.

 

مسجد شجره به نامهای دیگر نیز مشهور است:

مسجد اِحرام: به سبب آنکه حاجیان برای تشرف به حج در این مسجد احرام می بندند، به ‹‹مسجدالاِحرام›› معروف گردیده است.

مسجد ذوالحُلیفه: حُلَیفه نام آبی بین ‹‹بنی جشم بن بکر›› از قبیله هوازن و بنی خفاجه العقیلین›› بوده که رسول خدا دوست داشت برای بستن احرام کنار درختی دراین محل فرود آید.

ابیار علی علیه السلام: از آن جهت به آن ابیار علی گفته اند که حضرت علی علیه السلام برای آبیاری نخلستانها، چاههای فراوانی در این منطقه حفر کرده و ابیار نیز اسم جمع بئر یعنی چاه است.

پیامبر اکرم پس از اقامت دو رکعت نماز در مسجد شجره، احرام بسته و می فرمود: ‹‹ لبیک،اللهم لبیک، لبیک لا شریک لک لبیک، ان الحمد و النعمة لک و الملک، لاشریک لک لبیک››.

روایت شده که رسول خدا (ص) نخستین بار، هنگام انجام حج، زیر درختی در این مکان فرود آمد که در سالهای بعد در آن محل مسجدی ساخته شد. آن حضرت در این مسجد به سمت ستون وسط نماز می خوانده است و این همان مکان درختی بود که ایشان قبلاً کنار آن نماز می گذارده است.

‹‹زین الدین الاستدار›› در سال 961 هـ. ق بنای مسجد را باز سازی و اطراف آن دیواری بزرگ کشید که تا پایان دوره عثمانی همچنان پا برجا بود. وی مأذنه گوشه شمال غربی آن را نیز بازسازی کرد و سبب اینکه مکان محراب اصلی مشخص نبود، محراب دیگری در وسط دیوار قبله قرار داد که شاید مکان اصلی محراب باشد. وی پله‌هایی نیز در سه جهت برای مسجد ساخت تا از ورود چهارپایان به داخل جلوگیری شود.

طول این مسجد از جنوب تا شمال 25 متر از شرق به غرب نیز به همین مقدار بوده است. در سالهای اخیر در دوران سعودی این مسجد به طرز بسیار زیبایی بازسازی شده مساحت آن به 88000 متر مربع رسیده است.

 

بنابراین گزارش کتاب " میقات عاشقان " شرحی بر 11مسجد اسلامی به قلم اسفندیار مکرمی از سوی انتشارات جهانی/بجنورد وارد بازار نشر شده است. از جمله مساجد معرفی شده در اینکتاب می توان به مسجدالاقصی، مسجدالنبی، مسجد قبا، مسجد کوفه، مسجد آشخانه، مسجد جامع قلعه خان، مسجد جاجرم، مسجد جمکران و مسجد   ذوالقبلتین اشاره کرد.

 

پایان پیام/
 

کد خبر 318506

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha