خبرگزاری شبستان: زیارت به معنای دیدار دوست و محبوب، میل و تمایل به سوی او، رشته محبت او را به گردن آویختن و در محفل انس او شرکت کردن است. زیارت عاشورا، یادآور خاطره محرم سال 61هجری است و آنچه در کربلا گذشت، دردناک ترین حادثه تاریخ بود و هیچ حادثه ای همچون عاشورا دلخراش نبوده است و هیچ امامی و شهیدی را به مظلومیت اباعبدالله الحسین و فرزندانش نمی توان یافت. این زیارتنامه تبیین نهضت عاشوراست. شرح شگفتی های قیام عاشوراییان است، تفسیر جانبازی و ایثار عاشقان خداست. جلوه گاه کمالات و مقامات ربانی امام حسین (ع) است. متن زیر گزیده ای از کتاب "نگرشی به زیارت عاشورا" پیرامون آثار و برکات زیارت عاشورا و داستان های شگفت آن و توضیحات و نکات برگزیده پیرامون زیارت عاشوراست.
خواندن زیارت عاشورا به نیابت از امام زمان (عج)
حاج سید احمد برای آیت الله ابطحی اصفهانی، صاحب کتاب "زیارت عاشورا و داستان های شگفت آن" نوشت: روز جمعه در یکی از اتاقهای مسجد سهله نشسته بودم، سید معممی داخل شد، جبه ای فاخر و عبایی سرخ بر تن داشت، و در گوشه اتاق شروع به کنکاش و جستجو نمود،در آنجا گلیمی و ظرفهایی و تعدادی کتاب بود. سپس گفت: برای برآورده شدن حاجتهای دنیایت هر روز صبح به نیابتاز امام زمان (عج) زیارت عاشورا را بخوان و آنجه تو را یک ماه کامل کفایت می کند از من بگیر تا محتاج کسی نباشی. مقداری پول به من داد و گفت: این تو را یک ماه کفایت می کند. پس از آنکه به سوی در مسجد رفت و من در جایم ماندم و قادر به حرکت و یا تکلم نبودم تا اینکه خارج شد، بعد از آن احساس نمودم کلیه غل و زنجیرهایی که بر تن داشتم گشوده شدند. آنگاه راحت و آسوده شدم، از جا برخواستم و از مسجد خارج شدم وقتی آنجا را جست و جو کردم از آن سید اثری نبود.
علت نامگذاری امام حسین (ع) به ابا عبدالله!
عرب در بدو تولد برای نوزادان خود علاوه بر اسم، کنیهای نیز تعیین میکرد. کنیه آن حضرت هم از خردسالی ابو عبدالله بود چنانکه در روایات نیز آمده است.
چند نکته:
1- چون آن حضرت در مقام بندگی حق آنچنان عبادت میکرد که جامع جمیع عبادات ظاهری و اعمال قلبی بود و کسی غیر از معصوم توان چنین عبادتی را ندارد او را ابو عبدالله کنیه دادند همانطور که عرب به کسی که بخشش بسیار کند، ابو جواد گوید.
2- قیام آن حضرت موجب بقای دین و یگانهپرستی بود و اگر تا قیامت کسی بر روی زمین خدا را پرستش کند به برکت وجود حسین (ع) و انقلاب اوست و اگر قیام او نبود طریق بندگی خدا برای همیشه از بین میرفت، پس او پدر تمام بندگان خداست و از این رو کنیه ابو عبدالله برای وی برگزیده شد و مراد از عبدالله همه بندگان خدای تعالی هستند.
3- شاید علت اعطای کنیه ابا عبدالله به آن حضرت از سوی پیامبر گرامی اسلام که بیتردید از ناحیه خداوند متعال بود این باشد که از بنده خالص حق بود و در روز عاشورا کمال بندگی و عبودیت را در عرصه گیتی به نمایش گذاشت و برترین عبادات را انجام داده و قهرمان میدان عبودیت ذات اقدس الهی شد و از آنجا که اب در لغت به معنای معلم و مربی نیز استعمال شده است سیدالشهداء پدر و مربی تمام بندگان خداست و در حقیقت جاودانگی پرستش خداوند سبحان در زمین، از آثار وجودی او است.
معنا و تفسیر ثارالله
ثار از ریشه ثار و ثوره به معنای انتقام و خونخواهی و نیز به معنای خون آمده است.
نکتهها:
1- برای ثارالله معانی و وجوه مختلفی ذکر شده که هر یک تفسیر خاص خود را میطلبد و در مجموع به این معنا است که خداوند ولی دم آن حضرت است و خود او خون آن بزرگوار را از دشمناناش طلب میکند چرا که ریختن خون سیدالشهدا در کربلا تجاوز به حریم و حرمت الهی و طرفشدن با خداوند است، به طور کلی از آن جهت که اهل بیت (ع) آل الله هستند، شهادت این امامان ریختهشدن خون متعلق به خداوند است.
2- همانگونه که میدانیم امام حسین (ع) در آن شرایط سخت با بهترین روش شیعیان را به حرکت راه نمود و با نثار خون خود و عزیزاناش نهال اسلام را آبیاری کرد و به پاس این ایثار و فداکاری بزرگ در بارگاه خداوند منزلتی بس رفیع یافت، این منزلت همان منزلت ثاراللهی است. این زیات هم امام حسین (ع) را خون و خونبهای خدا دانسته است و هم پدر گرامیاش امام علی (ع) را. ثارالله یعنی خون خدا، خونبهای خدا، یعنی اگر خونی به ناحق ریخته شود کسانی به خونخواهی او قیام می کنند و داد مظلوم را از ظالم میستانند و خونخواه امام حسین (ع) و امام علی (ع) خدا است.
3- اگر ثار به معنای خون باشد قطعا مراد از ثارالله معنای حقیقی نیست بلکه یک نوع تشبیه کنایه و مجاز است چون مسلم است که خدا موجودی مادی نیست تا دارای جسم و خون باشد؛ پس این تعبیر از باب تشبیه معقول به محسوس است یعنی همانگونه که نقش خون در بدن آدمی نقش حیاتی است وجود مقدس امام حسین (ع) نسبت به دین خدا چنین نقشی دارد و احیای اسلام با نهضت عاشورا بوده است.
4- هنگامی که انسان دل از غیر خدا برمیدارد و به خدا دل میبندد تمام اعضای وجود او الهی میشود به طوری که همه وجود او از پوست و خون گرفته تا دست و پا و زبان و سایر اعضای او الهی میشود. وقتی انسان محبوب و دوستدار خدا شود و خدا او را دوست بدارد پروردگار متعال میفرماید من گوش او میشوم، همان گوشی که با آن میشنود و چشم او میگردم همان چشمی که با آن میبیند و زباناش میشوم، همان زبانی که با آن سخن میگوید و دست او میگردم همان دستی که با آن بگیرد، اگر دعا کند اجابتاش کنم و اگر از من خواهشی نماید به او عطا نمایم.
حسین (ع) به تمام معنی از همه چیز گذشت و دل به دوست سپرد لذا همه وجود او الهی گردید و به همین خاطر میگوییم خون او خون خداست.
5- خدا موجودی مادی نیست که دارای جسم و بدن باشد و دستگاه گوارش و مرکز پالایش خون داشته باشد، لیکن از باب تشبیه معقول به محسوس است، یعنی همانگونه که نقش خون در بدن آدمی نقش حیاتی است بود و نبودش مرگ و زندگی او را رقم میزند، وجود مقدس امام علی و امام حسین نزد خدا و در دین او چنین نقشی دارند که اگر علی نبود، اسلام نبود و اگر حسین نبود، اسلام و تشیع نبود. امروز بقای اسلام و آداب مسلمانی به برکت آن دو وجود مبارک است یکی در مدینه و جنگ احزاب با شمشیرش مظهر تام کفر و شرک را از پای درآورد و عامل توسعه و گسترش اسلام در حوزه حجاز و امپراتوری روم و ایران گردید و دیگری در کربلا...
معنای والتور الموتور
وتر: در لغت به معنای تنها فرد طاق آمده است و موتور به معنای آن کسی که از او کشته شده و انتقاماش را نگرفته باشد را میگویند یا به معنای آنکه قصاص از قاتل کشته خود نگیرد.
لذا با توجه به نکات مذکور می شود دو معنا برای عبارت فوق بیان کرد:
1-و ای تنها کسی که انتقام خونش باز ستانده نشده است.
2-و ای تنها کسی که انتقام خون فرزندان و یارانت را نگرفته ای.
بنابراین گزارش، کتاب نگرشی به زیار عاشورا به قلم مرتضی روحانی از سوی انتشارات شبکه هنر روانه بازار نشر شده است. از جمله موضوعات گردآوری شده در این کتاب می توان به "زیارت عاشورا با ترجمه روان و گویا"، "زیارت عاشورا در سیره بزرگان دین"، "آثار و برکات زیارت عاشورا و داستان های شگفت انگیز"، "عناصر بنیادی و جلوه های ویژه زیارت عاشورا" و "توضیحات و نکات برگزیده پیرامون زیارت عاشورا" اشاره کرد.
پایان پیام/
نظر شما