به گزارش خبرنگار گروه مساجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، محمدرضا قزلسفلی، رایزن فرهنگی سابق جمهوری اسلامی ایران در سیرالئون چندی قبل با حضور در خبرگزاری شبستان به سوالات متعددی پیرامون «مساجد» سیرالئون پاسخ گفت و فعالیت های مساجد این کشور از ابعاد مختلف دینی، فرهنگی ، اجتماعی و میزان نفوذ مساجد بررسی کرد.
آنچه که در ادامه می خوانید بخش پایانی گفتگوی خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان با محمدرضا قزلسفلی است:
- بر اساس آنچه که تاکنون اشاره داشتید مساجد و ائمه جماعات در سیرالئون از احترام ویژه ای برخوردارند، سوال آن است که بودجه ساخت مسجد و نوسازی مساجد از چه طرقی تامین می شود؟
اکثر مساجد در سیرالئون توسط شخص یا جمعی از ثروتمندان محلی و بعضا با دریافت کمک های خارجی ساخته می شود. برخی از قدیمی ترین مساجد بزرگ و زیبا توسط شخص متمول خارجی ساخته شده است.
با این همه اخیرا برخی کشورهای عربی با عنوان سازمان های مختلف اسلامی با هدف تبلیغ نوع مذهب خود ، انتصاب امام جماعت و با اعمال شرایط خاصی برای هیات امنا و نمازگزاران اقدام به ساخت مساجد زیادی در این کشور کرده اند که وهابیت و فرقه احمدیه از جمله این موارد هستند.
در این میان تعدادی مساجد در سیرالئون وجود دارد که با حمایت های جمهوری اسلامی ایران و لبنانی های مقیم ساخته شده و امام های جماعت آن ها از فارغ التحصیلان حوزه های علمیه قم و دمشق هستند.
مساجد مرکزی فریتاون به امامت شیخ احمد تیجان سیلاه، الحسنین (ع) شهرستان بو به امامت شیخ محمد نایله و خلیفه کویاته و فتح شهرستان مکینی به امامت شیح بوکاسارا کامارا از آن جمله هستند. بدون استثناء محل اقامه نمازبانوان در همه مساجد سیرالئون در بخشی جداگانه ای و پشت سر محل اقامه نماز مردها ساخته می شود.
- از شیوه های شناسائی و نامگذاری مسجد در سیرالئون بگویید.
اکثر مساجد امروز سیرالئون به شیوه معماری اسلامی با مناره های بزرگ چهارگانه، گنبدی و با صحن وسیعی برای نماز خواندن و با تقلید از معماری اولین مسجد اسلام در مدینه ساخته می شوند.
با این همه برخی مساجد به ویژه در شهرستان ها و مناطق روستائی با دیوارهای خشت ، گل و حلب آهنی موجدارکه در محل «مسجد حلبی » گفته می شود ساخته شده است.
- نامگذاری مساجد در سیرالئون بر چه اساسی شکل می گیرد؟
اغلب مساجد بزرگ فریتاون و شهرستان ها توسط بزرگان قبایل که در ساخت آن ها نقش عمده ای داشته اند به نام قبیله خود نامگذاری می شوند. مسجد مرکزی «تمنی»، مسجد مرکزی «مندی»، مسجد مرکزی «فولا »، مسجد مرکزی «لیمبا» و... از آن جمله هستند. با این وجود امروزه سازندگان مساجد جدید فارغ از تفکرات قبیله ای نام مبارک پیامبر اعظم (ص) ، اهل البیت (ع) و اسامی شخصیت های مشهور اسلامی را برای مساجد خود می نهند. مساجد رسول اعظم (ص) در شهرهای فریتاون و بو، الحسنین (ع) در بو ، امام حسین (ع) در فریتاون ، امام علی بن ابی طالب (ع) در بو ، سلام ، بیت عتیق ، جامه السلام ، فتح ، ابوبکر ، عمر خطاب و... در شهرستان های مختلف از آن جمله هستند.
-از چه شیوه یا شیوه هایی در تعیین قبله در مساجد سیرالئون استفاده می شود؟
تعیین جهت قبله در تمام مساجد سیرالئون بدون توجه به شیوه های علمی و استفاده از قبله نما بر اساس «شرق و طلوع خورشید» در این کشور است. لذا محراب همه مساجد سیرالئون اعم از جدید و قدیم روی به شرق این کشور ساخته می شوند.
- مسایل فرهنگی در سیر برنامه های مساجد این کشور تا چه اندازه نمود دارد؟
فرهنگ بومی سیرالئون از اندیشه های فرهنگ مهاجرین مسلمان که دراوایل قرن هیجده میلادی به این کشور آمده اند گرفته شده است . لذا این فرهنگ کمی با فرهنگ اصیل اسلامی متفاوت است. مضافا اینکه اشکال فرهنگی مخصوصی آمیخته با آنیمیست و غیر دینی در سیرالئون تحت عنوان انجمن های سری که با فرهنگ اسلامی مغایرت دارد موجود می باشد . برخی از این انجمن های سری از نیجریه وارد این کشور اسلامی شده است.
با این همه امروزه مواضع مساجد سیرالئون علیه فعالیت های انجمن های سری بوده و امام ها اعضای مساجد خود را به رعایت اصول اخلاقی، اعتقادات اصیل اسلامی و دوری از فرهنگ بومی انجمن های مذکور که با خرافات آمیخته شده و بعضا به فعالیت های خود صبغه دینی می دهند ، تشویق می کنند.
- در مورد فعالیت های سیاسی و بین المللی چه طور؟
از دیدگاه سنتی سیرالئونی ها مسجد به طور رسمی مکان معنوی و اسلامی برای اقامه نمازهای یومیه و فعالیت های دینی می باشد . لذا اعضای مساجد از مسجد برای امور سیاسی و دولتی استفاده نمی کنند. امروزه با ارتقا سطح آگاهی سیاسی مسلمان ها بطور نسبی در برخی مساجد مسائل سیاسی که مربوط به مشکلات جامعه باشد مورد بحث قرار می گیرد . مضافا اینکه امروزه امام جماعت واعضای تعدادی از مساجد سیرالئون با حفظ سمت می توانند سیاستمدار ، معلم و ... بوده و در هر شغلی که منجر به توسعه جامعه باشد شرکت کنند. با این همه به خاطر نا آگاه بودن آحاد مسلمانان نسبت به نیات سیاستمداران هدفمند و فرصت طلب مسیحی بویژه در ایام انتخابات برخی مساجد از سوی احزاب سیاسی مورد سوء استفاده قرار می گیرند.
متاسفانه اغلب امام های سیرالئون علی رغم داشتن آشنائی به تفسیر ظاهری قرآن و احادیث نبوی (ص) به خاطر فقر شدید اطلاعاتی روز و عدم توانائی آن ها دریافتن مصادق آیات و روایات و بسط آن ها به مشکلات امروز جهان اسلام نسبت به اوضاع جهانی شناخت بسیار کمی داشته و در برابر توطئه های دشمنان اسلام تنها به ابراز تاسف خصوصی بسنده می کنند.
اکثر امام ها تاریخ اسلام و توطئه های مشرکین و منافقین علیه پیامبر اکرم و اهل البیت معصوم (ع) ایشان را به خوبی نمی دانند . از این روی نسبت به اوضاع جهان اسلام و توطئه های دشمنان مسلمین موضع خاصی اتخاد نمی کنند. آن ها نمی دانند که آنچه امروز اتفاق می افتند تکرار تاریخ صدر اسلام به شکل نوین آن است. در این راستا رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در سیرالئون با برگزاری کلاس های ویژه ای برای ائمه جماعات و ائمه جمعه این کشور و با آموزش های متعدد سعی در تنویر افکار کرده و موفق شد آگاهی بخشی وسیعی نسبت به فرهنگ و اسلام ناب محمدی ایجاد کند.
البته به لحاظ سیاسی برخی امام های قدیمی تر که از مشروعیت و مقبولیت ویژه ای برخوردار هستند و حاضر نیستند جای خود را به امام های جوان تر و آگاه تر بدهند هنوز براین باور هستند که امام ها تنها رهبران روحانی و معنوی در جامعه هستند و نباید در امور سیاسی داخلی و بین المللی وارد شوند.
- کمی فضای بحث را تغییر دهیم، با توجه به اشاراتی که نسبت به حضور سایر فرقه ها و ادیان در سیرالئون داشتید، گرایش حداکثری سمت کدام نگرش و سیره دینی است؟
همان طور که اشاره کردم قومیت های مختلف دینی در سیرالئون زندگی می کنند که مسلمانان یکی از این قومیت ها هستند و از جایگاه ویژه ای برخورداند و حتی پیروان مسیحی نیز بعضا در برنامه های مسلمین حضور دارند . با این وصف اما نهادهای مختلفی نیز در عرض مسجاد وجود دارد، مثلا چندسالی است که بنیاد به نام Tony Blair Faith Foundation«تنی بلر» در سیرالئون تاسیس شده است که تمامی آموزه های اسلام، مسیحیت، یهود، بودا را دراین بنیاد ارایه می دهد که بسیاری را برای حضور در این بنیاد دعوت کردند که با اقبال جامعه مسلمان مواجه نشد. این بنیاد حتی در ماهر مضان افطاری می دهد اما همه و همه در راستای انحراف افکار عمومی است که با وجود تمامی هزینه هایی که در این راستا داشته است به موفقیت نرسیده و با اقبال مردم مواجه نشده است.
پایان پیام/
نظر شما