سیدمسعود شجاعی طباطبایی،هنرمند کاریکاتوریست در پاسخ به این سئوال که انقلاب اسلامی ایران چه مفاهیمی را وارد هنر معاصر ایران کرد؟ به خبرنگار تجسمی خبرگزاری شبستان گفت: با شروع انقلاب ما شاهد یک اتفاق بزرگ در عرصه فرهنگ و هنر بودیم به گونه ای که روح انقلاب در فرهنگ و هنر دمیده شد، انقلاب شرایطی را برای هنرمندان فراهم کرد که مفاهیم ارزشمند انقلاب را در آثارشان مطرح کنند.
این هنرمند با اشاره به شرایط بوجود آمده برای هنرمندان برای عرضه هنرشان پس از پیروزی انقلاب اظهار داشت: با استفاده از شرایطی که در انقلاب شکل گرفته بود آزادی برای هنرمندان بوجود آمد که در دوران حکومت استبدادی شاه آن فضا برای آنها وجود نداشت تا بتوانند آزادانه آثر خود را ارایه کنند.
شجاعی طباطبایی فراگیر شدن هنر در سراسر کشور را یکی از برکات انقلاب خواند و گفت: پس از انقلاب فضا برای حضور هنرمندان سراسر ایران فراهم شد در حال حاضر ثمره اش را می توان دید، قبل از انقلاب زمینه برای فراگیرشدن هنر فراهم نبود، یعنی در عرصه هنر تنها شاهد حضور هنرمندان پایتخت نشین بودیم، ولی در بعد انقلاب هنر فراگیر شد به گونه ای که در تمام حوزه های تجسمی هنرمندان غالبا جوان بسیار موثر حضور پیدا کردند و نه تنها در عرصه ملی بلکه در عرصه بین المللی اثرگذار بودند.
این کارتونیست اخلاق مداری را یکی از وِیژگی های هنر بعد از انقلاب دانست و اظهار داشت: پس از انقلاب یک جور اخلاق مداری سرلوحه کار هنرمندان قرار گرفت و هنر پالایش شد، یعنی بعد از انقلاب شاهد اتفاقات مبتذل در عرصه هنر نبودیم، آن چیزی که در دون استبداد شاهدش بودیم به سطح نازلی رسید، اخلاق مداری یکی از ویژگی هایی بود که هنرمندان با تقید به اصول ارزشمند و مفاهیم انقلاب آثارشان را عرضه کردند.
وی خاطر نشان کرد: بعد از انقلاب مفاهیم تازه ای وارد هنر شد که ارزش بود و قبل از انقلاب به ذهن کسی خطور نمی کرد که هنرمند ایرانی بیاید در صف اول ارزش هایی که کشور و نظامش به آن معتقد است بایستد و اثر خلق کند. مباحث ارزشی مثل دفاع از فلسطین و غزه، روشنگری در ارتباط با استکبار جهانی و صهیونیسم که خیلی جدی راجع به آنها کار شده است و می شود، از جمله این ارزش ها بودند هنرمندان ما حتی پیش از فروپاشی کمونیسم برای مفاهیم مقابل ایدئولوژی کمونیسم آثاری را خلق کردند.
شجاعی طباطبایی جهانی شدن آثار هنرمندان ایرانی را یکی دیگر از ویژگی های هنر انقلاب عنوان کرد و گفت: ما در عرصه بین المللی به جایگاه ارزشمندی برسیم، در تمامی حوزه های تجسمی شاهد یک رشد چشمگیر بودیم، مثلا در حوزه کاریکاتور در سالی که گذشت کاریکاتوریست ایرانی 56 جایزه اصلی را از آن خود کردند. این اتفاق در حوزه فیلم، انیمیشن و گرافیک هم رخ داد، طراحان گرافیک ایرانی الان به اسم شناخته می شوند، در حوزه تصویرسازی هنرمندان ایرانی خیلی درخشان بوده اند هنرمندان ما و به رشد بالایی رسیده اند.
این کارتونیست اظهار داشت: الان فضا به گونه ای فراهم شده که علاقه مندان به هنر بتوانند در هنر ملی سهمی داشته باشند و شرایط مساوی برای همه هنرمندان فراهم شده است.
وی یادآور شد: پس از انقلاب بسیاری از هنرمندان شاخص ما حضور چشمگیری در حوزه پژوهش و تحقیق داشتند و برای برپایی نمایشگاه آثار خود و ایراد سخنرانی و و کارگاه آموزشی به خارج از کشور دعوت شدند اینها دستاوردهای کمی در حوزه هنر انقلاب نیست. در برخی از جشنواره های خارجی علاوه بر زبان خودشان به زبان فارسی هم کاتالوگ منتشر می کنند این دستاوردهای کم نیست، امروز آثار هنرمندان ایرانی در گالری ها و موزه های دنیا و نمایشگاه های جهانی به نمایش در می آید این اعتبار کمی نیست.
شجاعی طباطبایی بوجود آمدن آموزشگاه های هنری و دانشگاه های هنر در اغلب شهرهای کشور را ناشی از انقلاب خواند و گفت: پس از انقلاب شرایط یادگیری هنر به شکل چشمگیری در ایران فراهم شد و در اغلب استان ها هنرستان ها و دانشگاه های هنر بوجود آمدند و عملا امکان یادگیری و رشد در کشور فراهم شد.
این هنرمند خاطر نشان کرد: نکته جالب دیگر اینکه امروز فضاهای نمایشگاهی صرفا در پایتخت نیست، پیش از انقلاب این فضا در شهرها نبود، اما الان اغلب نمایشگاه ها در شهرهای مختلف از طریق وزارت ارشاد و حوزه هنری برگزار می شود. از طرفی تعداد رویدادهای ملی و بین المللی به شکل مسابقه به شدت افزایش پیدا کرده و این باعث می شود هنرمندان نسل انقلاب در مرکز اتفاقات هنری به شکل ملی و بین المللی باشند.
پایان پیام/
نظر شما