به گزارش خبرنگار شبستان، حجت الاسلام احمدعلی آقارفیعی استاد حوزه و دانشگاه در دومین نشست تخصصی اصلاح نسل آینده گفت: برای این موضوع باید ابتدا آفرینش انسان و ارکان خلقت او و همچنین ارتباط ارکان، ستونها و مزاجهای او با یکدیگر مشخص شود.
وی افزود: انسان دارای 4 رکن نور، روح، آب، آتش است نور که به صورت کامل در اولیای خدا که در زمان حاضر امام زمان باشد وجود دارد ولی هر انسانی از آن بهره مند می شود و طبق روایات نور ائمه و نور انسان ها هزاران سال قبل از خلقت جهان به وجود آمده است.
حجت الاسلام آقارفیعی با اشاره به روح انسان گفت: روح از ریح به معنای باد گرفته شده و به معنای نفخه و دم الهی است که در خلقت بشر نهاده شده است و طبق روایات خداوند این روح را بر نور سوار کرده است.
استاد حوزه و دانشگاه تصریح کرد: روح دارای اقسامی است و تمام موجودات عالم دارای روح هستند که روح نباتی در گیاهان روح جماد در جمادات روح حیوانی در حیوانات و روح انسانی که متعلق به مومنین است و همچنین روح القدس که مربوط به پیامبران و معصومین اند. روح انسان از 4 ماهگی جنین در او دمیده می شود و شخصیت اصلی او تشکیل داده و تا ابد باقی می ماند.
حجت الاسلام آقارفیعی با تقسیم نفس انسان به نفس نامی نباتی، نفس حسی حیوانی، نفس ناطقه قدسی و نفس کلیه الهی گفت: نفس نامی نباتی 5 نیرو و دو خاصیت دارد نیروهای آن عبارتند از ماسکه (نگهدارنده)، جاذبه، هاضمه، دافعه، مربیه، خاصیت آن این است که گاهی هر کدام از اینها کم می شوند و گاهی منشا این نفس گفت: و شبیه ترین نفس حیوانات معمولی است.
وی در توضیح نفس حسی حیوانی عنوان کرد: این نفس نیز دارای 5 نیروست که همان حواس 5گانه هستند و خاصیت آن غضب و شهوت است که مرکزش در قلب است و شبیه ترین نفس انسان به درندگان است.
این استاد دانشگاه با توضیح نفس ناطقه قدسی این نفس را غیرمادی دانست و گفت: نفس ناطقه قدسی دارای 5 نیروی فکر، ذکر، بیداری، علم، حلم است و خاصیت آن حکمت و پاکیزگی است و شبیه ترین نفس به فرشتگان است.
حجت الاسلام آقارفیعی افزود: نفس کلیه الهیه دارای نیروهای بقا در فنا، عزت در ذلت، فقر در غنا، صبر در بلا و نعمت در سختی است و خاصیت آن رضا و تسلیم است که معصومین (ع) از این نفس به طور کامل بهره داشتند جایگاه این نفس نزد خود خداست.
وی با اشاره به قوه عقل در انسان گفت: عقل در وسط این نفوس قرار داده شده است یعنی کسی که بخواهد عقل درستی داشته باشد باید این نفوسش را متعادل کند و همچنین نفوس معنوی را کسب نماید.
حجت الاسلام آقارفیعی آب را از ارکان خلقت انسان دانست و گفت: در قرآن هم آمده است که هر چیز زنده ای را از آب آفریده ایم و پزشکی روز نیز ثابت کرده است که قسمت اعظم انسان از آب تشکیل شده و مزاج های انسان با کمی و زیادی این آب تشکیل می شود.
همچنین آتش یکی از ارکان وجود انسان است که وقتی شعله ور شود غضب را در انسان شعله ور می کند همانطور که خلقت شیطان از آتش بوده است.
این استاد حوزه و دانشگاه در پاسخ به این سوال که چه علائمی نشان عقل انسان است عنوان کرد: نشانه های عقل فراوان است و در مقابل جهل قرار دارد عدل، تصدیق حق امید و تلاش، رحمت و بخشش، سکوت، صبر و قناعت، فروتنی و اطاعت، سلامت، راستی و امانت، شهامت، شناخت، عبادت، نظافت و حکمت، راحت و شادمانی و غیره از علائم عقل شمرده شده اند و صفات مقابل اینها جزء علائم جهل هستند.
حجت الاسلام آقارفیعی عقل، حفظ، فهم و علم را 4 ستون وجود انسان دانست و گفت: توضیح عقل که گفته شد حفظ آن است که انسان بتواند معانی را نگه دارد و در زمان مناسب برگرداند، فهم یعنی بتواند میان یک مطلب با مسائل دیگر تطبیق دهدو حلم همان ریزه کاری های اطلاعاتی وجود انسان است که این 4 ستون در مجموع قدرت استنباط انسان را تشکیل می دهد.
شایان ذکر است دومین نشست تخصصی اصلاح نسل آینده با سخنرانی حجت الاسلام دکتر آقارفیعی سه شنبه 18 مرداد در سالن نشست های تخصصی تحول قران بنیان علوم انسانی در حاشیه نوزدهمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم برگزار شد.
پایان پیام/
نظر شما