حجت الاسلام علیرضا اعرافی، رییس جامعه المصطفی(ص) العالمیه حضرت زهرا (س) را جزء اولیای خاص الهی و صاحبان معارف لدنی برشمرد و در این رابطه به خبرنگار شبستان گفت: علم، دانش و معرفت ایشان را باید در همان رتبه و منزلتی که علم پیامبر(ص) و ائمه (ع) بررسی می شود، ارزیابی کرد. حضرت زهرای مرضیه (س) دارای علومی بوده اند که از منبع فیض الهی به ایشان افاضه می شد.
وی افزود: بنابر مبانی فلسفه اسلامی علم و دانش حقیقتی است مجرد و فراتر از امور مادی و همه از عالم غیب می آید اما علوم لدنی از طریق این واسطه های رسمی تعلیم و تعلم، منتقل نمی شود بلکه واسطه های خاصی دارد.
زهرای مرضیه(س) را محدثه گویند چرا که ملائکه با او سخن می گفتند
حجت الاسلام اعرافی با اشاره به علم خاص حضرت زهرای مرضیه (س) خاطر نشان کرد: یک منبع فیض علم و دانش حضرت، از طریق ارتباطی بود که ملائکه با ایشان داشتند یکی از القاب حضرت، محدثه است و محدثه یعنی کسی که با او سخن گفته می شود به ایشان محدثه گفته اند چون ملائکه با ایشان سخن می گفتند و ایشان الهامات ملکی یا ملائکه ای داشتند.
ریس جامعه المصطفی(ص) العالمیه یادآور شد: بعد دیگری در علم و دانش زهرای مرضیه (س) علوم و دانشهایی است که از پدر بزرگوارشان رسول خدا(ص) و همچنین امیرالمومنین (ع) به ایشان منتقل می شده است که این انتقال نیز، انتقال تعلیم و تعلم به شکل کلاسیک امروزی ما نیست بلکه برقراری نوعی ارتباط معنوی و روحی است. تعلیم و تعلمی فراتر از مقوله تعلیم و تعلم رسمی ماست.
وی افزود: علاوه بر تمام این مسایل، استعداد و زمینه فوق العاده ای که در حضرت زهرای مطهره بوده است موجب می شد تا از ناحیه حق تعالی، مطالب و معارفی به ایشان القاء شود.
حضرت زهرا(س) در مدینه مرجعیت علمی و فکری داشتند
حجت الاسلام اعرافی در ادامه به بیان و تشریح دستاوردها و نمادهای علم و دانش حضرت فاطمه(س) پرداخت و گفت: یکی از نمادهای دانش و معارف خاص زهرای اطهر (س) مصحف فاطمه زهرا (س) است که امروز در دست ما نیست بلکه از اسرار و ودایع امامت است. این مصحف حاصل همان الهاماتی است که از ناحیه ملائکه به ایشان می شده و محتوای آن اخبار حوادث و وقایع عالم است.
وی افزود: از همین روست که حضرت زهرا (س) نسبت به ائمه علاوه بر این که مادری جسمانی، شکلی و ظاهری دارند یک نوع مادری معنوی، روحی و معرفتی نیز دارند، یعنی همان مقام ولایی ایشان که از این مجرای ولایی معارف و دانش هایی به ائمه منتقل شده است.
حجت الاسلام اعرافی نماد دیگری از علوم و معارف حضرت فاطمه (س) را مجموعه احادیث و روایاتی دانست که شیعه و سنی از ایشان نقل کرده اند و گفت: در منابع حدیثی شیعه و سنی در ابواب مختلف کلامی، فقهی و تفسیری از این بانوی بزرگوار نقل حدیث شده است. ایشان در مدینه مرجعیت علمی و فکری داشته اند در روایات آمده است که زنان در مدینه به ایشان مراجعه می کردند، سوال کرده و پاسخ می گرفتند.
آنچه در تاریخ آمده است نشان از مرجعیت فکری ایشان دارد و این که زنان در حوزه های مختلف کلامی، فقهی و معرفتی از ایشان سوال می کردند و نه تنها زنان بلکه مردانی چون ابوذر و سلمان نیز در برابر حضرت مرضیه (س) خضوع و خشوع داشتند و از ایشان نقل حدیث کرده اند.
خطبه فدکیه منشور معرفت اسلامی است
وی خطبه فدکیه را یکی دیگر از نمادهای علمی حضرت فاطمه (س) برشمرد و افزود: خطبه فدکیه به لحاظ شکلی، از زیباترین خطبه های ماثور از معصومین و به لحاظ محتوایی از غنی ترین روایات و خطبه هاست. خطبه فدکیه یک سند و منشور مهم اندیشه و معرفت اسلامی است که در کنار احادیث و روایات حضرت، از ایشان باقی مانده است.
حجت الاسلام اعرافی خاطرنشان کرد: آن جایگاه بلند معرفتی حضرت زهرا (س) که موجب نگاه خاص پیامبر به ایشان می شد، در ابعاد مختلفی از زندگی دخت نبی مکرم اسلام نیز متجلی بود که یکی از این ابعاد، بعد عبادی فاطمه مرضیه (س) است. در باب عبادت فاطمه (س) نکته های عجیبی طرح شده که حضرت هنگام عبادت وقتی به نماز می ایستادند رنگ از چهره مبارکش می پرید.
عایشه از حضرت ختمی مرتبت رسول گرامی اسلام(ص) درباره زهرای اطهر (س) نقل کرده است که: وقتی فاطمه (س) به محراب عبادت می رود و به نماز می ایستد نور عبادت او آسمانها را روشن می کند و خداوند در پیش ملائکه به او مباهات می کند این مضمونی است که حتی در عقل ما نمی گنجد.
وی افزود: عالم غیب و ملائکه، عالم نور و روشنایی است اما عبادت فاطمه (س) به قدری نورانی است که این عالم نورانی را، نورانی تر می کند مانند زمانی که در روز روشن، با وجود روشنایی خورشید، منبع نور دیگری نیز این روشنایی را چندبرابر کند.
رییس جامعه المصطفی(ص) العالمیه عبادتهای شبانه فاطمه مطهره (س) و میراث عبادی ایشان را که تسبیحات حضرت زهراست از جمله این موارد دانست.
زن محور و کانون معرفت، علم و تربیت در فضای خانه است
حجت الاسلام اعرافی بعد دیگر شخصیت ام الائمه (س) را تعاملات و تربیت خانوادگی آن حضرت برشمرد و گفت: زن محور و کانون معرفت، علم و تربیت در فضای خانه است فاطمه زهرا (س) در خانه و خانواده از چنان مدل تربیتی برخوردار بود که سوره «هل اتی» در شان ایشان نازل شد و از درون این خانه چهره هایی چون حسنین (ع) و زینبین (س)تربیت شدند.
وی خاطرنشان کرد: تعامل زهرای اطهر (س) با امیرمومنان (ع) به گونه ای است که وقتی پیامبر از حضرت سوال می کنند که همسرت را چگونه یافتی؟ امیرالمومنین (ع) می فرمایند: او را بهترین یار و همراه در مسیر اطاعت الهی یافتم.
حجت الاسلام اعرافی در ادامه به نقش اجتماعی فاطمه زهرا (س) اشاره کرد و گفت: این بانوی بزرگوار در زمان حیات پیامبر با وجود سن کن، در کنار پیامبر بودند، در جنگها و غزوات نبی مکرم اسلام، در پشت جبهه حاضر شده و به مجروحان رسیدگی می کردند.
نقش بی بدیل حضرت زهرای اطهر (س) در مدیریت بحران، بعد از رحلت پیامبر
رئیس جامعه المصطفی (ص) العالمیه بالاترین نقش اجتماعی حضرت فاطمه (س) را مربوط به زمان پس از رحلت پدر بزرگوارشان دانست و گفت: نقش بی بدیل و یگانه زهرای اطهر (س) بعد از رحلت پیامبر اسلام و مدیریت فاطمه در بحران بعد از پیامبر، بسیار مهم و قابل تامل است امروز در علم مدیریت درخصوص مدیریت بحران صحبت های بسیار می شود اما در طول تاریخ اسلام ما سه شخصیت زن را سراغ داریم که نقش مدیریت بحران را ایفا کرده اند.
وی در تبیین و توضیح این واقعه افزود: یکی از این زنان حضرت خدیحه کبری (س) است که در آغاز بعثت و در تنهایی پیامبر، ایشان را یاری کرد. دومین شخصیت زن در مدیریت بحران در تاریخ حضرت زهرای مرضیه (س) است که بعد از پیامبر و در تنهایی علی، در حالی که همه خاموش و فضای مدینه غبارآلود بود این بانوی گرامی در آن فضا مانع از محو اندیشه ولایت و امامت شد.
رییس جامعه المصطفی(ص) العالمیه گفت: بشریت امروز نیازمند رویکردی جدید به زن است، رویکردی که نه ارتجاعی و تحجری باشد و نه غربگرا و التقاطی و فروافتاده در مفاسد اخلاقی.زنی که دارای شخصیت معنوی، اخلاقی و معرفتی باشد، زنی که علاوه بر محوریت تربیت در خانواده، محور حرکت های بزرگ اجتماعی باشد و امام خمینی(ره) با انقلاب اسلامی این بعد از ابعاد شخصیتی زن را نیز زنده کرد.
پایان پیام/
نظر شما