به گزارش خبرگزاری شبستان: همزمان با فرا رسیدن اربعین حسینی که همه ساله مقارن است با حضور میلون های زائر در کربلای معلی با حجت الاسلام حسن اسدالهی سلطان آبادی، کارشناس ارشد کلام اسلامی، پژوهشگر و مدرس فرق و ادیان در خصوص شبهاتی درباره زیارت که از سوی وهابیت مطرح می شود به گفتگو نشسته ایم. گفتگوی ما را با این استاد حوزه و دانشگاه می خوانید:
مهم ترین شبهه ای که وهابیت در خصوص زیارت به شیعه وارد می کند کدام ایراد است و چگونه می توان به آن پاسخ داد؟
اساسی ترین اشکالی که وهابیت در این زمینه به شیعه وارد می کند این است که وهابیت زیارت قبور را جایز نمی دانند و این عمل را شرک محسوب می کنند و در این خصوص نیز روایاتی از پیامبر (ص) نقل می کنند.
آیا این روایات ساختگی و جعلی است و به لحاظ سند بی اعتبار است؟
همه آنها خیر؛ برخی از این روایات به صدر اسلام باز می گردد که مردگان مسلمانان کافر بودند و در میان اموات آنان کسی مسلمان نبود و به همین دلیل پیامبر (ص) مسلمانان را از زیارت قبور کافران نهی می کردند. اما دلیل ما برای صحت زیارت قبور رفتار و عمل خود پیامبر (ص) و صحابه است که در روایات به آنها اشاره شده است.
لطفا به چند مورد از این روایات اشاره بفرمایید.
به طور مثال در صحیح ابن ماجد، جلد 1 صفحه 113 از پیامبر (ص) روایت شده است: قبرها را زیارت کنید چرا که زیارت قبور موجب یادآوری سرای دیگر می شود.
همچنین در روایتی دیگر رسول الله (ص) می فرمایند: من پیش از این شما را از زیارت قبور نهی می کردم، اما از این پس می توانید به زیارت قبور بروید چرا که زیارت قبور شما را نسبت به دنیا بی اعتنا می کند و یاد آخرت را در شما زنده می کند. (سنن ترمذی ج 3 ص 274)
یا در صحیح مسلم جلد سوم صفحه 65 بیان شده است که پیامبر (ص) به زیارت قبر مادر خود می رفتند.
در روایتی دیگر از اهل سنت وارد شده که پیامبر (ص) فرمودند: وقتی به زیارت قبر مومنی می روید بگویید: السلام علیکم دار القوم مومنین؛ یا بگویید السلام علیکم اهل الله من المومنین و المسلمین.( صحیح مسلم، ج 3، ص 11 و 63)
آیا به آیه ای از قرآن نیز می توانید اشاره کنید که صحت این عمل را ثابت کند؟
بله، زمانی که موحدان می خواستند برای اصحاب کهف روی غار مسجد و بنای یاد بودی بسازند و به زیارت آنها رفته و یاد آنها را زنده نگاه دارند و ما مخالفتی برای این عمل نمی بینیم: "قالَ الَّذینَ غَلَبُوا عَلى أَمْرِهِمْ لَنَتَّخِذَنَّ عَلَیْهِمْ مَسْجِدا" (سوره کهف، آیه 21) این آیه نشان می دهد هم می توان برای اموات بنا ساخت هم به زیارت آنها رفت و هم به بزرگان دین توسل جست.
یا آیه 64 سوره نساء: وَمَا أَرْسَلْنَا مِن رَّسُولٍ إِلاَّ لِیُطَاعَ بِإِذْنِ اللّهِ وَلَوْ أَنَّهُمْ إِذ ظَّلَمُواْ أَنفُسَهُمْ جَآؤُوکَ فَاسْتَغْفَرُواْ اللّهَ وَاسْتَغْفَرَ لَهُمُ الرَّسُولُ لَوَجَدُواْ اللّهَ تَوَّابًا رَّحِیمًا؛هیچ پیامبری را نفرستادیم جز آنکه دیگران به امر خدا باید مطیع فرمان ، اوشوند و اگر به هنگامی که مرتکب گناهی شدند نزد تو آمده بودند و از خدا آمرزش خواسته بودند و پیامبر برایشان آمرزش خواسته بود ، خدا را توبه پذیر و مهربان می یافتند.
با توجه به این آیه و این که قرآن برای تمام زمان ها است و مطابق آیات قرآن شهیدان زنده اند و بالاتر از مقام شهدا، مقام پیامبر (ص) است، می توان در همه دوره ها و اعصار به زیارت قبر مطهر پیامبر (ص) رفت و طلب مغفرت کرد و توسل به ایشان یافت. چرا که ایشان همیشه می شنوند و می بینند.
هدف وهابیت از طرح چنین شبهاتی چیست؟
دو گونه می توان به این موضوع نگریست؛ نخست خوش بینانه. بر اساس این نگاه وهابیت به علت جمود فکری و ظاهرگرایی به مسائل دین این گونه مباحث را مطرح می کند. دوم آن که این اهداف حساب شده و طراحی شده و از سوی موسس این فرقه یعنی انگلیس دنبال می شود و هدف آن ایجاد تشتت و تفرقه میان مسلمانان و اجرای سیاست تفرقه بینداز و حکومت کن است. که قول دوم پذیرفته تر است.
این روزها، ایامی که زئران و دلباختگان ابا عبدالله الحسین (ع) پای پیاده به زیارت آن حضرت مشرف می شوند، توصیه ای به زوار شیعه برای بهانه به دست وهابیت ندادن، دارید؟
اصل زیارت عملی شایسته است اما پسندیده است که شیعیان مرتکب اعمالی نشوند که آنها را در معرض تهمت قرار دهد و موجب ورود خرافه به دین شود. مانند این که وقتی به حرم امام حسین (ع) می رسند، سجده نکنند؛ هر چند این عمل برای شکر و سپاس از پروردگار است اما دشمن از این فرصت استفاده می کند و شیعه را متهم به شرک و مرده پرستی می کند؛ از سوی دیگر قمه زنی برای عزاداری ترک شود. ما به دنبال فراهم کردن زمینه ظهور مهدی موعود (عج) و گسترش مذهب تشیع و دعوت مسیحیان و یهودیان و اهل تسنن به آیین شیعه هستیم و نباید عملی را مرتکب شویم که مورد رضایت اهل بیت (ع) و امام زمان (عج) نیست.
پایان پیام/
نظر شما