به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان، برنامه روایت هیأت جمعه ۲۲ بهمن ماه ضمن آسیبشناسی و بررسی موضوعات متعدد با حضور کارشناسان و میهمانان از شبکه افق پخش شد. طبق روال هر هفته اخبار و رویدادهای مهم مرتبط با مسائل مذهبی و هیأتی در برنامه این هفته مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت. در یکی از این خبرها به راه اندازی تکیه آقا مرتضی علی در محله هرندی تهران اشاره شد.گفتنی است این تکیه محلی برای رسیدگی و رتق و فتق امور آسیب دیدگان اجتماعی محسوب می شود که با مدیریت مداح و ذاکر اهل بیت حاج رضا هلالی در آن مراسم ها و برنامههای متعددی در محله هرندی تهران اجرا می گردد.
فعالیت "تکیه گاه آقا مرتضی علی"
بنابراین گزارش، رضا هلالی، مداح و ذاکر اهل بیت (ع) در ارتباط تلفنی در خصوص فعالیتهای گسترده تکیه "آقا مرتضی علی" گفت: این تکیه به صورت مستمر و در مدت زمان ۵ ماه از افراد آسیب پذیر و کم بضاعت دعوت کرده تا در این مکان دور هم جمع شوند افرادی که اغلب به درد خانمانسوز اعتیاد دچار شدند در این تکیه لباس گرفته و اطعام می شوند همچنین از برخی خدمات همچون حمام و اصلاح و رسیدگی به امور آنها بهره مند می شوند.
وی با بیان این مطلب که اغلب مراجعه کنندگان به تکیه آقا مرتضی علی افراد بیرون خواب یا بی سرپناه هستند تصریح کرد: شاید باور پذیر نباشد اما در بین بسیاری از مراجعه کنندگان که از همان افراد بیرون خواب هستند شخصیت هایی وجود دارند که انسان متحیر میشود برخی از این افراد حتی از نعمت مادر و پدر متمول برخوردارند و خانه پدری آنها در شمالی ترین نقطه تهران است اما به هر دلیلی به کارتن خوابی دچار شدهاند در بین این افراد جانباز، روانشناس، مداح پیدا میشود و ساعت ها نشستن پای صحبت و درد و دل آنها انسان را خسته نمی کند.
هلالی خاطر نشان کرد: متاسفانه بسیاری از جوانان و افراد کشور به درد خانمان سوز اعتیاد مبتلا شده اند و این موضوع در زیر پوست شهر ما وجود دارد اما به دلیل محرومیت و فقر و وضعیت نابسامان محله هرندی تهران این موضوع در آن نقطه نمود پیدا کرده است در حالی که می توان دست بسیاری از این افراد را گرفت و آنها را نجات داد لذا از مسئولین درخواست دارم تا کانون های رهایی در آن منطقه شکل داده شود.
تفاوت هیئت دادی در زمان پیش از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی ایران و پس از آن
بنا بر این گزارش در بخشی از برنامه روایت هیأت به تفاوت ها و تمایز های هیئت دادی در زمان پیش از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی ایران و پس از آن اختصاص داشت و بر همین اساس؛ حسن لاله پیشکسوت عرصه هیأت داری و مداحی اهل بیت علیهم السلام با اشاره به فضای برگزاری هیأت در زمان طاغوت و حکومت منحوس پهلوی گفت: هیأت و مجالس مذهبی پیش از انقلاب به چند شکل برگزار می شود یکی از انواع برگزاری حیاط خانه های افراد بود به جز این مراسم هیأت مذهبی در دهه های اول دوم سوم ماه محرم و چند دهه در ماه صفر به عزاداری و سوگواری سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام می پرداختند.
وی افزود: یکی از مراسمهای عزاداری و هیات مذهبی که پیش از انقلاب اسلامی بسیار اثرگذار بود و مردم و جوانان را جذب می کرد برگزاری هیأت های هفتگی در شبهای چهارشنبه، شب های جمعه و شب های شنبه بود. این مراسم ها مختص زمان خاصی نبود و در تمام هفتههای سال به صورت مستمر برگزار میشد.
این پیشکسوت عرصه هیأت داری با اشاره به برخی از محدودیتها و خفقان دوران منحوس پهلوی برای برگزاری مجالس عزای امام حسین علیه السلام و اهل بیت علیهم السلام عنوان کرد: پیش از برگزاری هیات مذهبی به خصوص در ایام دهه های ماه محرم کلانتری و مامورین محل از مدیران هیئات تعهد میگرفتند تا برخی از منبری ها دعوت نشوند این افراد شامل دکتر شهید محمدجواد باهنر، حجت الاسلام حجتی کرمانی، آیت الله العظمی امام خامنه ای، حجت الاسلام علی اکبر ناطق نوری، حجت الاسلام فلسفی، حجت الاسلام شیخ قاسم اسلامی و چند تن دیگر می شد.
لاله تصریح کرد: آثار و برکات برگزاری هیأت های مذهبی در محله های تهران و جایگاه کشور در زمان طاغوت کم نظیر بود به طوری که در هر محلهای با برگزاری هیأت تعداد و آمار اعتیاد و فساد بسیار کاهش یافته و خانوادهها جوانان خود را به سمت هیات مذهبی سوق می دادند.
این پیشکسوت عرصه هیأت داری خاطر نشان کرد: متاسفانه به دلیل خفقان دوران پهلوی برگزاری هیات مذهبی کم رنگ و رو به تعطیلی رفت در همین زمان پس از قیام خونین ۱۵ خرداد سال ۱۳۴۲ شخصا جلسات هیأت جوانان را راه اندازی کردم این شروع اولین هیأت اداری این حقیر در طول عمرم است. پس از مدتی مرحوم شیخ اسماعیل از بزرگان و ریش سفیدان هیأت داری از ما درخواست کرد تا هیأت جوانان سرچشمه تشکیل شود این هیأت پس از سالیان متمادی فعالیت متصل به هیأت حضرت مسلم شد و از آن زمان تا کنون به
عنوان پیش قراول ماه عزا و ماتم امام حسین علیه السلام فعالیت میکند.
این پیشکسوت بزرگ در عرصه هیأت و عزاداری امام حسین علیه السلام گفت: قبل از انقلاب هیأت ها توسط مدیریت اداره میشد و مدیریت حرف اول را میزد اما اکنون جلسات و هیأت های امام حسین علیه السلام یا منبری محور یا مداح محور هستند این رویه خوب نیست چرا که جلسه اگر دست گوینده و خواننده باشد در صورت نبود آنها زمین خواهد خورد در حالی که هیأت باید قائم به نفرات خود باشد و همه زیر پرچم اهل بیت علیهم السلام کار کنند.
دلایل کم رنگ شدن ارتباط هیأت با مساجد پس از انقلاب
بنابراین گزارش، حنیف طاهری، مداح و ذاکر سرشناس اهل بیت علیهم السلام با حضور در برنامه با اشاره به مهمترین چالش ها و مسئله های موجود در میان هیات مذهبی و عدم استفاده مناسب از ظرفیت مساجد کشور گفت: متاسفانه پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی ایران شاهد فاصلهای بین مساجد و برگزاری هیات مذهبی و مجالس عزای امام حسین علیه السلام در مساجد هستیم.
وی ضمن انتقاد از حضور کمرنگ جوانان در مساجد و لزوم توجه به شور و انرژی و اشتیاق آنها برای پیشبرد اهداف انقلاب تصریح کرد: امروز یکی از آسیبهای مساجد ما این است که استقبال جوانان از این فضا کمرنگ شده است گرچه که نه مساجد و نه هیئات مذهبی هدف و ریشه خود را فراموش نکرده اند و از آن فاصله نگرفته اند اما به خاطر برخی سلیقه های شخصی این فاصله بین هیأت و مسجد رقم خورده است.
این مداح و ذاکر سرشناس اهل بیت علیهم السلام عنوان کرد: همه بزرگان اذعان دارند که خون جاری در رگ انقلاب شکوهمند اسلامی ایران در ابتدای شکل گیری جوانان بودند اغلب همین جوانان با شور و اشتیاق در تظاهرات شرکت میکردند اما امروز این شور جوانی که باید با هدایت و تجربه بزرگترها و ریش سفید ها هدایت شود در مساجد وجود ندارد.
طاهری با اشاره به جایگاه بالای هیات مذهبی و مجلس عزای امام حسین علیه السلام در در پیشبرد اهداف انقلاب شکوهمند اسلامی ایران از ابتدا تا کنون اظهار کرد: امام خمینی رحمت الله علیه بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران می فرماید: "ماه محرم و صفر است که اسلام را زنده نگه داشته است" بر همین اساس همه هویت کشور و نظام جمهوری اسلامی به اسلامی بودن و ارتباطش با اهل بیت علیهم السلام است. بر همین اساس از همان ابتدای شکلگیری انقلاب شکوهمند اسلامی ایران بار و تلاش این انقلاب بر دوش هیأت ها و مجالس عزای امام حسین علیه السلام است. به گونه ای که به گفته رهبر عظیمالشأن انقلاب حضرت آیت الله العظمی امام خامنه ای اگر به این سیره در هیأت ها عمل شود شاهد تحول بزرگ و شگفت در اجتماع خواهیم بود.
وی با بیان این مطلب که هیأت های مذهبی مطالبه گر هستند و برای خواسته های خود به جناح سیاسی و یا دولت خاصی توجه ندارند عنوان کرد: هیأت ها و مجالس عزاداری امام حسین علیه السلام در زمان کنونی زنده بودن خود را حفظ کرده و همواره مطالبه گر است و کاری به فلان دولت جبهه سیاسی ندارد امروز یکی از مطالبهگری های حیات و مجالس مذهبی از مساجد کشور است و سوال ما این است که چرا جوانان در این مکان مقدس حضور کمرنگ دارند در حالی که اگر ارتباط میان هیأت، جوانان و مساجد پررنگ شود موجب انسجام و وحدت رویه در بسیاری از رویدادهای مهم کشور خواهد شد.
نظر شما