خبرگزاری شبستان: وقتی پیامبر اکرم به رسالت مبعوث شد ابلیس فریاد کشید و شیاطین را به دور خود جمع کرد و به آنها گفت: بر روی زمین جستوجو کنید، ببینید چه حادثه مهمی رخ داده است!
شیاطین به هر سو پراکنده شدند. پس از جستوجوی بسیار به نزد ابلیس بازگشتند و گفتند: بر ما چیزی معلوم نشد!
ابلیس گفت: این کار، کار خود من است، خواهم رفت و خبر آن را برای شما میآورم.
آنگاه به جستوجو پرداخت و پس از کسب خبر، به نزد شیاطین بازگشت و گفت: اکنون از جانب خدا، محمد مصطفی (ص) به رسالت مبعوث شده است.
حالا شما مأموریت دارید به گمراه کردن پیروان او بپردازید اما بیشتر شیاطین از این مأموریت ناامید بازمیگشتند و میگفتند: ما هرگز چنین امتی را ندیدهایم زیرا به هزار و یک حیله، آنان را وسوسه میکنیم ولی وقتی به نماز میپردازند همه حیلههای ما باطل میشود.
ابلیس گفت: عجله نکنید و نگران نباشید. شما میتوانید به وسیله جلوهدادن دنیا و دنیاطلبی فرزندان آدم بر آنان مسلط شوید.
دنیای شگفت انگیز نماز، دنیایی است بسیار لذت بخش و شیرین و در عین حال بسیار ناشناخته! دنیایی که ما را به خداوند تبارک و تعالی یعنی آن کسی که همه چیز بدست اوست، پیوند می دهد و از خاصیت و درون مایه حیات بهره مند می نماید. دنیایی که بعنوان معراج انسان مطرح می باشد. متن زیر گزیده ای از کتاب "آثار عجیب نماز" پیرامون فلفسه وجوب نمازهای یومیه است.
فلسفه وجوب نماز ظهر
عدهای از رسول خدا (ص) علت نمازهای پنجگانه را که در پنج وقت از شبانهروز واجب شد، پرسیدند.
آن حضرت فرمود: علت وجوب نماز ظهر از این قرار است: همانا در هنگام زوال آفتاب همه چیز در این عالم خلقت خداوند سبحان را تسبیح میگویند و به حمد خداوند مشغول میشوند مگر عرش خدا و در این موقع خداوند بر من درود میفرستد، در این ساعت خداوند نماز را بر من و امتام واجب ساخت که در قرآن مجید آمده است، نماز را در وقت زوال آفتاب اول تاریکی شب به پا دار و این ساعتی است که جهنمیان را در روز قیامت به جهنم وارد میکنند، پس در این ساعت هر مؤمنی در حال رکوع یا سجود یا قیامت مشغول باش خداوند سبحان جسدش را بر آتش جهنم حرام میگرداند.
فلسفه وجوب نماز عصر
رسول خدا (ص) فرمود: اما علت وجوب نماز عصر و آن در ساعتی است که حضرت آدم از آن میوه که از خوردن آن نهی شده بود، خورد و خداوند او را از بهشت خارج کرد، پس خداوند ذریه حضرت آدم را امر به نماز عصر نمود و خداوند سبحان این نماز عصر را برای امت من نیز اختیار نمود و این نماز از محبوبترین نمازها در نزد خداوند است و مرا سفارش نمود به حفظ بیشتر این نماز در بین نمازهای یومیه.
فلسفه وجوب نماز مغرب
رسول خدا (ص) فرمود: اما علت نماز مغرب و آن در ساعتی است که خداوند سبحان توبه حضرت آدم را در این ساعت قبول نمود و پذیرفتن توبه آدم سیصد سال پس از خوردن حضرت آدم از آن میوه درخت که نهی شده بود، طول کشید و در روزهای آخر یک روز آن که مابین نماز عصر و عشاء مانند هزار سال بود، حضرت آدم سه رکعت نماز مغرب به جای آورد، رکعتی برای خطای خویش و رکعتی برای خطای همسرش حوا و رکعتی برای قبول توبهاش.
پس خداوند این سه رکعت را بر امت من واجب کرد. در هنگام مغرب دعا مستجاب میشود، پروردگارم به من وعده داده که دعای مؤمنین را در این وقت مستجاب نماید و این همان نمازی است که خداوند در قران مرا به آن امر نموده و فرمود خدا را هنگام شام و صبحگاه در نماز مغرب و صبح تسبیح و ستایش نمایند.
فلسفه وجوب نماز عشاء
رسول خدا (ص) فرمود: پس همانا در قبر و روز قیامت تاریکی همه جا را فرا گرفته است؛ لذا پروردگارم به من و امتام نماز عشاء را امر فرمود. برای نورانیت قبر و روشن ساختن آن و اینکه به من و امتام نوری روی صراط عطا فرماید و هر کس قدمی در راه نماز عشاء بردارد خداوند بدناش را از آتش جهنم حرام میگرداند و این نمازی است که پروردگار آن را برای مرسلین و انبیای قبل از من اختیار نمود.
معنای سلام پایان نماز
امام صادق (ع) فرمود: معنای سلام در پایان نماز همان معنای امان است، یعنی هر کس فرمان خدا و سنت پیامبرش را با فروتنی در برابر او انجام دهد از بلای دنیا در امان و از کیفر آخرت رهیده است.
فلسفه ذکر رکوع و سجود
هشام بن حکم می گوید: از امام موسی بن جعفر (ع) سوال کردم، چرا در آغاز نماز هفت تکبیر مستحب است، و چرا در رکوع نماز می گویی "سبحان ربی العظیم و بحمده" و در سجده می گوییم؛ "سبحان ربی الاعلی و بحمده".
فرمود: خداوند آسمان های هفتگانه آفرید و زمین را هفت طبقه کرد و پرده ها را هفت عدد قرار داد؛ هنگامی که رسول خدا (ص) در شب معراج به آخرین نقطه اصلی رسید، یکی از پرده ها به رویش گشوده شد، حضرت تکبیر گفت...
پرده دوم برداشته شد، حضرت تکبیر گفت... پرده سوم و چهارم و پنجم و ششم و هفتم به همین ترتیب پس از گشودن هر پرده ای تکبیر گفت.
وقتی پس از گشودن پرده هفتم، عظمت خدا را دید، لرزه بر اندامش افتاد و خم گردید و دستها را بر زانو گذاشت و گفت: "سبحان ربی العظیم و بحمده؛ پاک و منزه است پروردگار بزرگ من، و حمد و سپاس می کنم اورا".
وقتی که از حال رکوع برخاست و ایستاد، عظمتی دیگر بالاتر از عظمت اول، از خدا دید، به سجده افتاد و گفت: "سبحان ربی الاعلی و بحمده؛ پاک و منزه است پروردگار اعلی و با عظمت و من او را حمد و سپاس می گویم" تا هفت بار که این جمله را گفت: لرزه از اندامش رفع شد.
بنابراین گزارش، کتاب آثار عجیب نماز به قلم محمدباقر نبی نژاد از سوی انتشارات زائر روانه بازار نشر شده است. از جمله موضوعات گردآوری شده در این کتاب می توان به "نماز"، "نماز شب" و "نماز جمعه" اشاره کرد.
پایان پیام/
نظر شما