حجت الاسلام غلامرضا حیدری ابهری از نویسندگان مذهبی کشورمان در پاسخ به این سوال که چرا به زنان و کودکان عاشورا در قالب فیلم و کتاب کم پرداخته شده است، به خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: اتفاقات روز عاشورا و شهادت هر یک از افراد حاضر در این واقعه به قدری تکان دهنده است که توجهات را به سمت خود جلب می کند و به همین علت در این میان کمتر به بانوان و کودکان حاضر در عاشورا توجه شده است.
حجت الاسلام حیدری ابهری با بیان اینکه بانوان و کودکان حاضر در عاشورا نقش کمی نداشتند، عنوان کرد: بسیاری از بانوان در عاشورا حماسه هایی شگرف خلق کردند که در رأس آنها حضرت زینب (س) است. خطبه هایی که ایشان قرائت کردند بسیار تاثیرگذار بود به برخی از حماسه های بانوان عاشورا در روضه ها اشاره می شود.
وی با اشاره به کمبود منابع تاریخی در مورد زنان و کودکان عاشورا بیان کرد: کاری که بانوان عاشورا انجام دادند، کم نبوده است. جملات اثرگذار حضرت سکینه (س) که در روضه ها به آن اشاره می شود و یا شجاعت مادری که سه فرزند شهید خود را به طرف دشمن پرتاب می کند، گواه حضور موثر زنان و کودکان در صحنه عاشوراست، ضمن اینکه بسیاری از مردان حاضر در عاشورا با تشویق و همراهی همسران خود با امام حسین (ع) همراه شدند. نمونه آن همسر زهیر است که زهیر را تشویق کرد که به نزد حضرت سیدالشهدا (ع) برود و به دعوت ایشان را لبیک گوید.
وی تصریح کرد: نباید انتظار داشته باشیم وقتی تاریخ نویسان زیر سلطه دشمنان اهل بیت (ع) بودند، در مورد حادثه عاشورا و جزییات آن بنویسند. همین مسئله باعث شده است که ما با کمبود منابع تاریخی در مورد عاشورا بخصوص درباره زنان و کودکان و نوجوانان حاضر در عاشورا مواجه باشیم.
این نویسنده ادامه داد: تا سال ها دشمنان اهل بیت اجازه نمی دادند که مسایل مربوط به واقعه عاشورا گفته و نوشته شود. ما در مورد جزییات عیاشی های حاکمان آن دوره منبع تاریخی داریم زیرا جریان تاریخ نویسی دست خودشان بود. اهل بیت (ع) به شدت تحت فشار بودند و خفقان شدیدی که حاکم بود باعث شد بسیاری از مسایل عاشورا و سهم بسیاری از افراد در این حادثه بزرگ، در تاریخ درج نشود.
حجت الاسلام حیدری ابهری معتقد است، هنرمندان کشورمان نسبت به پرداختن به نقش زنان و کودکان عاشورا کم کاری نکرده اند اما مسئله بر سر کمبود منابع تاریخی است که دست نویسنده و فیلمساز را بسته است.
این نویسنده در پاسخ به این سوال که چرا روایت های زنانه از دوران دفاع مقدس کم است به خبرنگار شبستان گفت: یک اتفاقی که بعد از جنگ افتاد این بود که بودجه های فرهنگی دست سازمان های نظامی بود و آنها امکانات زیادی داشتند که به تبیین نقش فرماندهان و سرداران جنگ بپردازند و البته حق داشتند و این کار هیچ اشکالی نداشت. در این میان پرداختن به اقشار دیگری که در جنگ موثر بود همچون پرستاران و مادران و همسران و خواهران مورد غفلت قرار گرفت.
حجت الاسلام حیدری ابهری با اعتقاد به اینکه دفاع مقدس را صرفا در عملیات دیدن ظلم بزرگی به دفاع مقدس است، گفت: دفاع مقدس از خانه هایی شروع شد که لوازم رزمندگان را بسته بندی در آنجا بسته بندی می شد و به خط مقدم ختم می شد. سهم پزشکان، پرستاران، کامیون دارانی که لوازم به جبهه می بردند، کارگرانی که وسایل لازم را برای عملیات ها آماده می کردند، مادرانی که فرزندان خود را تشویق می کردند، همسرانی که در نبود شوهر صبوری می کردند، معلمانی که برای رزمندگان کلاس می گذاشتند، نادیده گرفته شده است.
وی با بیان اینکه دفاع مقدس را فقط به صحنه جنگ و خط مقدم محدود نکنیم، عنوان کرد: روایتگری نباید از هزار کیلومتر باشد. اگر دفاع مقدس را حماسه ملی در نظر بگیریم که میلیون ها نفر در آن مشارکت داشتند دیگر نمی توان حد و مرزی برای دفاع مقدس قایل شد و آن را محدود کرد.
این نویسنده با اشاره به اینکه سهم مادران شهدا در دفاع مقدس کمتر از شهدا نبود، خاطرنشان کرد: مادران شهدا کمتر از شهدا ایثارگری و فداکاری و صبوری نکردند باید نگاه خود را عوض کنیم و از تک بعدی پرداختن به دفاع مقدس پرهیز کنیم.
وی یادآور شد: خانم هایی که مواد غذایی و البسه را در منزل خود برای رزمندگان بسته بندی می کردند چرا نباید دیده شوند؟ صدا و سیما با ساخت "خوش رکاب" نگاه جدیدی را به دفاع مقدس رقم زد و در این زمینه قدم های خوبی برداشته است. "چمران به روایت همسر" و" همت به روایت همسر" ، شهدا را از نگاه همسران آنها و با غم و غصه های آنها به نمایش گذاشت.
وی علت کم بودن روایت های زنانه از دفاع مقدس را مشکل نگاه دانست و افزود: ما در اینجا مثل عاشورا کمبود منابع نداریم بلکه مشکل تک بعدی بودن و اولویت بندی نگاه ماست. دفاع مقدس توجه و التفات می خواهد.
این نویسنده با اعتقاد بر اینکه دفاع مقدس با همکاری همه ملت به پیروزی رسید، اظهار داشت: چرا در مورد جنگ حرف می زنیم؟ می خواهیم مردم گریه کنند یا درس بگیرند؟ در حقیقت ما می خواهیم دفاع مقدس عبرت تاریخی شود و زمانی عبرت می شود که بدانیم همه مردم در پیروزی دفاع مقدس نقش داشتند و دفاع مقدس یک حماسه ملی بود که همه اعم از پرستار، کارگر و زن و مرد در آن مشارکت داشتند.
وی با اعتقاد بر اینکه دفاع مقدس مدرسه بزرگی است و آن را به یکی دو تا کلاس محدود نکنیم، گفت: کتاب دفاع مقدس قطور است، این کتاب هزار صفحه ای را به 20 صفحه محدود نکنیم. وقتی دفاع مقدس را حماسه ملی بدانیم همه افراد به این نتیجه می رسند که اگر برای کشور خطری پیش بیاید، همه آنها در قبال دفاع از آرمان های دینی و ملی و مرزهای کشور موظف هستند.
حجت الاسلام حیدری ابهری خاطرنشان کرد: برای دفاع از آرمان ها کشور همه باید مشارکت داشته باشند. اگر دفاع مقدس را فقط تک بعدی ببینیم و دفاع از کشور را به سازمان های نظامی موکول کنیم، مردم خود را نسبت به کشور فاقد مسئولیت و وظیفه می دانند.
پایان پیام/
نظر شما