روشنفکران باید بتوانند نقاط ضعف و قوت جامعه را به خوبی بشناسند

مسئول دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران گفت: روشنفکران واقعی کسانی هستند که نقاط ضعف و قوت جامعه را به خوبی بشناسند و با ارایه نقطه نظرات اندیشمندانه خود برای تقویت نقاط قوت و رفع نقاط ضعف آن گام بردارند.

به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، عباس سلیمی نمین، مسئول دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران شب گذشته در جلسه مناظره روزگار سپری شده مردم سالخورده (روشنفکران ایران در مواجهه با سیاست و مدرنیته) در دانشگاه فردوسی مشهد، گفت: ‌روشنفکر واقعی در کشورمان روشنفکری است نوآوری های اندیشه های خود را متناسب با شرایط جامعه ارایه داده و تقویت کننده مبانی قدرت فکری جامعه باشد.

 

وی افزود:‌ ولی روشنفکری که بدون توجه به استعدادها و ظرفیتهای جامعه تنها به نظرات و اندیشه های غربی اعتقاد داشته و آنها را لازمه توسعه و پیشرفت کشور می داند، نمی تواند روشنفکر خوبی برای جامعه مان باشد.

 

سلیمی نمین گفت:‌ روشنفکری که نفی کننده آنچه را که مردم و جامعه ما دارند، است و تنها اندیشه های کشورهای غربی را در داخل کشورمان کپی پرداری کرده و ارایه می دهد، نمی توان وی را روشفکر جامعه مان نامید بلکه این فرد روشن فکر کشورهای دیگر است.

 

سلیمی نمین افزود: خیلی از این دسته روشنفکران معتقد به فرهنگ غرب در زمان سفر به این کشورهای بیگانه تنها به صورت ظاهری توسعه و پیشرفت آنها را مشاهده می کردند.

 

وی اذعان داشت: این دسته از روشنفکران به نوعی برای تبلیغ فرهنگ بیگانه و غرب در داخل کشورمان از بیگانگان مستمری و حقوق می گیرند.

 

سلیمی نمین افزود: این قبیل روشنفکران به این مسئله توجه نداشتند که آیا این توسعه یافتگی حاصل تلاش خود آن جامعه است و یا جنایت ها و تضییع حقوق بسیاری پشت آنها نهفته و حکام آنها با جنایات به این موقعیت دست یافته اند.

 

مسئول دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران گفت: روشنفکران واقعی کسانی هستند که نقاط ضعف و قوت جامعه را به خوبی بشناسند و با ارایه نقطه نظرات اندیشمندانه خود برای تقویت نقاط قوت و رفع نقاط ضعف آن گام بردارند.

 

وی اظهار داشت: روشنفکران معتقد به فرهنگ غرب و بیگانه کشورهای غربی را مهد آزادی و حقوق زن می دانند و چنین عنوان می کنند که آزادی از غرب به سایر کشورها آمده است.

 

این صاحبنظر مسائل سیاسی و تاریخی کشور افزود: روشنفکران فوق به این مسئله توجه ندارند زمانی که حقوق زن در فرهنگ غرب و بیگانه وجود نداشت در اسلام انتخابات زنان و آزادی های مشروع وجود داشت.

 

وی گفت:‌ در شرایطی که اسلام مهد آزادی های مشروع و حقوق زن است، روشنفکران معتقد به فرهنگ غرب این مسائل را در فرهنگ غربیان و بیگانگان جستجو می کنند.

 

وی خاطر نشان کرد:‌ روشنفکری که به توانمندی و ظرفیت جامعه توجه ندارد بزرگترین عامل تحقیر جامعه است و آنچه را که به عنوان ماحصل روشنفکری خود ارایه می دهد تکریم ملت نیست بلکه نافی استعدادها و ظرفیتهای جامعه و ملت است.

 

سلیمی نمین گفت:‌‌ امیر کبیر از روشنفکران بسیار خوب در طول تاریخ کشورمان است وی بر اساس منصبش ضمن نزدیک شدن به دربار قاجار برای رفع عقب افتادگی ها و کاستی های جامعه آن روز گامهای موثری برداشت و حساسیت زیادی در مقابله با بیگانگان و فرهنگ بیگانه در ایران داشت.

 

مسئول دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران گفت: به دلیل آنکه استبداد زمان قاجار داخلی و ریشه در داخل کشور و جامعه داشت کسانی مانند امیر کبیر با این استبداد به مبارزه پرداخته و در صدد اصلاح آن اقدام می کردند ولی در زمان پهلوی که استبداد داخل کشور دست پرورده بیگانگان بود و ریشه در درون جامعه نداشت،‌ کسی نمی توانست نسبت به اصلاح آن گام بردارد.

 

وی بیان کرد:‌ امیر کبیر هر تحرک بیگانگان را به خوبی رصد کرده و همه تلاش خود را برای قانونمند کردن دربار و پاک کردن آن از فساد موجود انجام داد و ضمن تاسیس دانشگاه در کشور دانشجویان را هم برای ادامه تحصیل به خارج اعزام می کرد.

 

سلیمی نمین اظهار داشت: امیر کبیر برای کنترل و اصلاح استبداد حاکم بر داخل کشور در دوران خود گام های موثری برداشت.

 

پایان پیام/

کد خبر 91749

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha