هنر انقلابی محصول فضای حاکم بر انقلاب هاست

خبرگزاری شبستان: علی تن گفت:دستگاه های متعدد متولی هنر انقلاب در یک مقطع زمانی بوجود آمدند که به دلیل سوءمدیریت منجر به تداخل مسئولیت شد. در حالی که به لحاظ حقوقی، مشکلی برای فعالیت آنها نیست اما عملا این تداخل مسئله ساز شده است.

علی تن، معاون تبلیغ و ترویج معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاون سابق مرکز هنرهای تجسمی ایران در گفتگو با خبرنگار شبستان به تبیین دیدگاههای خود در زمینه تاثیر انقلاب ها بر فرهنگ و هنر جوامع پرداخت و از ویژگیهای این تاثیر متقابل در هنر انقلاب اسلامی ایران گفت.

 

وی در ابتدای سخنان خود با اشاره به اینکه انقلابهایی که در بسیاری از کشورها اتفاق افتاده تاثیرات بسیار مستقیمی بر رویه های فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی آن کشور گذاشته است اظهار کرد: این امری طبیعی است و انقلاب اسلامی ما هم که در دهه 50 اتفاق افتاد بر هنر کشورمان تاثیر شگرفی گذاشت.

 

تن ادامه داد: هنرمند ابزاری دارد به نام هنر که آن را متناسب با عقیده، فکر و باورهایی که دارد مطرح می کند. با شروع انقلاب اسلامی نیز هنرمندان شروع کردند به تولید آثاری از این دست که برگرفته از روح انقلابی خودشان بود. چون در انقلاب سهیم بوده و خودشان انقلاب کرده بودند. اثر هنری هنرمندی که گرایش فکری و عملی او به محتوایی خاص گرایش دارد و فضای حاکم بر جامعه نیز آن محتوا را تایید و حمایت می کند؛ بسیار متفاوت از خلق یک اثر هنری در شرایط معمولی است.


معاون تبلیغ و ترویج معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد: بسیاری از موسیقی هایی که در زمان انقلاب و جنگ درست شدند حتی آهنگهایی که ساده خوانده شدند و ابزارها و خوانندگان حرفه ای هم نداشته اند، چنان به دل می نشینند که ماندگار شده اند. وقتی آن آهنگ ها پخش می شود برای تمام ملت ایران دلنشین است چون هنرمند در آن موقعیت و آن فضای انقلابی قرار گرفته است. شاید همان آهنگ اگر الان بخواهد با وسایل حرفه ای تولید شود نمی تواند آن جذابیت و تاثیرگذاری را داشته باشد. این اتفاق در تمامی انقلابها می افتد و این تاثیراتی که الان انقلابها بر هنر و هنرمندان دارند برگرفته از روح انقلابی است که در خود هنرمندان وجود دارد.

 

وی در پاسخ به این سوال که آیا انقلاب اسلامی ایران بر فرم و محتوای هنر تاثیر یکسان گذاشته است؟ گفت: انقلاب اسلامی ما به هنر ایران مفهوم و بیان داد. خیلی از هنرها از جمله هنر اروپا در حال حاضر به لحاظ مفهومی به اصل هنر برای هنر معتقدند که باعث شده تنها به تحول در بافت هنر بسنده کنند اما در هنر انقلابی ما مفهوم حرف اصلی را می زند و در پی اعلام پیام و برداشتن دردی از جامعه و گفتن یک حرف مهم است و این شاخصه هنر انقلاب است. لذا بعد از انقلاب هنرمندان به آثار ارزشی – محتوایی گرایش یافتند.

 

علی تن افزود: به لحاظ فرم هم وقتی جنگ اتفاق می افتد و انقلابی بوجود می آید عناصر انقلاب و فضایی  که هنرمند حس می کند، در آثارشان نمود می یابد. نقاشی های ماندگار موجود همه برگرفته از تاثیر انقلاب بر فرم و محتوای هنر است.

 

معاون سابق مرکز هنرهای تجسمی ایران با تاکید بر اینکه تاثیر انقلاب اسلامی کشورمان هم روی محتوا بوده و هم روی فرم؛ تصریح کرد: یک سری نقاشی هایی داریم که قالبشان متفاوت با قالبهای قبل از انقلاب است. نقاشی دهه سی با نقاشی های زمان انقلاب هم در رنگ و هم در فرم و محتوا متفاوت است. انقلاب ما حرفهای بسیار زیادی داشت و ارزشهای زیادی را مطرح کرد که هنوز هم ادامه دارد. قطعا اینها در آثار هنرمندان معتقد به آرمانهای انقلاب دیده می شود. 

 

معاون تبلیغ و ترویج معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به سوالی درباره نهادهای متولی هنر انقلاب و تداخل مسئولیت این نهادها گفت: دستگاه های متعدد متولی هنر انقلاب در یک مقطع زمانی بوجود آمدند که این مسئله به دلیل سوءمدیریت منجر به تداخل مسئولیت شد. در حالی که به لحاظ قانونی و تعریف حقوقی، مشکلی برای فعالیت آنها نیست اما به لحاظ عملی و نیز با توجه به ظرافت کار هنر، این تداخل مسئله ساز شده است.

 

وی گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ذات خود متولی فرهنگ است و باید در حوزه سیاست گذاری و نظارت بر حوزه فرهنگ تاثیرگذار باشد. متاسفانه نهادهایی دیگر در حوزه فرهنگ کار می کنند و بعضا سیاست گذاری می کنند و تاثیرگذار نیز هستند.

 

علی تن در پایان تصریح کرد که باید فعالیتهای هنری کشور را متمرکز کنیم و تنها یک کانال و سیستم را برای مدیریت آن تعیین کنیم و گفت: اگر نهادی دیگر بعنوان فعالیت مکمل اقدامی می کند؛ باید تعریف شده باشد که تداخل ایجاد نکند. برخی اوقات این فعالیتهای همسو برای کشورمان زیانبار است. بسیاری از فعالیتهایی که نهادهای همسو انجام می دهند باید حول محور واحدی که قانون تعیین کرده صورت پذیرد.

 

پایان پیام/

کد خبر 454180

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha