به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان، محمد نهاوندیان، رییس دفتر رییسجمهور در مراسم تودیع و معارفه رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی با ابراز خرسندی از حضور چهرههای فرهنگی و شخصیتهای سیاسی در مراسم تودیع و معارفه رییس این سازمان به مأموریتهای سازمان اسناد و کتابخانه ملی و برنامهای که دولت تدبیر و امید برای آن در نظر دارد، گفت: در عصر ارتباطات و اطلاعرسانی برخی از صاحبنظران دلسوز که در عین حال به استقبال فناوریهای اطلاعرسانی رفتند نگرانی خود را از سطحیشدن اطلاعات پنهان نمیکنند. در جهانیشدن ما پهنشدن ارتباطات را داریم اما در عمق، ارتباطات گاهی آسیب دیده است. ما پدیده توئیت و تد را داریم که از لحاظ سرعت اطلاعرسانی بر روی ذائقهها اثر گذاشته است، باید در عین استفاده مراقب این باشیم که عمقجویی فراموش نشد و اطلاعات جای علم و حکمت را نگیرد، در این رابطه مجموعه سیاستهای فرهنگی ما و همچنین کتاب ما باید داهیانه و روشن مورد تصمیمگیری قرار بگیرد.
وی خاطرنشان کرد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، کتابخانهها و رسانه ملی مسئولیت دارند، باید شاهد یک نهضت عمیق در این حوزه باشیم و وظیفه سازمان اسناد و کتابخانه ملی گسترش دسترسی است که باید برای این دسترسی سیاستهای روشنی را دنبال کند.
معاون رییس دفتر رییسجمهور سپس به قانون دسترسی آزاد به اطلاعات اشاره کرد و گفت: قانون دسترسی آزاد اطلاعات را در سال 88 در مجلس به تصویب رساندیم اما در طول 4 سال گذشته آییننامه مربوط به آن تدوین نشده بود، در همین مدت کوتاه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی این آییننامه را تدوین و امیدواریم بزودی در مجلس تصویب شود و کمیسیون ویژه آن به دستور رییسجمهور آغاز به کار کند.
وی با تاکید بر حمایت دولت از قانون دسترسی آزاد اطلاعات گفت: ما باید حق دسترسی آزاد به اطلاعات را به رسمیت بشناسیم و کتابخانه ملی میتواند مرکز گسترش این حرکت باشد.
محمد نهاوندیان سپس با اشاره به این نکته که سازمان اسناد و کتابخانه ملی باید نقطه امید اهل تحقیق و پژوهش باشد، گفت: این کتابخانه باید بهترین امکانات را برای ارتباط اهل تحقیق فراهم کند و سیاست آزادسازی اسناد باید مورد توجه جدی قرار بگیرد.
رییس دفتر رییسجمهور با اشاره به قرارگیری اسناد سازمانها در اختیار همگان گفت: اسناد ملی پس از فاصله زمانی مقرری باید در اختیار همگان قرار گیرند و از انحصار خارج شوند، یکی از لازمههای دسترسی به اسناد، اسناد ایران در خارج در کشورهای دیگر و آزادسازی اسناد پس از 30 سال صورت میگیرد. یکی از برنامههای ملی که سازمان اسناد و کتابخانه ملی باید آن را پیگیری کند قراردادهای بینالمللی در این خصوص است که میتواند دسترسی به اطلاعات را فراهم کند.
نهاوندیان خاطرنشان کرد: خوب است که ما میراثمان را به کشور بیاوریم و این شدنی نیست، میدانیم ایران فرهنگی بزرگتر از ایران سیاسی است، باید کاری کنیم کشورهای دیگر به مفاخر ایران احترام بگذارند و این با امکانات کتابخانه ملی شدنی است.
رییس دفتر رییسجمهور با اشاره به سیاستهای دولت تدبیر و امید در برداشتن تحریمهای سیاسی و اقتصادی اظهار داشت: تحرک دیپلماتیکی که دولت تدبیر و امید آغاز کرده است باعث شده در اولین گام بخشی از تحریمها از سر راه ملت ایران برداشته شود اما چیزی که کمتر در مورد آن صحبت میشود تحریمهای سیاسی است، تا پیش از این مراودات ما تا سطح مدیر کل محدود شده بود هیئتهای سیاسی دیگر کشورها برای مراجعه به ایران با فشار روبرو بودند الان تهران محل پرترافیک هیئتهای سیاسی، تجاری و اقتصادی کشورها شده است جوری که موجب نگرانی بدخواهان ایران است، این یعنی توفیق دولت در شکستن تحریمهای سیاسی است.
وی تاکید کرد: نیروهای فرهنگی باید از این فرصت به سرعت استفاده کنند اهل فرهنگ بهترین سخنگویان دیپلماسی فرهنگی هستند.
نهاوندیان حفظ و نگهداری میراث فرهنگی را یکی از مهمترین وظایف کتابخانه ملی خواند و اذعان کرد: در شرایطی که نه فقط همسایگان بلکه برخی به دنبال غارت میراث فرهنگی ایران هستند باید همکاری جدی بین کتابخانه ملی و وزارت خارجه برای صیانت از میراث معنوی برقرار شود اما همه اینها با تمرکز شدنی نیست. سازمان اسناد و کتابخانه ملی باید سیاست تشویق و هماهنگی را انجام دهد اگر دیگران نیز این کار را میخواهند انجام دهند نباید مانع بشوند بلکه باید با آنها هماهنگ شوند و همه دستگاهها باید با سازمان اسناد و کتابخانه ملی در این راستا هماهنگی و همکاری کنند.
رییس دفتر رییسجمهور از فعالان اقتصادی خواست که به حوزه کتاب ورود کنند و گفت: اینکه ما گمان کنیم که این مهم به بودجه دولتی وابسته است ما را به جایی نمیرساند، باید فعالان اقتصادی را به این عرصه وارد کرد و آنها باید تا جایی که میتوانند دین خود را به کتاب و میراث فرهنگی ادا کنند.
نهاوندیان از اولین رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی تا آخرین رییس با نامبردن نام تقدیر کرد.
رییس دفتر رییسجمهور با ابراز حمایت دولت از سازمان اسناد و کتابخانه ملی برای انجام مأموریتهای این سازمان گفت: دولت تدبیر و امید با جهتگیریهایی که دکتر روحانی دنبال میکند به گسترش فرهنگ ایرانی اهتمام می ورزد. به دلیل شرایط اقتصادی اقتضای مدیریت کشور بر این بوده که در بودجه یک سری تدبیرهایی کنیم که مردم کمتر فشار تورم را احساس کنند، این تدبیر خوبی نیست که هزینههای پروژهای را بر مردم تحمیل کنیم و بار آن بر دوش مردم و بخصوص بر اقشار ضعیف که فشار تورم بر دوش آنها سنگینی میکند دولت در این شش ماه توانسته فشار تورم را کم کند و در سال آینده شاهد رونق خواهیم بود.
پایان پیام/
نظر شما