جواد کامور بخشایش، نویسنده، محقق و پژوهشگر حوزه ادبیات، انقلاب اسلامی و دفاع مقدس در پاسخ به این سؤال که انقلاب توانسته ساختار تازه ای در داستان و رمان ایجاد کند به خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: هنر و انقلاب هر دو مکمل هم هستند و هر دو مدرسه بزرگ فرهنگ هستند. بعد از انقلاب با یک ادبیات جدید با عنوان ادبیات پایداری مواجه هستیم. ادبیات پایداری به دو شاخه ادبیات انقلاب و دفاع مقدس تقسیم می شود که از نظر من تداوم دهنده هم هستند.
کامور بخشایش با اشاره به تأثیر مسایل اجتماعی بر روی ادبیات اظهار داشت: یک نگاه هست که ادبیات انقلاب را از سال 42 تا الان در نظر بگیریم. ادبیات ما به واسطه اینکه ادبیات اجتماعی است با پدیده انقلاب روبرو و از آن تأثیر پذیرفت. ادبیات علی رغم خفقان های دوران پهلوی با نهضت امام خمینی (ره) تداخل پیدا کرد. بازخوردهایی از آن زمان نداریم به جز تعداد کمی شعر از برخی شاعران.
وی خاطرنشان کرد: از پیروزی انقلاب اسلامی فضایی ایجاد شد که شاعران و نویسندگان در آن بروز یافتند. انقلاب پیش روی نویسندگان موضوع جدیدی گذاشت و حوادث انقلاب سوژه کاری نویسندگان شد.
نویسنده کتاب "خاطرات آیت الله سیدمحمد خامنه ای" معتقد است که انقلاب باعث شد نویسندگان تمام قالب های ادبی گذشته را با مضامین تازه به کار گیرند و بر این اساس پدیده ای به اسم ادبیات انقلاب ظهور و بروز یافت.
وی ادبیات انقلاب را با گذشت 30 سال نوپا دانست و افزود: ادبیات انقلاب هنوز به قله مدنظر نرسیده است. بروز جنگ خیلی زود پس از یکی دو سال از انقلاب رخ داد. اگر ادبیات انقلاب را نهضت امام (ره) بدانیم یک مقدار به سمت تهیج و جبهه های جنگ رفت و مفهوم انقلاب به حاشیه رفت، مدتی طول کشید که فضا عوض و جنگ تمام شد.
نویسنده " آینه جویبار"، "جای امن گلوله ها" و " یاس در قفس" با بیان اینکه ادبیات انقلاب یا پایداری ادبیات، رئال است، عنوان کرد: ادبیات انقلاب به مقتضای زمان از حالت هیجانی و آرمان گرایی به سمت رئال حرکت کرد.
کامور بخشایش تصریح کرد: ما موضوعات زیادی درباره انقلاب داریم که به زبان ادب و هنر مطرح کنیم. ضعف ما تبدیل موضوع به مضمون است. مضمون، نگاه هنری به موضوع است. با توجه به نگاه خوب به مضمون و هنر در قالب جدید، انقلاب توانسته است زندگینامه های خوبی تولید کند.
وی معتقد است، ماندگارترین آثار دنیا که تاریخ کشور را مطرح و ادبیات و فرهنگ آن خطه را بررسی می کند، رمان و داستان است و این دو ظرف بسیار خوبی برای این منظور هستند.
این محقق و پژوهشگر با تاکید بر لزوم نگاه فراملی به مسئله انقلاب و تولید آثار در این زمینه، عنوان کرد: ما می توانیم مفاهیم ملکوتی و انقلابی را در قالب رمان و داستان عرضه کنیم و از این منظر راه نرفته زیاد داریم.
نویسنده " گزارش یک طرح" و " شیخ شریف" بیان کرد: به هر حال ادبیات انقلاب ما متعهد است و ریشه در نهضت حسینی و عاشورا دارد. هنرمندان ما هم متعهد هستند و ما می توانیم اندیشه و افکار انقلاب را در ادبیات تزریق با استفاده از رمان به جهان عرضه کنیم.
وی عرضه جهانی انقلاب توسط رمان را دارای دو ثمره دانست و افزود: با این کار هم به ارتقای ادبیات کمک کردیم و هم انقلاب، اندیشه و افکار انقلاب را منتقل، مطرح و معرفی کردیم. ما می توانیم مفاهیم انقلاب همچون شجاعت، ایثار و عدالت خواهی را در قالب رمان و داستان مطرح کنیم.
کامور بخشایش با اشاره به اینکه ادبیات انقلاب به تازگی جهش هایی پیدا کرده است، اظهار داشت: در دو سه سال اخیر شاهد جهش های خوبی در ادبیات انقلاب در قالب رمان و داستان هستیم که بسیار اثرگذار بوده و از آن میان می توان به رمان " اسماعیل" و " سیاه چمن " محمدکاظم مزینانی اشاره کرد.
پایان پیام/
نظر شما