حجت الاسلام دکتر محمدجواد ابوالقاسمی پور، معاون بین الملل سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه ها(سمت) و پژوهشگر و محقق در حوزه دین به ضرورت های ایجاد کانون فرهنگی هنری در جوار مساجد اشاره کرد و به خبرنگار حوزه مسجد و کانونهای مساجد خبرگزاری شبستان گفت: مسجد میتواند مرکز فعالیتهای مختلف باشد و کارکردهای متنوعی داشته باشد زیرا که با داشتن، تنوع لازم می تواند، اقشار مختلف را به خود جلب کند.
وی بیان کرد: طبیعی است هر کاری که در روند عبادت مساجد اختلال ایجاد نکند و به حوزه تعلیم و تربیت فرهنگ مساجد کمک کند کاری ضروری و مفید است. از همان آغاز هم فلسفه ایجاد کانونهای فرهنگی هنری مساجد با همین هدف بود که جایگاهی باشد که بتواند تنوع در کارکردهای مسجد پدید آورد.
این پژوهشگر و محقق در حوزه مسجد خاطرنشان کرد: ایجاد کانونهای فرهنگی هنری مساجد در صورتی که شکل مردمی به خود بگیرد و بعد معنوی کار فرهنگی در مسجد را تقویت کند، قابل قبول است اما در صورتی که دخالت در امور مساجد شود و به دنبال پیگیری حق خاصی برای خود باشد، مشکل ایجاد می کند.
حجتالاسلام ابوالقاسمی پور ادامه داد: در حال حاضر کانونهای فرهنگی هنری مساجد در این راستا حرکت کرده اند و به دنبال اینکه برنامه خاصی جدای از اعتلای مساجد را دنبال کنند، نیستند که می توان این مسئله را به عنوان یک نقطه مثبت برای کانونهای فرهنگی هنری تلقی کرد.
وی ادامه داد: برخی از نهادهایی که در کنار مسجد پدید میآیند به دنبال پیگیری برخی از منافع و برنامه های خود هستند که این کار برای مسجد مضرر است اما کانونهای فرهنگی مساجد در این زمینه وجاهت خود را حفظ کرده اند و در دولتهای مختلف همواره سیاست های کاری و برنامه مشخص خود را دنبال کرده اند که می توان از این موضوع به عنوان نقطه مثبت در مورد کانونهای فرهنگی هنری مساجد یاد کرد.
معاون بین الملل سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه ها(سمت) با بررسی نقاط ضعف و قوت کانونهای فرهنگی هنری مساجد تصریح کرد: اگر نقاط ضعفی در عملکرد کانونهای فرهنگی هنری وجود دارد، این ضعف به عدم حمایت کافی از این مراکز برمیگردد. برخی مواقع نهادها و مؤسسات را ایجاد میکنیم و نمیتوانیم از آنها حمایت و پشتیبانی داشته باشیم. وقتی کانونی ایجاد میشود، انتظار است این کانون فرهنگی هنری بتواند نقشآفرینی کنند و این نقش آفرینی زمانی ممکن میشود که امکانات و بودجه کافی برای فعالیت های آنها وجود داشته باشد.
وی تصریح کرد: البته کانون های فرهنگی هنری مساجد پایگاهی مردمی هستند و با حمایت های مردمی اداره می شوند ولی این حمایت ها کافی نیست و باید از سوی دولت ها هم مورد توجه قرار گیرند. باید گفت متأسفانه در سالهای اخیر به دلیل مشکلات و کمبود بودجه و اعتبار در حوزه فرهنگی، دولت آنطور که باید نتوانسته اعتبارات بیشتر به حوزه فرهنگ علی الخصوص حمایت از دستگاه های فرهنگی اختصاص دهد.
این محقق و پژوهشگر در حوزه مسجد خاطرنشان کرد: حمایت های دولت از کانونهای فرهنگی هنری مساجد با هدف، حمایت غیرمستقیم دولت در اعتلای مساجد است. اگر چه مساجد باید مردمی باشند و توسط خود مردم اداره شوند ولی بخشی از خدمات و فعالیت های مربوط به مسجد باید با حمایت دولت ها باشد.
وی افزود: دولتها باید به مساجد تسهیلات ارایه دهند به عنوان مثال در مواردی همچون آب، برق، امکانات رفاهی و زیرساختی و خدمات فرهنگی دولت باید حمایت هایی از مساجد داشته باشد. ایجاد و حمایت از کانونهای فرهنگی هنری از سوی دولت به عنوان خدمات فرهنگی محسوب می شود که باید سلسله امکانات و ظرفیتها برای ایجاد کانون ها فراهم شود و سلسله خدمات فرهنگی به آنها ارایه شود تا کارآیی آن ها بیشتر شود. در صورتی که این حمایتها زیاد باشد کارآیی آنها نیز بالا میرود.
17 هزار کانون نیازمند اعتبار و سرانه مناسب
حجتالاسلام ابوالقاسمیپور اظهار کرد: در حال حاضر بیش از 70 هزار مسجد در کشور وجود دارد که از این رقم 17 هزار کانون فرهنگی هنری در جوار مساجد وجود دارد سرانهای که برای کانون های فرهنگی هنری باید در نظر گرفته شود نیازمند اعتبار و بودجه زیادی است.
معاون بین الملل سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه ها(سمت) با اشاره به اینکه هنوز آن طور که باید کانون های فرهنگی هنری مساجد در کشور شناخته شده، نیستند، تصریح کرد: اگر با ساز و کار منطقی پشتیبانی از کانونهای فرهنگی هنری مساجد بیشتر شود، بدون شک فعالیت های این مراکز و اثرگذاری آنها در جامعه زیاد می شود و خود به خود شناخته میشوند که این مستلزم اختصاص بودجه و امکانات کافی برای انجام فعالیت است.
این محقق و پژوهشگر حوزه مسجد گفت: در صورتی که می خواهیم کانونهای فرهنگی هنری مساجد را به نیازهای روز منطبق کنیم ، باید حمایت و کمک های بسیاری نسبت به کانون های مساجد صورت گیرد. با بودجه کم نمی توان انتظار داشت که کانون ها با شرایط زمان پیش روند و نقش آفرین باشند.
پایان پیام/
نظر شما