به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان، دکتر محمدتقی کرمی، استادیار دانشگاه علامه طباطبایی، در چهامین همایش نواندیشی دینی، با محوریت خانواده و زنان، با اشاره به بازخوانی تبیین های روانشناختی از تمایز میان زن و مرد در اسلام گفت: مجموعه احکام اسلامی در حوزههای معرفتی به نام فقه، تبیین و توسعه یافته است و بخش دیگری از گزارههای معرفتی و توصیفی اسلام درباره حقایق جهان و موجودات آن است.
وی در همین باره افزود: سهم مهمی از هر دو دسته این گزارهها در اسلام به مساله زنان، تمایز زن و مرد و روابط خانوادگی اختصاص یافته است.
کرمی با بیان اینکه به موازات مواجهه جوامع مسلمان با مدرنیته، احکام اسلامی و گزارههای معرفتی آن در حوزه مسائل زنان بیش از سایر حوزههای مورد بحث قرار گرفته، گفت: این نقدها و چالشها اگر چه در ابتدا متوجه احکام اسلامی بود اما به تدریج به حوزه توصیفها و گزارههای معرفتی اسلام درباره زنان کشیده شد که واکنشهای متفاوتی از سوی عالمان دینی صورت گرفت.
وی با اشاره به اینکه تبیینهای روانشناختی عمدتا از جانب کسانی بیان شده که تخصص روانشناسی ندارند، گفت: از سوی دیگر برخی از این تدوینها که در گزارههای توصیفی و معرفتی بیان شده و در گفتار عالمان دینی بازتاب یافته از سوی عالمان روانشناسی مورد تاکید قرار گرفته است.
در ادامه این همایش، عزتالسادات میرخانی، استادیار و عضو گروه مطالعات زنان دانشگاه تربیت مدرس، با بیان اینکه گستردگی ارتباطات جهانی در دنیای معاصر، نوجوانان را در معرض اطلاعات نامحدود قرار داده است، گفت: با گسترش ارتباطات جهانی، نوجوانان در معرض مخاطرات فراوانی قرار دارند.
وی در همین باره افزود: این درحالی است که تقویت بنیانهای فکری، معنوی و اخلاقی نوجوانان در جامعه دینی موجب مصونیت و هدایت آنها به سوی بهترین راه خواهد بود و در این مسیر نقش بنیادین مادر در خانواده و جایگاه کلیدی او در عرصههای وراثت، تربیت و فرهنگی، ضرورت پرداختن به شکلگیری هویت دینی دختران نوجوان را دوچندان میسازد.
وی درباره دلایل پرداختن به این ضرورت، اظهار داشت: از یک سو نقش اساسی که آنها باید طی فرآیند جامعه پذیری، خود را برای ایفای صحیح آن آماده سازند، نقش مادری است و از سوی دیگر نقش تعیین کننده نوجوانان در آینده جامعه به ویژه در انتقال ارزشها و فرهنگ به نسل آینده موجب میشود که پرداختن به هویت دینی دختران نوجوان اهمیت ویژهای پیدا کند.
میرخانی در ادامه گفت: دختران نوجوانی که خود از پایههای غنی تربیتی دینی بیبهره هستند در انتقال ارزشهای دینی و مذهبی به فرزند خود نیز موفق نبوده و پیامد چنین امری بر بنیانهای هویت دینی نسل آینده جامعه تاثیر خواهد داشت.
گفتنی است چهارمین همایش نواندیشی دینی با محوریت خانواده و زنان، از سوی دانشگاه شهید بهشتی و پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، 27 آذرماه سال جاری در دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد.
پایان پیام /
نظر شما