به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، «سید رضا موسوی» در جلسه ستاد پیشگیری و مدیریت بحران که امروز(چهارشنبه 18 تیر) در سالن کرامت استانداری قم برگزار شد، با اشاره به شیوه اجرای دولت الکترونیک در ادارات دولتی استان قم بیان داشت: در ایام کرونا 62 دستگاه 810 خدمت الکترونیکی ارائه کرده اند و تعداد خدمات بعد از کرونا 57 و از قبل نیز 445 خدمت بوده است.
مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات قم در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: در سه محور، دستگاه های برتر معرفی شده اند که در بخش تعداد کل خدمات الکترونیکی اداره کل راه و شهرسازی، دانشگاه صنعتی قم، اداره کل اقتصاد و دارای، شرکت برق و پست قم پنج دستگاه بالاترین میزان خدمت را داشته اند.
وی با بیان این که پنج دستگاه با بیشترین خدمات پس از کرونا نیز اداره برق، کانون پرورش فکری، شهرداری، حوزه هنری تبلیغات اسلامی و اداره کل آموزش و پرورش استان بوده اند، گفت: بالبتع دستگاه هایی که در این دوران بحث دولت الکترونیک را احیا نکردند یا تعداد تراکنش کمتری داشتند، نیز وجود دارند که اسامی آنها را رسانه ای نمی کنیم.
موسوی با بیان این که خدمات انتقال پیدا کرده به دفاتر پیش خوان در کنترل شلوغی ادارات مؤثر بوده است، گفت: این توزیع بین دفاتر پیشخوان باید درست صورت بگیرد و چالش دیگر در فرایند یک خدمت و ارائه به دفاتر پیشخوان، موضوع تعرفه گذاری است که روی این مسأله با همکاری مدیران کار می کنیم.
مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات قم در پایان خاطرنشان کرد: ادارات و نهادهای استان قم باید بیش از پیش نسبت به الکترونیکی کردن و برون سپاری کارهای خود تلاش کنند و همچنین بازدیدهای ما برای رعایت پروتکل های بهداشتی دفاتر نیز ادامه دارد.
نظر شما