همسران جانبازان منبع بزرگی برای خلق آثار هنری ماندگار هستند

خبرگزاری شبستان: مسئول آفرینش های ادبی حوزه هنری با تأکید بر لزوم ثبت خاطرات زنان دوران دفاع مقدس به ویژه آنها که همچون پرستاران بیشتر اثرگذار بودند، گفت: زنان در تمام جنگ ها بسیار اثرگذار بودند و خاطرات بسیاری از آنها قابلیت تبدیل به اثر هنری را دارد.

کمال شفیعی، شاعر و نویسنده در پاسخ به این سوال که چرا به زنان و کودکان عاشورا در قالب فیلم و کتاب کم پرداخته شده است به خبرنگار شبستان گفت: علاوه بر اینکه ما در این زمینه منابع کمی داریم یک مسئله بزرگ را در اکثر قسمت و ابعاد عاشورا می بینیم و آن این است که از عاشورا تصور کلی داریم و گاها غرق در اندوه می شویم، در صورتی که شاید کمترین رسالت در مورد عاشورا پرداختن به سوگواری است.

 

شفیعی با اشاره به مغفول ماندن ابعاد زیادی از عاشورا بیان کرد: امام حسین (ع) برای القای دقیق مفاهیم دینی، اندیشه و اندیشیدن در حوزه آنچه خداوند به انسان امانت داده است، قیام کردند. متاسفانه به موارد بسیاری همچون شجاعت امام حسین (ع) و یاران ایشان، بحث تعالی دین و خط مشی ها و فلسفه وجودی قیام عاشورا کم پرداخته شده است. امام حسین (ع) برای یک فلسفه قیام کردند اما متاسفانه فلسفه این قیام خیلی کم مورد واکاوی قرار گرفته است.

 

وی با بیان اینکه بخش اعظم اتفاقات عاشورا را زنان و کودکان رقم زدند، عنوان کرد: متاسفانه در این حوزه خیلی کم کاری شده است. به حضرت زینب (س) می توان به اندازه حرکت ایشان و سخنرانی های ایشان در قالب های مختلف هنری پرداخت. زنان و کودکان قبل عاشورا، در روز عاشورا و بعد از آن نقش آفرین بودند و هر یک از آنها یک منبع بزرگ برای نوشتن و خلق اثر هنری است. متاسفانه در این مبحث کم کاری شده است و آن تعداد کار اندک هم در اختیار هنرمندان قرار نگرفته است.

 

این شاعر و نویسنده کلیت دیدن عاشورا را یکی از دلایل کم پرداخته شدن به نقش زنان و کودکان عاشورا دانست و افزود: ما از عناصر تشکیل دهنده عاشورا غافل ماندیم ،در صورتی که بخش اعظم قیام امام حسین (ع) به دوش زنان و کودکان بود.

 

شفیعی معتقد است، بعد از شهادت امام حسین (ع) بخش اعظم حرکت امام (ره) و همچنین زنده نگاه داشتن قیام سیدالشهدا (ع) بر عهده زنان و کودکان بود.

 

مسئول آفرینش های ادبی حوزه هنری تصریح کرد: حرف ها و مطالب و حقایق بسیار بسیار زیادی در طول سفر اسرای عاشورا وجود دارد که می تواند راهگشا و منبع الهام برای شاعران، نویسندگان و سایر هنرمندان باشد.

 

شفیعی با بیان اینکه هنوز به ساحت های مختلف عاشورا نپرداختیم، اظهار داشت: ما در کدام حوزه عاشورا خوب کار کردیم که بخواهیم در حوزه زنان و کودکان عاشورا خوب کار کنیم؟ متاسفانه هنوز قیام بزرگ امام حسین (ع) و مصادیق آن را تعریف و استخراج نکردیم.

 

وی خاطرنشان کرد: کارشناسان و محققان دینی باید در مورد فصل ها و ابعاد مختلف عاشورا مطالعه کنند و شگفتی های عاشورا را بازتعریف کنند تا مواد اصلی در اختیار هنرمندان باشد. در این صورت شاعران و نویسندگان می توانند با استفاده از این مواد دست به خلق اثر بزنند.

 

وی در پاسخ به این سوال که آیا کیفیت کار زنان در جنگ نسبت به مردان کمتر است که به نقش زنان کمتر پرداخته شده است به خبرنگار شبستان گفت: در تمام جنگ ها زنان اثرگذار بودند. در کوفه زنانی بودند که مردها را از پیوستن به کاروان امام حسین (ع) نهی کردند. در تمام جنگ ها اگر نقش زنان بیشتر از مردان نباشد، کمتر از آنها نیست.

 

مسئول آفرینش های ادبی حوزه هنری  با اشاره به نقش آفرینی زنان در طول دوران دفاع مقدس بیان کرد: مادران در آن دوران در استقبال و بدرقه فرزندان خود ایثارگری های بسیار کردند. زنان در کمک رسانی به رزمندگان به عناوین مختلف حاضر بودند به عنوان پرستار و جراح خدمت رسانی کردند و حتی تا خط مقدم هم پیشروی کردند.

 

این شاعر در مورد علت تعداد کم روایت های زنانه از جنگ هشت ساله تصریح کرد: یکی از دلایل این مسئله این است که خانم ها نشستند که آقایان در مورد آنها داستان بنویسند. خانم ها باید دست به قلم شوند. بخشی هم به عهده نویسندگان ماست که در این حوزه قلم بزنند.

 

وی با تاکید بر بازیابی خاطرات دوران 8 ساله دفاع مقدس عنوان کرد: علت دیگر کم بودن روایت های زنانه از جنگ به این برمی گردد که خاطرات تدوین نشده اند، باید نهادی خاطرات آن دوران را بازیابی و ثبت و ضبط شود تا ایجاد منبع شود.

 

شفیعی با اعتقاد بر اینکه حضور زنان در هیچ یورش و تارشی کمرنگ نبوده است، اظهار داشت: مردی که برای مسافرت چند روزه به شهر دیگری می رود اول به دلگرمی خدا و دوم به اطمینان و اعتماد به مدیریت همسرش راهی سفر می شود چه برسد که بخواهد به جنگ برود و بحث بازنگشتن مطرح باشد. تمام رزمندگان به خاطر دلگرمی و خاطرجمعی از همسران خود راهی جبهه شدند. در گام های بعدی زنان رشادت های بیشتری به خرج دادند که بسیاری از آنها قابلیت نوشتن و تبدیل شدن به اثری ماندگار دارد همچنان که " دا " ماندگار شد.

 

شفیعی با تاکید بر ضرورت ثبت خاطرات زنان دوران دفاع مقدس به ویژه آنها که همچون پرستاران بیشتر اثرگذار بودند، گفت: باید نهادی باشد که به عنوان میراث فرهنگی شفاهی ما خاطرات این زنان را قبل از اینکه فوت کنند، ثبت و ضبط کند. عکس ها و خاطرات آنها باید دسته بندی شود. اینها می تواند به عنوان کتاب تالیف شود و سپس در اختیار هنرمندان قرار گیرد تا فیلم، نمایشنامه، تابلوی نقاشی و تئاتر و شعر خلق شود.

 

وی یادآور شد: حلقه مفقوده دوران دفاع مقدس نداشتن متولی در ثبت و ضبط خاطرات و اتفاقات این دوران است. اتفاقات این دوران مواریث فرهنگی و شفاهی ماست که می تواند الگوی مناسبی در حوزه تعلیم و تربیت و ایثار و شهادت و شجاعت باشد. خوشبختانه در دو سه سال اخیر برخی دستگاه ها به این مهم می پردازند.

 

این شاعر و نویسنده همسران جانبازان را منبع خوب و بزرگی برای خلق آثار ماندگار دانست و افزود: با توجه به گستره جغرافیایی درگیر جنگ و تکثر اقلیت ها، خاطرات و اتفاقات بسیاری از دوران هشت ساله دوران دفاع مقدس وجود دارد که فقط باید کوشید که آن خاطرات دفن نشود، به عنوان مثال خیلی از خانم ها که همسر جانباز هستند ایثارشان کم نیست، دنیایی از خاطرات هستند که می توانند یک منبع خوب و غنی برای هنرمندان ما در خلق آثار بزرگ و ماندگار باشند.

 

پایان پیام/

کد خبر 424711

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha