به گزارش خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، یکی از موضوعاتی که در ایام پاییز و زمستان، مطرح می شود، اسکان خیابان خواب ها و درماندگان است و اخیرا برخی از صاحبان قلم به استفاده از ظرفیت مساجد در راستای پناه این افراد پرداخته اند.
خبرگزاری شبستان در سلسله گزارش هایی با کارشناسان در حوزه مسجد و ائمه جماعات نظرات آنان را در این زمینه جویا شد، برخی از کارشناسان معتقد بودند، قداست مسجد، اجازه نمی دهد، ورود هر کسی را به مسجد فراهم کنیم و افراد کارتن خواب باید توسط نهادها و دستگاه هایی که در این زمینه فعالیت می کنند، ساماندهی شوند و نظر برخی دیگر این بود که مساجد باید دستگیر این افراد باشند و حتی در زمینه بهبود وضعیت آنان تلاش کنند، چرا که این افراد هم بخشی از اعضای جامعه اسلامی محسوب می شوند و اگر مساجد پناه آنان نباشند، سرپناه این افراد کجا باید باشند.
یکی از مساجدی که سال های سال است در زمینه ساماندهی و اسکان مسافران و در راه ماندگان و نیازمندان فعالیت می کند، مسجد شفا در نزدیکی میدان شهدا است،
این مسجد در نزدیکی مجلس شورای اسلامی و سه بیمارستان در حوالی میدان شهدا و مجاهدین اسلام که منطقه پرترددی هم هست قرار دارد.
بعضا دیده می شود که برخی از افراد برای درمان خود یا بستگان شان یا برای دیدار با نمایندگان خود از شهرستان به این نقطه از تهران می آیند و از آن جایی که بسیاری از آنان شاید محل مناسبی برای اسکان نداشته باشند، مسوولان مسجد شفا امکان حضور و اسکان چه بانوان و چه آقایان آنان را در شب ها فراهم می کنند.
امام جماعت این مسجد معتقد است، کارکرد اصلی مسجد، همان ارایه خدمات اجتماعی به مردم است و باید خانه های خدا دستگیر مردم باشند.
حجت الاسلام اسدالله کبریایی که سالیان سال است، امام جماعت این مسجد است، در گفت و گو با خبرنگار ما، گفت: مسجد خانه خدا است و همه ما انسان ها، بندگان او هستیم و به همین دلیل به نظر من مساجد باید مامن و پناهگاهی برای همه انسان ها اعم از مومنین، درماندگان، کارتن خواب ها و خیابان خواب ها باشند.
وی بیان کرد: برخی معتقد هستند که به دلیل آن که مساجد، مکانی مقدس هستند، باید مانع ورود چنین افرادی( خیابان خواب ها) به مسجد شویم، در حالی که مسجد باید برای این افراد پناه باشد و حتی در این زمینه وارد عمل شوند، این افراد را ساماندهی کنند و به وضعیت ظاهری و زندگی آنان رسیدگی کنند، زیرا این افراد نباید از جامعه طرد شوند و جامعه اسلامی باید در جهت نجات تمامی افراد نیازمند تلاش کند.
اسکان ۴۰۰ تا ۵۰۰ نفر در مسجد
امام جماعت مسجد شفا در مورد فعالیت این مسجد در زمینه اسکان درماندگان و در راه ماندگان که بعضا هم مسافر هستند، در این مسجد، خاطر نشان کرد: به دلیل آن که مسجد ما در نزدیکی سه بیمارستان و نیز مجلس شورای اسلامی قرار گرفته است، به همین جهت با وجود امکانات محدود در طول روز برای 400 تا 500 نفر از مردم که از شهرستان های مختلف به جهت بستری کردن بیماران شان و یا دیدار با نمایندگان مجلس شورای اسلامی به این مکان آمده اند امکان اسکان فراهم می کند.
کارکرد مسجد، ارایه خدمات اجتماعی برای مردم
کبریایی با اشاره به امکانات کم مسجد شفا، اظهار کرد: در صورتی که مساجد از سوی دولت مورد حمایت قرار گیرند، می توانند، خدمات بیشتری برای مردم ارایه دهند زیرا که کارکرد مسجد، ارایه خدمات اجتماعی برای همه مردم است و مساجد ما با وجود کمبود امکانات در این زمینه فعال هستند و به همین دلیل به نظرم همان گونه که دیگر دستگاه ها و نهادها از دولت بودجه می گیرند، مساجد هم باید مورد حمایت دولت در جامعه اسلامی قرار گیرند البته این به معنای دولتی کردن مساجد نیست.
وی در مورد فعالیت های مسجد شفا و برنامه هایی که در طول سال در آن برگزار می شود، گفت: برگزاری سه وعده نماز جماعت، برنامه های ویژه در تمام مناسبات مذهبی سال، برنامه های مخصوص در تمام شب های هفته بعد از اقامه نماز عشاء از جمله آموزش احکام زندگی، اخلاق اجتماعی و خانواده، تفسیر موضوعی قرآن کریم و جلسات محفل انس با قرآن در شب های دوشنبه از جمله فعالیت های این مسجد است.
دعوت از متخصصان پزشکی جهت ویزیت رایگان نمازگزاران
امام جماعت مسجد شفاء، فعالیت کتابخانه و هدیه دادن کتاب به نمازگزاران، مکبران نوجوان، دعوت از متخصصان پزشکی جهت ویزیت رایگان نمازگزاران، اجرای تورهای زیارتی مشهد و قم و تهیه هفتگی اتوبوس برای شرکت کنندگان در نماز جمعه، آموزش و ارائه مشاوره های حقوقی و پزشکی سنتی توسط متخصصان آن ها، دایر کردن صندوق های کمک های مردمی به نیازمندان از جمله قحطی زندگان سومالی، سیل زندگان پاکستان و اردبیل و جنگ زدگان یمن را بخشی دیگری از برنامه های این مسجد عنوان کرد.
کبریایی در رابطه با عواملی که موجب موفقیت یک امام جماعت می شود،گفت: موفقیت یک امام مسجد در وهله اول ناشی از حسن ظن مردم و الطاف خداوند و توفیق الهی نسبت به وی است، اما عواملی همچون اجتناب از ورود در امور مالی و اختلاف فکری با هیئت امناء و ایجاد رابطه صمیمی با آنان، حضور مرتب و به موقع در محراب و وارد نشدن به مسائل حاشیه ای در موفقیت یک امام جماعت مسجد تاثیرگذار است.
گفت و گو از: فاطمه اقبالی
نظر شما