به گزارش خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، محمدرضا قزلسفلی، رایزن فرهنگی سابق جمهوری اسلامی ایران در سیرالئون است که مدتی قبل بعد از گذشت 9 سال از ماموریت خود در این کشور به وطن بازگشت.
وی در طول مدت حضورش در سیرالئون برنامه ها و فعالیت های متعددی را در راستای نشر اسلام ناب محمدی به سرانجام رساند و بعد از گذشت سال ها از زمان حضورش در میان اقشار مختلف مردم این کشور به ایران بازگشت.
یکی از فعالیت های قابل توجه قزلسفلی، حضور مستمر در مساجد و فعالیت های دینی و فرهنگی در سطح اماکن مذهبی سیرالئون به ویژه مساجد بود که این اقدام رفته رفته موجب به شکل گیری شورای ائمه جمعه و جماعات سیرالئون به پیشنهاد وی شد و ائمه جماعات این کشور در قالب این تشکیلات به وحدت مضاعفی دست یافتند.
خبرنگار خبرگزاری شبستان به بهانه بررسی فعالیت های محمدرضا قزلسفلی در حوزه مساجد، با وی به مصاحبه نشسته است، آنچه که می خوانید دومین بخش از این گفت وگو است:
-در بخش ابتدایی بحث اشاره داشتید که در بیش از صد مسجد عضویت داشتید، از فعالیت هایتان به عنوان امام جمعه و امام جماعت برای ما بگویید.
همان طور که قبلا نیز اشاره کردم همواره در مساجد حضور می یافتم و منتظر نمی ماندم تا مرا به مسجد یا محفلی دعوت کنند بلکه خودم به عنوان مسلمان تلاش می کردم در همه صحنه های دینی ، اجتماعی، فرهنگی، علمی حضور داشته و در دسترس باشم و با وجود حجم گسترده امور نمایندگی فرهنگی و تنهائی در محل ماموریت در تمام صحنه ها اعم از تشییع جنازه ها ، مراسم ازدواج ، نام گذاری دینی و سنتی نوزاد، نشست ها و همایش های علمی دانشگاهی، رسانه ای، دینی و اجتماعی و ... حضور فعال داشتم . در غم ها و شادی های مردم اعم از مسلمان و مسیحی شرکت داشتم .
قبل از عزیمت به سیرالئون خدمت آیت الله مهدوی کنی، رئیس دانشگاه امام صادق رفتم. ایشان توصیه هایی کارشناسانه ارائه نمودند که با اجرای آن ها به نتایج مثبتی در کشور مالکی مذهب سیرالئون رسیده و موفقیت خود را مرهون ایشان می دانم. این امر حاکی از آن است حضرت آیت الله مهدوی کنی در امور فرهنگی بین المللی نیز کارشناس خبره ای هستند.
به توصیه آیت الله مهدوی کنی نمازهایم را در مسجد می خواندم، همیشه در مسجد نماز خواندم، بعدها ائمه جمعه از من به عنوان امام جمعه دعوت کردند و در سطح کشور شورای ائمه جماعات مرا به عنوان امام جمعه سیار انتخاب کردند. از آنجایی که مخاطبان ما صرفا در یک مسجد نبودند پیام و خطبه هایی که ایراد می کردم به همه جا می رسید و شمشیر به دست و نیزه به دست همچون ائمه جمعه، خطبه نماز جمعه می خواندم و بعد از نماز نیز به سوالات پاسخ می دادم و همواره قبل از خطبه ها مطالعه داشتم.
محمدرضا قزلسفلی، در حال اقامه نماز به عنوان امام جماعت یکی از مساجد سیرالئون
-موضوعات خطبه ها معمولا حول چه مواردی بود؟
در مورد جایگاه و اهمیت انتظار، موضوعات روز جهان اسلام. در واقع با توجه به شرایط موضوعات را انتخاب می کردم.
-در طول حضورتان در سیرالئون ظاهرا چندین شورا و سازمان نیز تاسیس کردید که یکی از آنها شورای ائمه جمعه و جماعات بوده است، درباره انگیزه راه اندازی این شورا و نقش آن در فعالیت های مربوط به مساجد بفرمایید.
ائمه جماعات و جمعه سیرالئون هیچ تشکیلاتی نداشتند، از این نظر به ذهنم رسید تا این شورا تاسیس شود لذا با سفیر جمهوری اسلامی ایران در سیرالئون در رابطه با این طرح صحبت کردم و ایشان موافق بودند. بعد از آن پیشنهادم را طرح کردم و قرار شد با همکاری جمهوری اسلامی ایران این شورا شکل بگیرد.
همچنین رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در سیرالئون برای دانش افزایی ائمه جماعات و جمعه کلاس های برقرار کرد که در طول هفته دوروز در محل رایزنی فرهنگی با موضوع مباحث اعتقادی تشکیل می شد.
موضوع این کلاس ها با گرایش قرآن و سنت و گرایش اهل بیتی بود. به هر ترتیب شورای ائمه جمعه و جماعت شرق و غرب فریتاون تشکیل شد. با تشکیل این کارگاه هر سال در دو نقطه این کشور در راستای تنویر افکار عمومی نزدیک به صد امام دعوت شده و برایشان کارگاه آموزشی یک هفته در سیرالئون برگزار و در نهایتا مدرم پایان دوره نیز به آنها ارایه می شد.
به جز این سازمانی به نام سازمان «نان» در سیرالئون تشکیل شد، طرح و پیشنهاد تشکیل این سازمان از من بود، شعار این سازمان «نان برای نیازمندان» بود و استقبال بالایی از این پیشنهاد شد. در این سازمان علاوه بر این که به نیازمندان کمک می شود با نگاه دینی و قرآنی بسیاری از مسایل مربوط به خوراک مورد نظر است.
محمدرضا قزلسفلی به عنوان یکی از ائمه جماعات در مسجد سیرالئون
برگزاری دوره دانش افزایی ائمه جمعه و جماعات سیرالئون در محل رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران
-برگردیم به محور اصلی بحث مان درباره مساجد، اساسا ائمه جمعه و جماعات در جامعه سیرالئون تا چه اندازه در تصمیم گیری ها نقش دارند؟
نظر امام در هر مشکلی نافذ است، بنابراین با توجه به این جایگاه بود که درهر مسجدی شرکت کردم، بیشترین وقت را در مساجد داشتم، برای مساجد می گذاشتم چراکه مسجد قوی ترین و رایگان ترین رسانه در سیرالئون است. به حدی برایم شرکت در برنامه های مساجد اهمیت داشت که به عنوان فعال ترین امام جمعه انتخاب شدم.
اما در مورد سوالی که مطرح شد به جز ائمه جمعه و جماعات که نفوذ بالایی در جامعه سیرالئون دارند اما یک امام را با عنوان امام کل می شناسند.امام کل مسن ترین فرد در میان ائمه جمعه و جماعات است و باید یا در ایران، یا در مصر و یا در دمشق درس خوانده باشد. امام کل در واقع مشروعیت جامع دارد. این امام پنج نائب دارد و من نیز یکی از نائب های امام کل محسوب می شدم با این تفاوت که امام جمعه سیار بودم.
مردم در یکی از مساجد سیرالئون بعد از نماز
-آیا امام کل یک مقام دولتی است؟
خیر، اما از طرف دولت به رسمین شناخته می شود. امام کل مسجد اختصاصی خودش را دارد و می تواند نائبان اش را از هر منطقه ای انتخاب کند. اگر امامی فوت کند از میان نائبان فردی که مسن تر باشد و در عین حال در کل کشور دارای نفوذ بوده و دولت نیز او را قبول داشته باشد انتخاب می شود. امام کل در واقع رابط بین دولت و ملت است و پیام های مسلمین و امور مربوط به مساجد را به رییس جمهور منتقل می کند.
-امام جماعت در سیرالئون چه طور انتخاب شود؟
امام های جماعت مساجد سیرالئون با معرفی و توصیه " شورای ریش سفیدان" هر محله به " شورای امام ها " تعیین می شوند. شورای امام ها بعد از بررسی و واجد الشرایط بودن فرد معرفی شده مراتب را تصویب و وی را به عنوان امام جماعت مسجد معرفی می کند. یکی از شرایط شورای امام ها این است که مسجد مورد نطر باید قبلا به ثبت رسیده باشد.
در تعیین اغلب امام های مساجد بزرگ سیرالئون سن امام و مباشرت داشتن بر انجام نمازهای یومیه و جمعه شرط اساسی در تعیین رسمی به امامت می باشد. با این حال روحانی تحصیلکرده جوان بودن که تازه به کشور خود برگشته ، کیفیت اطلاعات اسلامی وی، داشتن مشروعیت اخلاقی ، فصاحت و دارا بودن نفوذ محلی از جمله شرایط احراز امامت مسجد از نظر شورای امام های سیرالئون محسوب می شود.
دانش آموزان در حال گوش دادن به سخنرانی در یکی از مساجد سیرالئون
-وضعیت اقتصادی و تامین نیازهای معیشتی امام ها در سیرالئون از چه طریقی تامیین می شود؟
امام ها در جامعه دینی سیرالئون مورد احترام بوده و به عنوان الگوی انسان با سعادت شناخته می شود. سیرالئونی ها امام های جماعت را معلم های پیر و جوان خود می دانند .
با این حال امام ها که عمدتا از وضعیت مالی اسفناکی برخوردار هستند جهت امور معیشتی خود از سوی هیچ نهاد مردمی و دولتی مقرری دریافت نمی کنند. زندگی روزمره امام های سیرالئون بر اساس هدایا، زکات فطر و کمک های ناچیز اشخاص و برخی سازمان های غیر دولتی داخلی و خارجی بنا شده است. مضافا اینکه در پایان مراسم نمازهای یومیه، جمعه ، اعیاد فطر و قربان ، مراسم لیالی قدر و... بخشی ازمبالغ جمع آوری شده به امام مسجد اهدا می شود.
همچنین برخی از امام ها نیازهای زندگی خود را از طریق خرید و فروش، کشاورزی، مراسم عقد ازدواج، مراسم نامگذاری نوزادها و اجرای سخنرانی در مساجد دیگر تامین می کنند.
ادامه دارد...
نظر شما