سعید کرمی، معاون علمی و فرهنگی انتشارات امیرکبیر در مورد درستی یا نادرستی ممیزی بعد از نشر کتاببه خبرنگار شبستان گفت: ممیزی یا استانداردسازی کتاب متناسب با اهداف نظام حاکم در همه کشورها امری پذیرفته شده است. کمتر کشوری وجود دارد که چیزی تحت عنوان استانداردسازی متناسب و بر اساس منافع ملی نداشته باشد و ایران هم از این قاعده مستثنی نیست.
دستورالعملهای اجرایی ممیزی وابسته به اشخاص نباشد
کرمی با بیان اینکه ممیزی بعد از نشر مسالهای قابل تأمل است، عنوان کرد: بحثی که جدیدا مطرح شده است، سپردن ممیزی به ناشر است که این مسئله جای دقت و بررسی دارد. در این خصوص ما قوانین و سیاستهای تحت عنوان قوانین نشر که در سال 88 در شورای عالی انقلاب فرهنگی روزآمده شده را داریم اما بیشترین چالش معطوف به این است که مکانیسمهای شفاف و روشن برای این کار به نحوی که مانع اعمال سلیقه شود، وجود ندارد.
وی معتقد است، دستورالعملهای اجرایی مربوط به قانون ممیزی باید طوری تدوین شود که قابل به تفسیر رأی نباشد و وابسته به اشخاص و قابل فراگیر تحلیل نباشد، در این صورت این امر به فعالیت ناشران در زمینههای مختلف کمک میکند و موجبات تعالی کشور فراهم میشود.
نبود شاخص های ممیزی، مانع ورود کتب فاخر به کردونه نشر
معاون علمی و فرهنگی انتشارات امیرکبیر ادامه داد: اگر شاخصهای مربوط به ممیزی تدوین و روشن نشود، واگذاری نقش ممیزی به ناشران و جابجایی نقش ممیزی از وزارت ارشاد به ناشران باعث میشود ناشران خودشان را ممیزی کنند و این امر باعث میشود کتب فاخر کمتر به گردونه نشر راه یابد.
کرمی با بیان اینکه ممیزی مثل هر نظام صنفی نیاز به تدوین و تصویب آییننامههای اجرایی مربوط به خود را دارد، عنوان کرد: هر صنفی بر اساس آییننامه اجرایی نقش خود را دقیق ایفا میکند و صنف نشر نیز نباید از این قاعده مستثنی باشد.
سامان دهی آیین نامه ممیزی و راه اندازی کارگروه های تخصصی
وی یکی دیگر از راههای مؤثر در اجرای ممیزی صحیح را از طریق هیئتهای پیشبینیشده در قانون دانست و افزود: این هیئتها تحت عنوان هیئت نظارت بزرگسال و کودک و نوجوان به عنوان بازوهای جدی میتوانند در امر ممیزی به کار گرفته شوند.
کرمی تصریح کرد: با توجه به سیاستهای نشر و ضوابط آن که در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شده است باید آییننامه ممیزی شکل و سامان بگیرد و کارگروههای تخصصی که پیشبینی شده است، راهاندازی شود.
ممیزی بعد از نشر در دراز مدت مثبت است
به گفته معاون فرهنگی و علمی انتشارات امیرکبیر، در آییننامه مربوط به ممیزی باید نحوه رسیدگی به مسایلی که ناشر نادیده گرفته، مشخص شود و چگونگی به خود به ناشرانی که خارج از ضوابط عمل کردهاند، مشخص شود.
وی ممیزی بعد از نشر را اقدامی مهم و راهگشا دانست و گفت: کلیت این اقدام در درازمدت مثبت است هرچند که در کوتاهمدت ممکن است مشکلاتی به وجود آورد اما وقتی همه ناشران منافع ملی را در نظر بگیرند به تولید کتب بر اساس فرهنگ ملی و مذهبی کمک خواهد شد.
کرمی یادآور شد: در گذشته ناشران ناراضی بودند که چرا ارشاد خودش ممیزی را انجام میدهد و روزنامهها را مثال میزدند و میخواستند که ممیزی کتاب هم مثل روزنامه باشد اما الان هم که بحث ممیزی بعد از نشر مطرح شده است باز عدهای ناراضی هستند.
ممیزی بعد از نشر اقدامی راهگشا و رو به جلوست
وی معتقد است، باید ممیزی بعد از نشر را به فال نیک گرفت زیرا این طرح یک اقدام رو به جلوست و واپسگرایانه نیست زیرا در درازمدت به نفع منافع ملی است.
وی خاطرنشان کرد: اگر ضوابط ممیزی آییننامه اجرایی داشته باشد و تدوین شود و متعاقبا یکسری شاخصها تعریف شود که قائم به اشخاص نباشد تفسیری هم نباشد. این شاخصها باید گویا باشد مثل قوانین مدنی در مورد حقوق خانواده که روشن است.
پایان پیام/
نظر شما