انقلاب جان دوباره به ادبیات داد/ ادبیات با انقلاب به ریشه خود بازگشت

خبرگزاری شبستان: صحرایی با بیان اینکه ادبیات انقلاب از دفاع مقدس جدا نیست، گفت: نیمه دوم ادبیات انقلاب به خاطر اتفاقات عظیم که در رأس آن جنگ بود، چشمگیر و پربار است.

اکبر صحرایی از نویسندگان کشورمان در پاسخ به این سوال که آیا انقلاب توانست یک ساختار تازه در ادبیات ما ایجاد کند به خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: به صورت کلی ادبیات معاصر ما قبل از پیروزی انقلاب اسلامی دچار رکود، کلیشه و تکرار بود که خود را وامدار غرب می دانست. در حقیقت ادبیات ما، آثار تقلیدی با یک سری تغییرات در اسامی و فضاسازی بود که تحت عنوان رمان و داستان به خورد خواننده داده می شد.

 

صحرایی ادامه داد: این مسئله در دهه 40 و 50 به شدت رواج داشت و تقریبا ادبیات به رکود رسید چون به ریشه که فرهنگ عامه مردم بود متصل نبود. ادبیات وامدار و مصرف کننده ادبیات غرب بود.

 

وی با بیان اینکه به مرور زمان ادبیات پویایی خود را از دست داد، عنوان کرد: ادبیات ما دچار افت و رکود شد و به نقطه ای رسید که به مرگ آن منجر شد البته باید گفت که در میان آثار کلیشه ای و تکراری استثناهایی نیز داشتیم.

 

این نویسنده با اشاره به تاثیرگذاری انقلاب بر ادبیات تصریح کرد: با وقوع انقلاب اسلامی یک اتفاق مهم در حوزه های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی رخ داد و قطعا ادبیات هم از این اتفاق بی تاثیر نبود. انقلاب توجه نویسندگان را به سوژه انقلاب و حواشی آن جلب کرد و آنها را تحت تاثیر قرار داد.

 

صحرایی با بیان اینکه انقلاب کلیت ادبیات را تحت تاثیر قرار داد، اظهار داشت: انقلاب یک سوژه هایی را متوجه ادبیات ما کرد که برخی به سبک و سیاق خود دست به قلم شدند.

 

وی یکی از بهترین خدمات انقلاب برای ادبیات را ایده و سوژه برای داستان و رمان دانست و افزود: انقلاب سمت و سوی برگشتی ادبیات را رقم زد یعنی ادبیات ما را به چرخه اصلی خود بازگرداند. در حقیقت انقلاب عامل برگشت ادبیات به ریشه و اصل خود بود.

 

 نویسنده مجموعه " دار و دسته دار علی " خاطرنشان کرد: استقلال و آزادی به عنوان شعار انقلاب عامل برگشت ما به ریشه و اصل مذهبی بود. انقلاب دوباره چراغ ادبیات را روشن و درخشان و مورد توجه کرد و باعث شکل گیری آثاری در حوزه داستان، رمان و خاطرات شفاهی شد.

 

صحرایی ادبیات انقلاب را متشکل از دو نیمه عنوان کرد و افزود: نیمه اول ادبیات انقلاب به قبل از 22 بهمن برمی گردد و نیمه دوم به بعد از پیروزی انقلاب، نیمه اول به دلیل اتفاقات بکر، ناب و تلخ و شیرین به سرعت ایجاد شد و باعث شد ادبیات ما در این نیمه کوچک و کم جلوه کند. نیمه دوم با حوادثی چون تسخیر لانه جاسوسی و جنگ پربار شد و نیمه اول را تحت تاثیر قرار داد.

 

وی معتقد است، نیمه اول ادبیات انقلاب اسلامی وامدار خاطرات شفاهی سیاسیون، زندانیان و شخصیت هایی است که در نظام گذشته دخیل و درباری بودند.

 

صحرایی با اشاره به اینکه نیمه اول ادبیات انقلاب کلیت نیمه دوم را تحت تاثیر قرار داد، بیان کرد: بعد از 22 بهمن با حجم عظیمی از اتفاقات تلخ و شیرین مواجه شدیم که جنگ در رأس آنها بود، بر این اساس نیمه دوم ادبیات ما پربار است. نویسندگان به شیوه و سیاق خود دست به خلق داستان و رمان زدند و این امر به تولید و ترویج ده ها هزار کتاب منجر شد.

 

وی با تاکید بر اینکه ادبیات دفاع مقدس از ادبیات انقلاب قابل تفکیک نیست، بیان کرد: ادبیات دفاع مقدس در حقیقت ادامه نیمه اول ادبیات است.

 

به گفته این نویسنده، نیمه اول و دوم ادبیات انقلاب جان دوباره به ادبیات معاصر می دهد و پایه و اساس اصول کلی ادبیات ما را به دوش می گیرد، بدین ترتیب می توان گفت که انقلاب تاثیر بزرگ و عمیقی روی ادبیات معاصر ما داشته است.

 

صحرایی تصریح کرد: ادبیات انقلاب ما ادامه ادبیات معاصر ماست که توانست ادبیات تقلیدی و غرب زدگی را نجات دهد و جان دوباره ای به ادبیات بدهد.

 

پایان پیام/

 

 

کد خبر 450156

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha