حمایت جانب‌دارانه اسلام از زنان چگونه است؟

یکی از قوانین قطعی فقه اسلامی در ازدواج این است که هزینه‌های زندگی زن بر عهده مرد می‌باشد؛ هرچند زن خود از توانایی مالی برخوردار باشد، این در حالی است که انجام هیچ کاری هم در خانه بر زن واجب نیست.

خبرگزاری شبستان:  یکی از بحث های مطرح شده در نظام هایحقوقی، بحث حقوق زن می باشد. نظام های حقوقی با توجه به جهان بینی خود این حقوق را مطرح کرده اند. اسلام نه‌تنها حقوق زنان را ضایع نکرده بلکه به طور جانب‌دارانه از زنان حمایت کرده است. برای روش‌شدن جانب‌داری اسلام از زنان به بعضی از امور اشاره می‌کنیم. این مطالب برگرفته از کتاب "حقوق اجتماعی و سیاسی در اسلام است.

 

1- جانب‌داری در پاداش
یکی از مواردی که از دختران جانب‌دارانه حمایت کرده، این است که دختران را وسیله ثواب و پسران را ابزار پاسخ‌گویی قرار داده است یعنی اگر پدری دارای دختر است به او ثواب می‌دهند و اگر دارای پسر است از او بازخواست می‌کنند، به عنوان نمونه به این روایت توجه کنید. امام صادق (ع) می‌فرماید: دختران حسنه هستند و پسران نعمت، در برابر حسنه ثواب داده می‌شود و از نعمت‌ها بازخواست می‌شود.

2- جانب‌داری در هدایا

افزون بر مورد پیشین، اسلام در دادن هدیه دختران را بر پسران مقدم داشته است؛ به عنوان نمونه رسول خدا (ص) فرمود: هر کس وارد بازار شود و هدیه‌ای بخرد و به خانه آورد، همانند کسی است که صدقه‌ای را برای مردمی نیازمند می‌برد و باید به دختران قبل از پسران هدیه داد، بدون تردید هر کس دختری را شاد کند گویا برده‌ای از فرزندان اسماعیل را آزاد کرده است.

3- جانب‌داری در رحمت الهی

نمونه دیگر از حمایت جانب‌دارانه اسلام از زنان این است که خداوند نسبت به زنان مهربان‌تر است و از مردان به عنوان نمونه رسول خدا (ص) فرمود: "بدون تردید خداوند بر زنان مهربان‌تر از مردان است و هیچ مردی زنی را که با او محرم باشد، شاد نمی‌کند مگر اینکه خداوند او را در قیامت شاد می‌کند".

4- جانب‌داری از مادر نسبت به پدر

یکی از مواردی که اسلام جانب‌دارانه از زنان حمایت کرده است جانب‌داری از مادر نسبت به پدر می‌باشد؛ به عنوان نمونه امام صادق (ع) فرمود: مردی نزد رسول خدا آمد و پرسید ای رسول خدا به چه کسی نیکی کنم؟ پیامبر فرمود: به مادرت. مرد پرسید: بعد از او به چه کسی نیکی کنم؟ پیامبر فرمود: به مادرت. مرد پرسید: بعد از او به چه کسی نیکی کنم؟ پیامبر فرمود: به پدرت.

5- جانب‌داری در پرداخت مهریه

نمونه دیگر از حمایت اسلام از زنان، جانب‌داری از تعیین مهریه به نفع زنان می‌باشد. یکی از قوانین قطعی اسلام در ازدواج، تعیین پرداخت مهریه از طرف مرد برای زن می‌باشد. در حالی که ازدواج امر مشترکی است، اگر استفاده جنسی در آن مطرح می‌باشد زن و مرد هر دو از هم استفاده می‌کنند و اگر تولید مثل و فرزند در آن مطرح باشد باز هم برای هر دو مطرح می‌باشد و ... .

جانب‌دارانه‌تر اینکه گذشته از آنکه اصل مهریه را باید مرد بدهد تعیین مقدار آن را به عهده زن گذاشته است که هرچه زن مشخص کند و مرد بپذیرد، مرد باید بپذیرد.

6- جانب‌داری در پرداخت هزینه زندگی

افزون بر مورد پیشین، جانب‌داری از معافیت زنان در پرداخت هزینه‌های زندگی می‌باشد. یکی از قوانین قطعی فقه اسلامی در ازدواج این است که هزینه‌های زندگی زن بر عهده مرد می‌باشد؛ هرچند زن خود از توانایی مالی برخوردار باشد، این در حالی است که انجام هیچ کاری هم در خانه بر زن واجب نیست و حتی‌ می‌تواند در برابر تلاشی که در خانه انجام می‌دهد حقوق دریافت کند.

آنچه بیان شد، بخشی از مواردی است که اسلام جانب‌دارانه از زنان حمایت کرده است و موارد فراوان دیگری در روایات و فقه اسلامی یافت می‌شود که به دلیل محدودیت نوشتار از طرح آنها چشم می‌پوشیم.

بی‌گمان طرفداران برابری زنان با مردان هرگز نمی‌توانند چنین امتیازاتی را نه در اندیشه و نه در عمل برای زنان در نظر بگیرند، در حالی که اسلام چندین برابر آنچه را که بیان شد در حمایت از زنان در نظر گرفته است.

 

بنابر این گزارش کتاب حقوق اجتماعی و سیاسی در اسلام به قلم دکتر سید محمد مرتضوی از سوی انتشارات  یوسف فاطمه روانه بازار نشر شده است. از جمله موضوعات گردآوری شده در این کتاب می توان به "مکتب حقوقی اسلام"، "منابع حقوقی در اسلام"، "حقوق طبیعی در اسلام"، "حقوق زن در اسلام"، "نقد و بررسی شبهات حقوق زنان" و "حقوق کودک در اسلام" اشاره کرد.

 

پایان پیام/
 

کد خبر 347005

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha