اتمام مرمت خیابان شمالی و حوض مقابل عمارت مرکزی باغ اکبریه بیرجند

جنتی فر با بیان اینکه مرمت خیابان شمالی و حوض مقابل عمارت مرکزی باغ اکبریه بیرجند به اتمام رسید، گفت: باغ تاریخی اکبریه در سال ۷۸ اکبریه به دلیل ارزش های معماری، هنری و اجتماعی در پرونده باغ ایرانی در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از بیرجند و به نقل از روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی، مرمت خیابان شمالی و استحکام بخشی حوض مقابل عمارت مرکزی باغ اکبریه بیرجند که از مردادماه 98 آغاز شده بود، به پایان رسید.

 

«محمد جنتی فر» مدیر پایگاه میراث جهانی باغ اکبریه در این خصوص گفت: بعد از تغییرات گسترده دوره ی پهلوی در عمارت مرکزی باغ، نوع کاربرد باغ از سکونتی به پذیرایی و حکومتی تغییر یافت و این تغییر کاربری باعث شد تا در جزئیات و عناصر مختلف اطراف عمارت از قبیل کف سازی محوطه شمالی عمارت، حوض آب و مسیرهای انتقال آب از استخر جنوبی به سمت حوض خانه و کرت های شمالی باغ نیز تغییرات عمده ای به وجود آید.

 

وی با بیان اینکه احیای باغ اکبریه با کاربری اداره میراث فرهنگی و موزه بیرجند در سال 1372 موجب ایجاد تغییرات جدیدی در محوطه سازی باغ شد، افزود: این تغییرات شامل کف سازی آژیانه (سنگ فرش با قاب بندی آجری) در خیابان شمالی عمارت و محوطه اطراف حوض شمالی و ایجاد باغچه های گل در اطراف حوض بود.

 

مدیر پایگاه میراث جهانی باغ اکبریه اظهار کرد: با لایه برداری سنگ فرش، کف و آوار و نخاله های زیر آن، کف اولیه ی خیابان شمالی عمارت در حدود 37 سانتی متر پایین تر از آن آشکار شد و طی نتایج به دست آمده از آواربرداری شامل آجرفرش تاریخی کف که در بسیاری از نقاط به صورت سالم باقیمانده و حوض آب تاریخی به صورت سالم و گسترده در مقابل عمارت است.

 

جنتی فر در ادامه بیان داشت: حوض آب با طرح چلیپا و به ابعاد 20 متر طول و 10 متر عرض که چهار بخش چلیپای آن با طرح قوس های کلیل تزئین شده، در ضلع شمالی عمارت آشکار شد.

 

وی ادامه داد: به منظور بازگرداندن اصالت معماری و تاریخی مجموعه، کفسازی آجرفرش با استفاده از مصالح سنتی در محوطه شمالی عمارت با حفظ شواهد موجود تاریخی و در تراز کف اولیه انجام شد و حوض تاریخی که همزمان با ساخت اولیه ی مجموعه در مقابل عمارت ایجاد شده و بخشی از نظام آب در باغ است، مرمت و احیاء شد.

 

مدیر پایگاه میراث جهانی باغ اکبریه با اشاره به مهم ترین دستاوردهای حاصل از این مرمت گفت: بازگشت اصالت معماری و تاریخی به اثر، بازگشت تناسبات هندسی و ارتفاعی عمارت، حذف عامل رطوبت صعودی به جرزهای عمارت، احیای بخشی از عناصر معماری اصیل باغ ایرانی وابسته به نظام آب در باغ و احیای نقش منظری حوض و آب در باغ اکبریه از مهم ترین دستاوردهای آن است.

 

جنتی فر خاطر نشان کرد: باغ تاریخی اکبریه در سال 78 اکبریه به دلیل ارزش های معماری، هنری و اجتماعی در پرونده ی باغ ایرانی در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است و بنیان این مجموعه توسط خاندان علم و در دوره زندیه بنا نهاده شد و در دوره ی قاجاریه به اوج شکوه و معماری خود رسیده است.

کد خبر 866734

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha