به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از کرمان؛ دکتر حمید شریفی در پاسخ آنلاین به سئوالات در خصوص ویروس کرونا با موضوع "کرونا ویروس و تعطیلات نوروز" در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا اضطراب و استرس زیاد باعث ایجاد تب می شود یا خیر؟ گفت: اضطراب و استرس می تواند سیستم ایمنی بدن را مختل کند و در نهایت داشتن یکی از علائم استرس و اضطراب می تواند باعث ایجاد تب شود لذا استرس باعث ایجاد کم خوابی شده و کم خوابی می تواند باعث ایجاد تب شود.
اپیدمیولوژیست بیماری های عفونی در پاسخ به سوالی فردی که دچار تنگی نفس شده و هر چه سعی می کند خمیازه بکشد نمی شود، توصیه کرد: بهترین کار این است که در سامانه salamat.gov.ir ثبت نام کرده یا به یکی از پایگاه های سلامت مراجعه کنید تا تست های لازم از شما گرفته شود اما به نظر می رسد تنگی نفس به تنهایی ممکن است یکی از علائم استرس باشد پس خواهش می کنم استرس خود را کنترل کنید و اگر فکر می کنید استرس ندارید حتما" به پایگاه های سلامت مراجعه کنید.
وی درباره این ادعا که آیا 70 درصد مردم کرونا می گیرند؟ بیان کرد: در این خصوص اگر ما کاری نکنیم و بیماری را به حال خود رها کنیم و همچنین کمک، مشارکت و رفت و آمدهای خود را کم نکرده و مسافرت ها را تعطیل نکنیم؛ بله ممکن است تا 70 درصد مردم این بیماری را بگیرند که امیدواریم محقق نشود و ما زودتر از این با کمک هم بتوانیم بیماری را کنترل کنیم.
دکتر شریفی در پاسخ فردی که پرسید چند شب گلو درد داشتم و صبح ها برطرف می شد و بعد از سه روز دچار نفس تنگی شده و تب هم ندارد اما الان فقط تک سرفه دارد؛ گفت: به نظر می رسد مشکل خاصی نداشته باشید و حداقل هم ممکن بوده که شکل خفیف بیماری را گرفته و رد شده باشد و یا ممکن است یک سرما خوردگی عادی بوده اما کاری که می کنید این است که حتما" خودتان را ایزوله کنید و با کسی تماس نداشته باشید و اگر دیدید علائم ادامه داشت حتما" به یکی از پایگاه های سلامت مراجعه کنید.
وی درباره سرفه های پس از سرماخوردگی هم به استفاده از دمنوش و داروهای ضدسرفه گیاهی توصیه و بیان کرد: اما اینکه این ربطی به کرونا داشته باشد باید چک شود که ببینند آیا واقعا مشکلی که وجود دارد به کرونا مربوط است یا خیر.
اپیدمیولوژیست بیماری های عفونی در پاسخ سوالی مبنی بر اینکه چند روز طول می کشد کرونا از یک بیمار به فرد سالم سرایت کند، بیان کرد: زمانی که یک فرد آلوده می شود معمولا" بین 3 روز تا 12 روز طول می کشد که علائم را نشان دهد و زمانی که علائم را نشان می دهد معمولا" حدود 10 تا 14 روز می تواند بیماری را به دیگران منتقل کند لذا دوره بیماری حدود 10 روز تا 2 هفته است.
وی در پاسخ به اینکه آیا سوزش گلو و مجاری تنفسی با سرفه های هنگام خواب که با قرص ستریزین برطرف می شود از علائم بیماری کرونا است؟ بیان کرد: به نظر می رسد این مشکل ناشی از یک نوع حساسیت( حساسیت فصلی و یا حساسیت ناشی از استفاده از مواد ضدعفونی کننده) باشد اما اگر واقعا" به سوزش گلو و مجاری تنفسی و سرفه ها، علائم دیگری مانند تب، سرفه و تنگی نفس اضافه شد بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
دکتر شریفی در پاسخ سوال فردی که پرسیده بود من فکر می کنم بیماری گرفتم و این استرس زیاد مرا اذیت می کند و همیشه احساس تب دارم و دمای بدنم پائین و بالا می شود آیا دلیل آن استرس است؟ گفت: این بحثی به نام خودبیمارانگاری یا استرسی است که در زمان اپیدمی ها ایجاد می شود و اکثر مردم ممکن است این حالات را داشته باشند لذا کاری که می کنید این است که خود را با مطالعه و دیدن فیلم سرگرم کنید که به این افکار دچار نشوید زیرا استرس ناشی از این بیماری هم خیلی آزار دهنده است.
وی با بیان اینکه مردم نباید نسبت به حساسیت های فصلی که هر ساله اتفاق می افتد نگران باشند که کرونا است، گفت: ما سال گذشته نیز این بیماری های ناشی از حساسیت و استرس را داشتیم و دلیل نیست که با آمدن کرونا همه آن بیماری ها از بین رفته باشد لذا نباید استرس داشته باشید اما باید مراقبت کنید که اگر زمانی علائمی مانند سرفه خشک، تنگی نفس، تب و کوفتگی بدن داشتید حتما" در اولین کار خود را ایزوله کنید که بیماری را به دیگران منتقل نکنید و در صورتی ادامه داشت به مراکز جامع خدمات سلامت مراجعه کنید.
اپیدمیولوژیست بیماری های عفونی در پاسخ سوالی مبنی بر اینکه آیا تا 15 فروردین روند نزولی کرونا اتفاق می افتد؟ اظهارداشت: امیدواریم که بشود و مردم کمک کنند و مسافرت ها و دید و بازدید کم شود تا به یک ثبات برسیم که بیماری را بتوانیم ظرف دو هفته آینده به شیب نزولی برسانیم.
وی در پاسخ به اینکه آیا خارج شدن از خانه برای پیاده روی نیم ساعته صبح ها برای افراد خانواده که سن بین 50 تا 60 داشته و دیابت نیز دارند ممکن است مشکل ایجاد کند؟ تصریح کرد: ارتباط با افراد و سطوحی که ممکن است آلوده باشد وجود دارد لذا اگر می خواهید به بیرون از خانه برای پیاده روی بروید به مکانی بروید که با افراد دیگر در معرض تماس نباشید و اگر فردی دیابت داشته و بالای 50 سال داشته باشد بهتر است بیشتر رعایت کنید.
دکتر شریفی در پاسخ به اینکه یک ماه احساس خفگی در گلو و قفسه سینه داشتم که دکتر رفتم و خوب شده اما الان چند روز است که بدن درد و سردرد دارم و حس می کنم بدنم داغ است چکار باید کرد؟ بیان کرد: علائم اولیه که حدود یک ماه طول کشیده خیلی جای نگرانی نیست اما علائمی که چند روز است که پیدا کردید مانند تب و لرز بهتر است پیگیری شود و توصیه دارم در سامانه وزارت بهداشت ثبت نام کنید یا به پایگاه های سلامت مراجعه کنید.
وی در ادامه بیان کرد: اینکه کرونا تا کی تمام شود و تا کی باشد؟ بستگی به رفتار ما دارد لذا اگر ما کمک کنیم زودتر این بیماری تمام خواهد شد اما اگر رعایت نکرده و دید و بازدید عید و مسافرت را کم نکنیم می تواند حتی تا خرداد ماه یا حتی تا تابستان هم ادامه داشته باشد و ما درگیر این بیماری باشیم.
اپیدمیولوژیست بیماری های عفونی در خصوص افرادی که گلودرد دارند، گفت: گلودرد و گوش درد به تنهایی نمی توانند از علامت های بیماری کرونا باشند بهتر است که این افراد مراقبت کنند و اگر علائمی مانند تب، سرفه، تنگی نفس و کوفتگی نیز اضافه شد باید به یکی از مراکز پایگاه سلامت مراجعه کنند لذا این گلودردو گوش درد به تنهایی می تواند ناشی از حساسیت فصلی یا سرماخوردگی باشد که باید در خانه استراحت کنید.
وی در پاسخ سوالی مبنی بر اینکه وقتی مضطرب می شوم بین دو کتفم درد و سوزش دارم و وسواس زیادی دارم که حتی وقتی همسرم از بیرون می آید لباس های او را می شویم چکار کنم؟ ادامه داد: با توجه به این شرایط به نظر می رسد از وسواس و استرس است که شما این علائم را دارید لذا باید دو کار انجام دهید؛ اینکه استرس خود را کنترل کنید و دیگری اینکه مراقب باشید.
دکتر شریفی در پاسخ اینکه می گویند نباید به بیمارستان مراجعه کرد اما آیا کسی که علائم مشکوک کرونا را دارد باید چکار کند؟ گفت: در مراجعه به بیمارستان دو بحث است؛ اول اینکه وقتی مراجعه می کنید ممکن است سرماخوردگی عادی داشته باشد و با مراجعه به آنجا ممکن است با کرونا برگردید و احتمال گرفتن بیماری در بیمارستان وجود دارد و دوم اینکه زمانی که افراد زیادی به بیمارستان مراجعه کنند همکاران ما در بیمارستان دیگر نمی توانند جوابگوی مردم باشند و سیستم بیمارستان ها قفل می شود لذا توصیه می شود اگر کسی علائم را دارد به یکی از پایگاه های سلامت مراجعه کند.
وی افزود: افرادی که گلودرد دارند و با مراجعه به پزشک مشخص می شود که سرما خوردند جای نگرانی ندارد اما باید مراقب باشند زیرا هر لحظه امکان آلودگی وجود دارد.
اپیدمیولوژیست بیماری های عفونی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا افراد با گروه خونی A بیشترین احتمال ابتلا به بیماری را دارند یا خیر؟ گفت: هنوز سند علمی معتبری در این زمینه وجود ندارد که بدانیم احتمال آلودگی این گروه خونی بیشتر است.
وی در پاسخ به سوالی که سرفه خشک می زدم و الان دو روزه که سرفه ها کمی خلط دار شده و گلو درد دارم و تب و تنگی نفس هم ندارم و یک دختر ۹ ماهه شیرخوار دارم که از شیر خودم تغذیه می کند آیا مشکلی برای شیر دادن به دخترم وجود دارد یا خیر؟ توضیح داد: با توجه به شرایط شما سرفه به تنهایی جای نگرانی ندارد و در خصوص شیردادن به دخترتان باید بگویم که هیچ دلیل و سند معتبری وجود ندارد که ویروس کرونا از طریق شیر به بچه منتقل شود اما زمان شیردهی مراقبت کرده و از ماسک استفاده کنید که ذرات تنفسی شما به بچه منتقل نشود.
دکتر شریفی در خصوص بیماری کرونا در بچه ها، افزود: بیماری در بچه ها وجود دارد اما خفیف تر می گیرند و عوارض شدید در بچه ها کم و نادر است.
وی در خصوص ضدعفونی کردن صیفی جات و خرید ماست پاستوریزه بیان کرد: در خصوص ضدعفونی کردن صیفی جات، می توانید از چند قطره مایع ظرفشویی یا آب نمک استفاده کنید و همچنین خرید ماست پاستوریزه موردی ندارد اما مواظب باشید که در زمان استفاده آلوده نشود.
اپیدمیولوژیست بیماری های عفونی در ادامه بیان کرد: درد قفسه سینه و سوزش گلو می تواند از علائم سرماخوردگی عادی یا حساسیت باشد اما می تواند از علائم اولیه این بیماری هم باشد لذا تا زمانی که علائم دیگری مانند تنگی نفس، تب و کوفتگی بدن شروع می شود یا نمی شود باید مواظب باشید که به دیگران منتقل نکنید.
وی در پاسخ به اینکه آیا امکان انتقال ویروس کرونا از راه ماهی های صید شده دریایی مانند ماهی شیر وجود دارد، اظهار داشت: دقت کنید که ویروس در دریا نیست اما ممکن است فردی که ماهی را صید کرده یا فردی که ماهی را تا مغازه می رساند و می فروشد دست آن افراد آلوده باشد و باعث انتقال بیماری شده باشد لذا توصیه می شود ماهی را خوب بپزید تا مشکلی نداشته باشد.
دکتر شریفی بابیان اینکه هنوز واکسنی برای بیماری کرونا نداریم، ادامه داد: در خصوص گرم شدن هوا، ما یک بحثی در بیماری ها به نام بحث فصلی داریم که قدرت انتقال این بیماری ها در فصل گرما کم می شود و هیچ سندی در خصوص کرونا وجود ندارد زیرا هنوز یکسال نگذشته است که رفتار این بیماری را بدانیم اما با توجه به رفتار ویروس های مشابه این بیماری، امیدواریم در فصل گرما بیماری کمتر شود و هرچه به سمت فصل گرما می رویم قدرت انتشار ویروس کمتر شود لذا باید مراقبت و رعایت کنیم.
وی در پاسخ سوالی مبنی بر اینکه آیا با وجود مسافرت ها و دید و بازدید ها ممکن است که وضع همه گیری کرونا بعد از 15 فروردین بیشتر و بد باشد، گفت: این نگرانی وجود دارد زیرا ممکن است دید و بازدید و مسافرت ها در عید زیاد بشود که فعالیت ویروس بعد از 15 فروردین بیشتر شده و باعث گستردگی در جامعه شود لذا کنترل این بیماری دست ما است.
اپیدمیولوژیست بیماری های عفونی در پاسخ به این سوال فردی که حدود 10 روز بخاطر کرونا مثبت در بیمارستان بستری بوده و ترخیص شده، تا چند وقت می تواند ناقل بیماری باشد و اینکه آیا بیمار قلبی را می توان کنار چنین فردی در یک خانه نگه داشت؟ بیان کرد: با توجه به اینکه بیمار قلبی دارید بهتر است در کنار آن فرد نباشد و حداقل باید از روزی که تشخیص داده می شود 15 روز ایزوله باشند لذا برای احتیاط بیشتر می توانید مراجعه کنید تا تست بگیرند که آیا منفی شده است یا خیر و همچنین توصیه می کنم یک نفر با رعایت اصول و استفاده از ماسک در کنار فرد بهبودیافته از کرونا باشد.
وی ادامه داد: بی رمق بودن و احساس بی قراری در دست و پا از علائم بیماری نیست و این علائم بیشتر به خاطر شرایط فصل بهار و حساسیت می تواند باشد.
دکتر شریفی در پاسخ به اینکه در اتاقی با چند بیمار بودیم و با وجود ماسک و دستکش آیا احتمال آلودگی از طریق چشم هست یا خیر؟ گفت: اگر در یک اتاق بودید احتمال انتقال وجود دارد مخصوصا" اگر تماس نزدیک داشتید.
وی در خصوص اینکه افرادی که بیرون نمی روند آیا نیازی به زیاد شستن دست و ضدعفونی کردن مرتب خانه وجود دارد یا خیر؟ بیان کرد: وسواس زیاد نیاز نیست و باید توجه کنید که شستن زیاد دست ها باعث اگزما و بیماری های دیگر می شود لذا باید مراقبت کنید اما استرس و وسواس را کنار بگذارید و در حد معقول باید دست ها را بشویید.
اپیدمیولوژیست بیماری های عفونی در پاسخ به اینکه 35 سال سن دارم و دچار آسم سهتم و در زمان بیرون رفتن از خانه ماسک و دستکش دارم آیا خطر کرونا من را تهدید می کند؟ گفت: کرونا همه افراد را تهدید می کند و اینطور نیست که اگر ماسک و دستکش می کنید خطر وجود نداشته باشد اما باید مراقبت کنید که احتمال ابتلا را کمتر کند
وی در ادامه افزود: خواهشی که دارم این است درمان های سرخود نداشته باشید زیرا این درمان ها و مصرف ویتامین های سرخود خیلی امن نیستند.
دکتر شریفی در پاسخ به اینکه آیا این ویروس خودبخود در بدن افراد از بین می رود یعنی اکثریت مبتلا می شوند و ایمنی گروهی به وجود می آید، گفت: این ویروس، ویروس جدیدی است و خیلی از رفتارهای آن برای ما مشخص نیست و در خصوص اینکه ویروس خود بخود در بدن افراد از بین برود، ویروس زمانی وارد بدن افراد شود دوره ای در بدن می ماند و اگر به دیگران منتقل نشود از بین می رود پس ویروس برای اینکه بتواند خود را حفظ کند معمولا" دنبال میزبان جدید است لذا ما نباید به او اجازه دهیم که میزبان جدید پیدا کند و اگر مبتلا هستیم نباید این بیماری را به دیگران منتقل کنیم و نباید به بیماری اجازه دهیم به حدی برسد که باعث ایجاد ایمنی گروهی شود.
وی در خصوص اینکه یک بیمار تا چند نفر را می تواند آلوده کند، گفت: یک بیمار حتی بیشتر از 14 نفر را می تواند آلوده کند اما به طور متوسط در جامعه هر بیمار 3 نفر را آلوده می کند.
اپیدمیولوژیست بیماری های عفونی در خصوص ایمنی گروهی، تصریح کرد: زمانی که فردی مبتلا به یک بیماری عفونی است باید افراد حساس دیگری را پیدا کند تا بیماری را به آن ها منتقل کند لذا ایمنی گروهی یعنی آن حدی از افراد ایمن شوند که اگر فردی بیمار هم بشود افراد حساسی پیدا نکند که بیماری را به آن ها منتقل کند و در مورد این بیماری حدود 40 تا 80 درصد مردم باید بیمار شوند تا ایمنی گروهی ایجاد شود اما ما امیدواریم که با مشارکت مردم کاری کنیم که به این حد نرسیم.
وی در ادامه بیان کرد: مردم استان کرمان شرایطی که امروز ما در ایران و در دنیا با آن مواجه هستیم را درک کنید که شرایط بسیار حساسی است و کنترل این شرایط فقط در دست خودمان است پس خواهشی که دارم این است که آن مواردی که تاکنون گفته شده رعایت کنید تا بیماری منتقل نشود و اگر مبتلا هستید خودتان را ایزوله کنید تا این بیماری را انتقال ندهید.
نظر شما