اسناد دوره دفاع مقدس جمع‌آوری نشده است/ برخی اسناد موجود امکان انتشار ندارد

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی با بیان اینکه متاسفانه اسناد دوره دفاع مقدس جمع‌آوری نشده است، گفت: برخی اسناد که به روند حفظ امنیت کشور وابسته است امکان انتشار ندارند، بنابراین صرف گذر زمان، مجوز دسترسی به همه اسناد را فراهم نمی‌کند.

 

 

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، نشست خبری رونمایی از دو سامانه «حافظه ملی ایرانیان» و «سنا»  پیش از ظهر امروز دوشنبه سوم شهریور با حضور اشرف بروجردی ، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، سمیه توحیدلو، معاون پژوهش و منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی و مظفر پاسدار شیرازی، معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران  در سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزار شد .

در این نشست «اشرف بروچردی» در پاسخ به سئوال خبرگزاری شبستان مبنی بر اینکه آیا اسناد مربوط به جنگ تحمیلی  با گذشت سه دهه هنوز از محرمانگی خارج نشده اند، توضیح داد: متاسفانه این اسناد جمع‌آوری نشده است، همکاران ما باید استان به استان و به هر دستگاه و سازمان مراجعه کنند، تیم‌های مختلف با همکاری نهادهای دیگر به‌طور جمعی دنبال جمع‌آوری این اسناد هستند، اما در نهایت انتشار برخی از اسناد وابسته به سطح دسترسی آنهاست. ممکن است برخی از اسناد که به روند حفظ امنیت کشور وابسته است امکان انتشار ندارند، بنابراین صرف گذر زمان، مجوز دسترسی به همه اسناد را فراهم نمی‌کند.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با بیان اینکه  اکنون درحال بازخوانی اسناد شورای عالی انقلاب فرهنگی هستیم، خاطر نشان کرد:  متاسفانه  برخی از اسناد از نظر خط و نگارش ناخوانا هستند. مثلاً نامه‌ها و دست‌نوشته‌های مرحوم بازرگان در نوشته‌هایش نقطه ندارد و اصلا از نقطه استفاده نمی‌کرده است. اشرف بروجردی اظهار کرد:  اسنادی که زمان بر آنها گذاشته اند در اولویت برای عرضه به مخاطب است اما همه نوع سند را در بر نمی گیرد ما اسناد مرتبط با امنیت ملی و هویت قومی را عرضه نمی کنیم .

 وی در پاسخ دیگر خبرگزاری شبستان مبنی بر ارایه  اسناد سازمان های نظامی و اطلاعاتی به سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران  گفت:  اسناد حوزه نظامی و اطلاعاتی در مخازن خودشان نگهداری می شوند وزارت دفاع برحی از اسناد اداری خود را برای ما ارسال کرده است بقیه دستگاه ها هم ملزم به این تعامل و همکاری هستند وزارت خارجه هم در این رابطه با ما خوب برخورد کرد اما برخی از دستگاه ها هنوز اسنادی را در اختیار ما قرار نداده اند.

 در  ابتدای این نشست «اشرف بروجردی» با تسلیت ایام  شهادت امام حسین(ع) گفت: آنچه سبب شد قیام امام حسین(ع) با گویش ها و تعابیر مختلف در اختیار ما قرار گیرد و هر کس از منظر خودش آن را تعبیر کند نقش حضرت زینب(س) به عنوان انتقال دهنده پیام بود، قیام امام حسین(ع) را باید در خلال پیام های آن جستجو کرد.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران  با تبریک هفته دولت  به ارائه گزارشی از عملکردهای این سازمان اشاره کرد و گفت: سازمان اسناد و کتابخانه ملی از دستگاه‌هایی است که موظف به ارائه اطلاعاتی است که در اختیار دارد و در همین راستا باید گزارش  خدماتی که به جامعه ارائه  داده است  را منتشر کند.

اشرف بروجردی با اشاره به فعالیت های دولت تدبیر و امید در سال پایانی اش توضیح داد: یکی از برنامه‌های راهبردی  سازمان اسناد و کتابخانه ملی در راستای توسعه دولت الکترونیک بوده است که سطح آن در سازمان گسترش پیدا کرده است.

 به گفته رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران   این سازمان  به رسالت و ماموریت خود نگاهی انداخته و تلاش کرده در راستای استراتژی آن که بهینه کردن خدمات و همچنین نوآوری  است گام بردارد تا منشأ تحول در جامعه باشد.

 

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با بیان اینکه این سازمان را به عنوان مرکز حافظه ملی ایرانیان می شناسند،گفت: کتابخانه ملی دربرگیرنده حافظه ملی ایرانیان است که از دل آن هویت و تاریخ به دست می‌آید. در راستای  توسعه خدمات رسانی بر اساس دولت الکترونیک  امروز دو سامانه «حافظه ملی ایرانیان» و «سنا» را رونمایی می کنیم.

اشرف بروجردی  اظهار کرد: در کتابخانه ملی سرمایه فکری و اندیشه‌ای داریم که بخشی مربوط به فکر و بخشی مربوط به حوادثی است که در گذر زمان روی داده و اینها به صورت منبع در اختیار کتابخانه ملی قرار گرفته است، بنابراین کتابخانه ملی معبری برای انتقال این دانش و اطلاعات به سطوح مختلف جامعه است. ما خود را نگاهبان این میراث بشری می‌دانیم و لازم می‌دانیم از آن حفاظت کنیم. برای این کار باید نگاه خود را از نگاه جزیره‌ای و مالکیت تغییر می‌دادیم. یکی از اقدامات در این زمینه، باز کردن راه برای دسترسی به همه این منابع بود به جای اینکه اینها را در گنجینه‌های خود مدفون کنیم.

 

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران  با اشاره  به شعار «کتابخانه ملی در خانه هر ایرانی»  در این سازمان توضیح داد:  طرح شعار «کتابخانه ملی در خانه هر ایرانی»   یکی از رویکردهایی بود که در این راستا شکل گرفت و کارهایی هم انجام دادیم و در شش ماه آینده اقداماتی دیگر انجام  خواهد شد، برای رسیدن به این مسئله نیز  باید بانک‌های اطلاعاتی و سامانه‌ها را برای توزیع عادلانه اطلاعات راه‌اندازی می‌کردیم تا همه بتوانند بنا بر نیازشان به این اطلاعات دسترسی داشته باشند.

 

اشرف بروجردی با اشاره به طرح متصل شدن شبکه کتابخانه‌های کشور گفت: تا قبل از این طرح هیچ شبکه‌ای نتوانسته بود جوابگوی نیازهای اندیشمندان باشد اما امروز در کتابخانه ملی با تلاش همه دست‌اندرکاران می‌توانیم بگوییم این شبکه کتابخانه های کشور راه‌اندازی شده و به گونه‌ای طراحی شده که حتما در آینده هم ماندگاری خواهد داشت. بنابراین اکنون سه هزار کتابخانه با هم مرتبط  هستند و از این تعداد توانستیم منابع آنها را دریافت کنیم و از طریق شبکه در اختیار عموم قرار دهیم.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران   از راه اندازی بانک نسخ خطی در این سازمان گفت: سازمان اسناد و کتابخانه ملی در دوره‌های گذشته منابع خطی را فهرست‌نویسی کرده بود، کتابخانه ملی در سال ۹۶ در اولین گام کتاب‌های خطی عراق را فهرست‌نگاری کرد و از سال گذشته هم شروع به فهرست‌نویسی همه کتاب‌های خطی ایران و جهان کردیم که از ۱ هزار ۸۶۸ پایگاه اطلاعات را دریافت کردیم که شامل یک میلیون و ۱۴ هزار کتاب خطی می‌شد که همه به زبان فارسی فهرست‌نویسی شدند.

 

اشرف بروجردی با اشاره به  راه اندازی بانک نشریات از دوران قاجار تا کنون در سازمان اسناد و کتابخانه ملی اظهار کرد: سومین طرح ما در کتابخانه ملی تهیه بانکی از نشریات دوره قاجار تا امروز بود که تا امروز کاری روی این نشریات انجام نشده بود اما خوشبختانه این بانک توانست ۶۴ هزار عنوان مجله، روزنامه، بولتن و... را جمع‌آوری و ارائه کند.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران  با اشاره به  مشکلات مربوط به آرشیو اسناد در این سازمان توضیح داد: مراکز اسنادی کشور بسیار پراکنده است، علیرغم اینکه آرشیو ملی داریم اما برخی سازمان‌ها فکر می‌کنند این اسناد ملک آنهاست و نباید در اختیار عموم قرار گیرد یا به آرشیو کتابخانه ملی منتقل شود. کاری که ما کردیم این بود که تمام مراکز را قانع کردیم که چگونه باید اطلاعات اولیه اسنادشان را در اختیار سازمان قرار دهند که حاصل آن تقویت بانک اسنادی کشور بود. البته جای کار دارد و باید تکمیل شود چون برخی اسناد در اختیار خاندان‌هاست که در حال گفتگو با آنها هستیم. اما این کار می‌تواند بستری برای حفظ حافظه ملی ایرانیان باشد.

اشرف بروجردی اظهار کرد:  لازم بود استاندارد واحدی را در اختیار کتابخانه ها و مراکز اسنادی قرار دهیم، در دوره یک سال و اندی اخیر روی این سامانه‌ها کار شد و الان مشخصا دو سامانه «حافظه ملی ایرانیان» شامل چهار بانک و دیگری سامانه نشریات کشور به اسم «سنا» راه‌اندازی شده است.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران درباره مشکلات پیش روی پژوهشگران در  دسترسی به اسناد در این سازمان گفت: زمان دسترسی به سند در گذشته در این سازمان ۶۰ روز بود اما امروز به دو ساعت رسیده و توانستیم سرعت عملی در این زمینه ایجاد کنیم و در کل اسنادی که هنوز دسترسی به آنها سخت است، بین پنج تا ده درصد کل اسناد موجود است. البته اسنادی که در کتابخانه ملی است این ویژگی را دارد اما اسناد سایر سازمان‌ها ممکن است جنبه محرمانه داشته باشد و هنوز به توافق کامل با آنها نرسیده باشیم. اما برای اسنادی که در اختیار سازمان است تلاش ما باز کردن راه دستیابی به آنهاست.

 

کد خبر 964266

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha