به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله العظمی «حسین نوری همدانی» در پیام تصویری به مراسم اختتامیه دومین همایش ملی کتاب سال بانوان که پیش از ظهر امروز(پنجشنبه 29 آبان) در جامعه الزهرا(س) برگزار شد، اظهار داشت: امروز برای بنده توفیق حاصل شده تا در اجلاسیه کتاب سال بانوان شرکت داشته باشم، خداوند را شاکرم و این حضور را برای خودم توفیقی از جانب خداوند تلقی می کنم.
این مرجع تقلید ضمن تجلیل از خدمات گسترده جامعه الزهرا(س) افزود: جامعه الزهرا(س) یک مرکز بزرگ حوزوی است و یک شجره طیبه ای است که پس از انقلاب تأسیس شد و در این مرکز بانوان با سعی و کوشش خودشان توانستند گام های برجسته ای بردارند و عظمت و شایستگی خودشان را ثابت کنند.
وی در ادامه عنوان کرد: راه های برداشتن چنین گام هایی پیش از انقلاب به روی خانم ها بسته بود، در گذشته بانوان دو دسته بودند دسته ای غرب گرا و دسته ای در گوشه خانه ها بودند و میدان برای برداشتن گام هایی به سوی شایستگی و عظمت شان بسته بود ولی با شروع انقلاب تعداد آنها در دانشگاه ها و حوزه های علمیه چندین هزار شده است که مشغول تحقیق و تصنیف و گام برداشتن در راه رسیدن به قله های بالا فضیلت و علم هستند.
آیت الله العظمی نوری همدانی با اشاره به اهمیت تحقیق و پژوهش در حوزه دین خاطرنشان کرد: از آغاز، فقهای شیعه در راه تحقیق و پژوهش و تألیف و تصنیف گام برداشته اند چون متن قرآن کریم ما را به این مسأله رهنمون میشود؛ اصولی که تشیع بر آن استوار شده است همین حکمت است که روشن ترین ویژگی آن علم فقه شیعه است و فقهای ما از ابتدا در این راه گام ها برداشته اند.
وی بیان داشت: برادران اهل سنت در گذشته کتاب و یادداشتی نداشتند و می گفتند «حسبنا کتاب الله» ولی شیعیان از همان صدر اسلام گام هایی برداشتند و علم فقه ما که دارای انشعابات مختلف است را به پویایی رساندند، برخی در راه مبارزه و مناظره کار کردند که سید شرف الدین، میرحامد حسین و علامه امینی از جمله آنهاست و عده ای در راه های دیگر به طوری که سید حسن صدر کتاب تأسیس الشیعه لعلوم الاسلام را نوشته و تأکید کرده است که همه علوم اسلامی را شیعه تأسیس کرده و نمونه های فراوانی در هر فنی که مربوط به فقه شیعه است را ذکر کرده است.
این استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: فقها برای ما نیز راه را باز کرده اند و خودشان در یک عصری فقط سعی می کردند روایات را باب بندی کنند، در عصر دیگری هم آمدند به مسأله فقه پرداختند؛ فقه را همان اخبار اهل بیت(ع) به عنوان فتوای خود ذکر می کردند مثل مقنعه شیخ مفید و کم کم این فقه وسعت پیدا کرد تا به جواهر رسید تا در دوره بعدی به فقه مقارن رسیدیم که فقه اهل سنت را هم ذکر کردند و مزیت فقه اهل بیت(ع) را نسبت به آن پیدا کردند.
آیت الله العظمی نوری همدانی یادآور شد: به همین دلیل برخی از فقهای ما علاوه بر آیات و روایات، نگاه کردند که عامه و اهل سنت چه میگویند، که اولین شخص در این موضوع سید مرتضی صاحب ناصریات است. بعد هم شاگردان ایشان وارد این عرصه شدند تا می رسیم به شیخ طوسی که کتاب خلاف را نوشته و دأب ایشان این بود که بعد از بیان نظرات خودشان که استنباط از آیات و روایات بوده، به ذکر فقه اهل سنت بپردازند تا مزیت فقه شیعه را مطرح کنند.
وی یادآور شد: چند سال پیش در سفر به اصفهان، با بانو مجتهده امین دیدار داشتم که از آیتالله سیدابوالحسن اصفهانی و شیخ عبدالکریم حائری اجازه اجتهاد داشت، ایشان در زمانی که هیچ حوزه علمیه ای برای بانوان وجود نداشت، با زحمت و تلاش درس خوانده بود، پشت پرده مینشست و به تحصیل میپرداخت تا به این درجه رسید.
مرجع تقلید شیعیان تصریح کرد: بانو مجتهده امین خدمات بسیاری در اصفهان داشته است، جلسات پرجمعیت برای بانوان برگزار میکرد، کتابهایی در حوزه تفسیر قرآن و اخلاق تألیف کرده و عملا نشان داده که خانمها میتوانند فقیه باشند.
آیت الله العظمی نوری همدانی در ادامه سخنان خود خاطرنشان ساخت: اجتهاد یک اصولی دارد که در شرح لمعه چندین شرط برای آن بیان شده است؛ اول ادبیات از جمله صرف و نحو و حتی ادبیات فارسی پایه مهمی است که طلاب ما بایستی در آن کامل باشند یعنی هم بتوانند بنویسند و هم بیان کنند، دوم 500 آیه قرآن که مرتبط با فقه و اجتهاد دارد باید آنها را بلد باشد، سوم اخبار و روایات اهل بیت(ع) است چون حدیث ثقلین اقتضاء میکند هم به قرآن و هم به روایات توجه کنیم.
وی در پایان تصریح کرد: امروز این سؤال مطرح است که چرا زنان را در جرگه مرجعیت قرار ندادند و مرجع تقلید را بر زنان ممنوع کردند؛ بانوان اهل تحقیق و پژوهش در سطح بالا هستند که میتوانند جواب کاملی به این سؤال بدهند و فعالیتهای پژوهشی در سطح بالا داشته باشند تا به دنیا اعلام کنیم که در نتیجه انقلاب اسلامی، این شجره طیبه، بانوانی را تربیت کرده که در حد فقهای بزرگ ما کتاب مینویسند و به علاوه از لحاظ جرئت، شناخت زمان و گام برداشتن در راه عظمت اسلام و مسلمانان میتوانند شایستگی خود را چنانچه در تحصیل ثابت کردند، در این مسیر ثابت کنند.
نظر شما