تشویق های مقام معظم رهبری باعث جنبش روایت های زنانه از جنگ شد

خبرگزاری شبستان: حجت الاسلام ابوالحسنی معتقد است، کم کاری قشر محقق و روحانی در زمینه جزییات عاشورا و نقش زنان و کودکان باعث بسته شدن دست هنرمندان در پرداختن به این مقوله شده است.

حجت الاسلام حامد ابوالحسنی، نویسنده و فیلمساز در پاسخ به این سوال آیا نقش آفرینی زنان در عاشورا کم بوده است که به نقش آنها در قالب کتاب و فیلم کم پرداخته شده است به خبرنگار شبستان گفت: زنان در عاشورا از دو منظر مستقیم و غیرمستقیم نقش داشتند. نقش غیرمستقیم آنها همان تربیت مردان ولایتمدار و شجاع بود که با امام حسین (ع) همراه شدند و حماسه عاشورا را آفریدند. لیلا مادر حضرت علی اکبر (ع) و حضرت ام البنین (س) مادر حضرت ابوالفضل(ع) از جمله این زنان بودند.

 

حجت الاسلام ابوالحسنی با اشاره به اینکه برخی زنان در عاشورا حضور فیزیکی داشتند، عنوان کرد: حضرت زینب (س) در رأس بانوان اثرگذار واقعه عاشورا بود. برخی زنان مانند ام وهب در روز عاشورا جنگیدند. در حقیقت بعضی از  زنان به طور مستقیم در واقعه عاشورا نقش داشتند.

 

وی با بیان اینکه نقش زنان در عاشورا در سه برهه زمانی قابل بحث و بررسی است، اظهار داشت: زنانی بودند که قبل از عاشورا در این واقعه اثرگذار بودند. زنانی که از مدینه تا کربلا همراه امام حسین (ع) بودند، زنانی بودند همچون ام سلمه که در آغاز حرکت امام حسین (ع) آمدند و گریه کردند و خواستند مانع حرکت امام حسین(ع) به سمت کربلا شوند. زنانی در میان راه، مردان خود را تشویق کردند که به کاروان امام حسین (ع) بپیوندند، همسر زهیر و همسر عبدالله کلبی از جمله این گروه بودند، زنانی هم همچون طوعه به مسلم یاری رساندند.

 

این نویسنده و کارگردان ادامه داد: زنانی همچون ام وهب در روز عاشورا نقش آفرینی کردند و در میدان جنگ حضور داشتند. ام وهب فرزند خود را به یاری امام حسین (ع) تشویق کرد. وقتی وهب از وسط میدان جنگ به سمت مادر برگشت و گفت مادر راضی شدی؟ ام وهب گفت وقتی راضی می شوم که شهید شوی. زنانی مثل مادر امر بن جنابه، سر فرزند خود را به سمت دشمن پرتاب کرد.

 

حجت الاسلام ابوالحسنی تصریح کرد: زنانی بودند که پس از عاشورا از کربلا تا شام و مدینه در این حادثه بزرگ نقش داشتند. حضرت زینب (س) شاخص ترین بانوی این گروه است. زن خولی و مالک بن نصر کلبی به حرکت شوهران خود اعتراض کردند و از آنها جدا شدند و اینگونه به عاشورا پیوستند.

 

وی با بیان اینکه نیمی از حوادث عاشورا بر دوش زنان و کودکان بود، تصریح کرد: در کتب و منابع مختلف حدیث و مقتل ها نقش زنان و کودکان در عاشورا را به طور کامل بررسی شده اما موضوعی به آن نپرداخته شده است. البته کم کاری ما علما هم هست که فقط به اصل قضیه و امام حسین (ع) و خانواده ایشان پرداختیم و ابعاد کوچک عاشورا و افراد حاضر در این واقعه را بررسی نکردیم. این مسئله باعث شده است که نویسنده هم منبعی نداشته باشد که کتاب بنویسد و فیلمساز هم نتواند فیلم بسازد و شاعر هم نتواند شعر بگوید. کم کاری قشر محقق و روحانی،دست هنرمندان را بسته است.

 

کارشناس دفتر مطالعات راهبردی معاونت فرهنگی سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها در پاسخ به این سوال که آیا روایت زنانه و کودکانه از عاشورا داریم به خبرنگار شبستان گفت: مطمئنا از زبان زنان و کودکان مطالبی در مورد عاشورا بیان شده است. پس از واقعه عاشورا هم افرادی در کاروان اسرا بودند که زبان آنها  مطالبی روایت شده است که از آن جمله می توان به حضرت رقیه (س) و امام سجاد (ع) اشاره کرد.

 

وی در پاسخ به این سؤال که آیا روایت های زنانه از جنگ ضد جنگ است، بیان کرد: خیر، اینطور نیست.شاخص وجودی زن، لطافت و ریزبینی است، زن لطافت هایی می بیند که مرد نمی بیند. راوی مرد خیلی از مسایلی را که یک زن می بیند، نمی بیند و به همین دلیل است که کتاب هایی مانند دا و من زنده ام طرفداران زیادی دارد.

 

این محقق و نویسنده خاطرنشان کرد: خوشبختانه یک جنبشی راه افتاده و شاهد روایت های زنانه از جنگ هستیم. شاید قبلا جرات نبوده است و الان این جرات پیدا شده است و تشویق های مقام معظم رهبری و برخی ارگان ها در این زمینه بسیار تاثیر گذار بوده است.

 

وی با اشاره به تاثیرگذاری زنان در جنگ اظهار داشت: همانطور که در عاشورا زنان نقش بسزایی داشتند، در دوران دفاع مقدس هم زنان نقش بزرگی به عهده داشتند. مادران و خواهران علاوه بر تشویق فرزندان و همسر و برادران خود به مبارزه با دشمن و دفاع از میهن و اسلام گاهی خود در شهرهایی مثل خرمشهر و حتی در خط مقدم جبهه حضور مستقیم داشتند. در حقیقت همانطور که مردان در جنگ نقش داشتند زنان هم نقش آفرین بودند و سهم هر یک پنجاه پنجاه بود.

 

پایان پیام/

کد خبر 424134

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha