علی جبار رشیدی، مشاور معاون پژوهشی و فناوری در امور فناوری و تجاری سازی وزارت علوم در گفت و گو با خبرنگار شبستان بااشاره به ویژگی های کار جهادی، گفت: کار جهادی فعالیتی با تلاش و کوشش گروهی، هدفمند و هماهنگ است، به شکلی که کمتر به خود توجه می شود و منافع جامعه اسلامی در اولویت قرار می گیرد. بنابراین در حوزه پژوهش نیز با این تعریف روبه رو هستیم.
وی بااشاره به نقشه جامع علمی و اولویت های مطرح شده در اسناد علمی کشور، افزود: جهاد باید معطوف به اولویت ها باشد. نباید منابع مالی، انسانی و انرژی کشور به ویژه منابع انسانی یعنی همان پژوهشگران را مشغول موضوعات کم اهمیت و غیر اولویت دار کرد.
این مقام مسئول تصریح کرد: باید به اهدافی که از ارزش افزوده بالا برخوردارند و می توانند ما را به رفاه اجتماعی مندرج در سند چشم انداز برسانند، توجه کنیم. همان طور که در سند آمده است، ملت ایران ملتی برخوردار از رفاه و امنیت است. بنابراین علومی که هم رفاه می آورند و هم امنیت در اولویت هستند. پس از اینها علومی مانند دانش زیستی و فضایی و بحث های حوزه سلامت مورد توجه هستند.
وی پیوستگی در امر پژوهش را نیاز اصلی کشور در رسیدن به اهداف جهاد اقتصادی دانست و ظرفیت سازی در این راستا را مطلوب ارزیابی کرد.
رشیدی خاطرنشان کرد: استفاده به جا و مناسب نیز باید مورد توجه قرارگیرد. به شکلی که در یک کار پژوهشی افراد مناسب گمارده شوند. اگر در یک کار نیاز به کارشناس است، از یک خبره استفاده نکنیم یا بالعکس. این نگاه با حرکت جهادی منافات دارد.
وی بحث جهاد اقتصادی را با جهاد پژوهشی قابل تبیین دانست و اظهارکرد: امروز در دنیا اقتصاد دانش بنیان به شکلی جدی مطرح است و زمانی در ایران ایجاد می شود که در تولید و عرضه علم و فناوری بتوانیم جایگاه مناسب و سهم مناسبی را در مبادلات جهانی و رفع نیازهای خود داشته باشیم. بنابراین بحث جهاد پژوهشی رویکرد اصلی برای رسیدن به اهداف اقتصاد دانش بنیان است.
به گفته وی؛ ما باید فهم مناسبی از تولید ناخالص ملی را در برنامه پنجم توسعه و سند چشم انداز اختصاص دهیم، بنابراین پژوهش نقشی بنیادی دارد که حوزه های دیگر باید زیر سایه آن نقش مکمل را ایفا کنند. در واقع بدون جهاد پژوهشی به اهداف اقتصاد دانش بنیان دست پیدا نمی کنیم.
وی بااشاره به سخنان مقام معظم رهبری مبنی بر همگانی شدن بحث پژوهش در جامعه، افزود: اگر بتوانیم این موضوع را عملی کنیم، در واقع یک حرکت جهادی را صورت داده ایم.
رشیدی در ادامه با بیان اهداف سند چشم انداز در کشور، تصریح کرد: اهداف چشم انداز در کشور بیشتر بر مبنای ابزار تولید علم و فن آوری استوار است؛ چه از باب تولید علم و فن آوری و چه از باب عرضه علم و فن آوری.
به اعتقاد وی؛ توان عرضه علم و فن آوری تولیدی در کشور، بسیار مهم تر از تولید علم و فن آوری است و با حرکتی جهادی می توانیم به این هدف نائل شویم.
وی بااشاره به انجام ظرفیت سازی مناسب در زیر ساخت ها، تصریح کرد: در این راستا از جهادگران و پژوهشگران برجسته ای در سراسرکشور برخورداریم.
رشیدی با توجه به ظرفیت سازی های مناسب، خلاء موجود را در بحث مدیریتی دانست و خاطرنشان کرد: به اعتقاد من در بحث مدیریت و راهبردی، خلاء وجود دارد و باید نوعی یکپارچگی و ساماندهی درحوزه مدیریت علم و فن آوری رخ دهد. تمام ارگان ها به صورت بخشی درجهت رفع خلاها فعالیت می کنند. البته وجود هماهنگی ها در سطوح بالای مدیریت چندان راه گشا نیست.
به گفته وی؛ اگر این یکپارچگی به وقوع نپیوندد به این معنا است که جهادگران عرصه پژوهش با 5 پرچم متفاوت رو به رو هستند که هرکدام یک حرمتی را نشان می دهد. در واقع نیازمند وجود یک پرچم واحد هستیم. در غیر این صورت نمی توان از بخش عمده ظرفیت های موجود استفاده کرد.
این مقام مسئول، زمان حاضر را زمان خیزش دانست نه زمان برداشت نتیجه و افزود: با این وجود ما در راه رسیدن به نتایج هستیم. باید دقت داشت، در زمان بسیارکلیدی و مهمی قرار داریم که امیدواریم مسئولان در سطح کلان به بحث مدیریت فناوری و خصوصا تجاری سازی یافته ای پژوهشی و تجاری سازی فناوری توجه ویژه داشته باشند.
به گفته وی؛ چند صدایی در مدیریت فناوری و تجاری سازی از مشکلات اصلی این عرصه است.
پایان پیام/
نظر شما