به گزارش خبرنگار سرویس مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، با وجود آنکه شمار مسلمانان ساکن در کشور کرواسی در اقلیت قرار دارد با این وجود می توان رنگ و بوی حضور مسلمین را در این از مساجد، برنامه های مذهبی آنان حس کرد.
مردم مسلمان کرواسی همچون دیگر هم کیشان خود مراسم و برنامه های دینی خود را برگزار می کنند که محور آن عموما در مساجد است. در این بین رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در این کشور نیز در راستای نشر عقاید اسلام ناب محمدی فعالیت های گوناگونی دارد.
خبرنگار سرویس مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان در این راستا با دکتر «سید مجتبی اکرمی»، رایزن فرهنگی ایران در کرواسی به گفت وگویی اختصاصی پرداخته است که حاصل آن را می خوانید:
- به عنوان اولین سوال، جمعیت مسلمانان در کشور کرواسی چه قدر است و آیا به نسبت این جمعیت تعداد مساجد حاضر، کافی است؟
مسلمانان کرواسی که از اقلیت های کوچک بوسنیایی تبار آلبانیایی مقدونیه ای کوزوویی و بعضی مهاجرین عرب تبار ند. بیشتر حنفی مذهب هستند و بر همین اساس به صورت متمرکز و تحت نظارت مجلس اسلامی و مشیخت اسلامی واحد عمل می کنند. مشیخیت اسلامی پیشتر و در زمان یوگسلاوی سابق زیر نظر رییس العلمای بوسنی فعالیت می کرد که در سالهای اخیر و با تلاشهای صورت گرفته در سازماندهیهای درونی آن از استقلال بیشتری برخوردار است و البته مناسبات دوستانه ای با مشیخت اسلامی سارایوو دارد. مساجد نیز به طبع به اندازه فراوانی جمعیت مسلمین نیست.
- وضعیت مسلمین کرواسی قبل و بعد از استقلال این کشور چه تغییراتی داشته است، به بیان بهتر آیا شرایط حاکمیت فعلی برای فعالیت های مسلمانان بهتر است یا شرایط دوران پیش از استقلال؟
به طور مشخص باید گفت گه وضعیت فعلی برای مسلمین این کشور شرایط بهتری را رقم زده است زیرا در دولت کمونیستی یوگسلاوی سابق آزادی های مذهبی بسیار محدود بود، اما بر اساس قانون اساسی فعلی کرواسی تمام اقلیت ها از آزادی برگزاری برنامه های مذهبی برخوردار هستند و بر همین اساس آموزش های دینی و فعالیت های مذهبی از سوی دولت کرواسی حمایت مادی و معنوی می شود. به عنوان مثال اگر در هر مدرسه 6 کودک خواستار آموزشهای اسلامی باشند مدیریت مدرسه موظف است با هماهنگی مشیخیت اسلامی یک معلم را برای آموزش ایشان بگمارد و به او مانند سایر معلمین حقوق بدهد.
مسجد شهر واراژدین
- ویژگی های ظاهری مساجد در کرواسی چگونه است؟ برای مثال آیا مساجد این کشور تک مناره یا دو مناره هستند؟
بیشتر مساجد کرواسی به صورت یک خانه است و در سالهای اخیر و با حمایت کشورهای اسلامی خریداری یا ساخته شده اند. به طور مشخص در سه شهر مسجد با مناره و گنبد وجود دارد. مسجد شهر گونیا که قدیمی ترین مسجد کرواسی است و در جریان سیل اخیر آسیب های جدی دید تنها مسجدی است که از مناره های آن اذان پخش می شود و دلیل آن هم این است که یک سوم مردم شهر گونیا مسلمان هستند.
مسجد شهر زاگرب که حدود 25 سال قبل تاسیس شده است دارای گنبد و یک مناره است و مسجد شهر رییکا که سال قبل افتتاح شد نیز دارای گنبد و مناره است و البته معماری آن چه به لحاظ فرم و چه به لحاظ مواد مصرف شده بسیار مدرن می باشد. لازم به ذکر است که دو مسجد شهر واراژدین و وینکوتسی با حمایت جمهوری اسلامی ایران خریداری شده اند که این امر در تابلوهای احداث شده در مسجد ذکر شده است.
- آیا گروه های مختلف اسلامی در کرواسی مسجد یا دفتری جداگانه در اختیار دارند؟
مسلمانان در کرواسی هنگام ذکر کردن نام مسجد بیشتر از لفظ جامعه یا مرکز اسلامی استفاده می کنند. سه مسجد در شهرهای زاگرب(پایتخت)، بندر رییکا و شهر کوچک گونیا را می توان مسجد جامع نام برد. این سه مسجد دارای شبستان اصلی کتابخانه، کلاس درس، سالن اجتماعات و سالن پذیرایی می باشند.
بر اساس تشکیلاتی که در درون جامعه اسلامی طراحی شده است هر منطقه دارای یک مجلس اسلامی است و کل کرواسی هم دارای یک مجلس اسلامی است که نمایندگان مناطق مختلف در آن حضور دارند. بنابراین باید گفت مشیخت اسلامی کرواسی و مفتی اعظم دارای تسلط عقیدتی بر سایر مراکز اسلامی هستند.
مسجد جامع شهر گونیا که چند ماه قبل دراثر سیل خسارت دید
- برنامه های مساجد کرواسی به ویژه مساجد جامع این کشور در چه حوزه هایی نظام یافته است؟
مسجد در کرواسی محل برگزاری رویدادهای مختلفی است. مهمترین رویداد در سراسر سال نمازجمعه است که مسلمانان کرواسی در آن حضور به هم می رسانند. براساس قانون، با وجود اینکه روز جمعه روز کاری است، مسلمانان از ساعت 11 تا 2 و برای حضور در نماز جمعه از حضور در محل کار معاف هستند. همچنین مراکز اسلامی در روزهای تعطیل آخر هفته، آموزش های دینی و عقیدتی برای کودکان و نوجوانان در سنین مختلف را در مرکز اسلامی برگزار می کند و کودکان ابتدا با حضور در کلاسهای درس که آن را مکتب می نامند دروس خود را می آموزند و بعد با حضور در وضوخانه و سپس مسجد احکام گوناگون وضو و نماز و نماز جماعت را اجرا می نمایند. همچنین مسجد زاگرب و رییکا دارای سالن اجتماعات کتابخانه مدرسه و مهد کودک و همچنین رستوران است.
مسجد جامع شهر ریه کا که اردیبهشت سال 92 افتتاح شده است. این مسجد با بودجه 12 میلیون یورویی تاسیس گردیده است و معماری بسیار مدرنی دارد
- آیا ایرانیان مقیم کرواسی مسجدی جداگانه دارند و میزان حضور ایرانیان در مساجد کرواسی را چگونه ارزیابی می کنید؟
خیر. ایرانیان در کرواسی تعداد بسیار کمی هستند(حدود 12 خانواده) اما رایزنی فرهنگی متولی برگزاری برنامه های مناسبتی مذهبی مربوط به شیعیان است بنابراین ایرانیان و سایر شیعیان در مراسم این نمایندگی به خصوص در ماه محرم در آن حضور پیدا می کنند.
- رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در کرواسی چه برنامه هایی در سطح مساجد این کشور دارد؟ درباره برنامه های رایزنی فرهنگی در حوزه مساجد برای مخاطبان ما بگویید.
بر اساس مهمترین اشتراک میان فرق اسلامی یعنی قرآن، و همچنین توانمندی بالایی که جمهوری اسلامی ایران در پرورش و تربیت قاریان قران دارد ، رایزنی فرهنگی در سالهای گذشته در ماه مبارک رمضان با اعزام قاری قرآن از ایران، برنامه تلاوت قرآن را در شهرهای مختلف به انجام می رساند. این برنامه با استقبال بسیار خوبی از سوی مسلمانان روبرو می شود و ایشان برای قاریان ایرانی احترام بسیار زیادی قایل هستند به نحوی که در بیشتر شهرها از قاری ایرانی می خواهند تا به عنوان امام جماعت در محراب قرار بگیرد و نماز را اقامه کند.
همچنین برنامه هایی مثل سالگرد امام (ره) و روز قدس با مشارکت مشیخت اسلامی و در محل مسجد جامع زاگرب برگزار می گردد. در این برنامه ها به غیر از سخنرانی سفیر جمهوری اسلامی ایران تلاش می شود تا آثاری از امام (ره) در میان ایشان توزیع گردد و یا نمایشگاه عکس بر زیبایی مراسم بیافزاید.
همچنین سال گذشته اولین دوره آموزش مقامات و روشهای حفظ و قرائت قران با اعزام دو تن از اساتید قران(استاد رحیم خاکی و معتز آقایی) ویژه امامان و قاریان مسلمان برگزار گردید که بسیار مورد توجه واقع شد. در کنار کلاسهای برگزار شده دو برنامه شب قرانی و نمایشگاه قرانی در مساجد جامع شهرهای زاگرب و رییکا برگزار شد.
برنامه تاسیس دارالقران در دو مسجد کرواسی در دستور کار امسال رایزنی فرهنگی است که انشاءالله برنامه آموزش مقامات و قرائت قران نیز به درخواست ایشان و برای تعداد بیشتری از علاقه مندان در سال جاری برگزار می شود.
مسجد جامع شهر زاگرب
- به نظر شما چه طور می توان از طریق مساجد به تقریب مذاهب اسلامی رسید و خودتان چه پیشنهاداتی در این را ستا ارایه می کنید؟
مسجد یکی از مهمترین مشترکات مسلمانان مذاهب گوناگون است و برگزاری نماز جماعت و حضور مذاهب گوناگون در آن و عبادت به همراه یکدیگر قلوب را به هم نزدیک می کند. مسجد محلی برای عبادت است و بنابراین انسان می تواند بر اساس آدابی که در مسجد رعایت آن لازم است به گفتگو و تبادل نظر و با خبر شدن از احوال برادران مسلمان خود بپردازد. بدیهی است مجادلات بی سرانجام و از روی تعصب جایی در مسجد ندارد.
سیاست و باور عمیق جمهوری اسلامی ایران در ترویج وحدت باید یگانه اندیشه ترویج شده توسط نمایندگان فرهنگی در خارج از کشور باشد. هر مساله ای که مغایر با وحدت فرق اسلامی باشد باید کنار گذاشته شود و تلاش شود تا با تکیه بر مشترکات مسلمانان بتوانند زیست اسلامی متناسب با فرهنگ بومی خود داشته باشند وضمن بالا بردن توانایی های معرفتی خود در باور به معارف دینی آن را به نسلهای بعد خود منتقل بنمایند و همچنین چهره زیبایی از باورهای دینی خود را برای معتقدین به سایر ادیان به نمایش بگذارند.
تلاش برای ارتباط با همه فرقه های مسلمان و برقراری گفتگو و مشارکت در برنامه های دینی و فرهنگی و نشست وبر خاستهای مداوم با مسلمانان می تواند زمینه های درک متقابل را ایجاد کند و روابط برادرانه را تعمیق بخشد.
همچنین انتقال اخبار و تحلیلها در تبیین دسیسه هایی که علیه امت اسلامی صورت می پذیرد می تواند زمینه همکاری مناسبی برای مقابله با این تهدیدها ایجاد بنماید.
دغدغه های مشترک مثل خانواده و تربیت نسلهای بعد می تواند زمینه و ظرفیتی باشد برای انتقال تجربه ها و برگزاری گفتگوها و کنفرانسها تا ضمن رسیدن به درکی مشترک از عصر حاضر راههای بهتر زیستن در این تبادل نظرها حاصل شود.
مسجد جامع شهر گونیا قدیمی ترین مسجد کوراسی و تنها مسجدی که صدای اذان از مناره آن پخش می شود و در سیل اخیر آسیب دید
- تحلیل و ارزیابی شما از نقش مساجد در معرفی و توسعه تمدن اسلامی چیست؟
مسجد در همه جوامع اسلامی مهمترین پایگاه است. تعبیر امام راحل که «مسجد سنگر است سنگرها را حفظ کنید» را هیچگاه نباید فراموش کرد. مسلمانان در جامعه خود چه اکثریت باشند چه اقلیت، مسجد محلی برای کارکردهای گوناگون مربوط به امور مختلف اجتماعی سیاسی و عبادی ایشان است. بنابراین مسجد ظرفیتی بی نظیر دارد. پیوند نماز با قران و معارف اسلامی سبب می شود ظرفیت اصلی مورد نیاز برای معرفی و توسعه تمدن اسلامی در اختیار مسجد باشد. امروزه مساجد به ویژه در اروپا اهمیت فوق العاده ای پیدا نموده اند و با علم به این مطلب مسلمانان مقیم اروپا تلاش دارند تا با همه محدودیتها مسجدهایی متناسب با نیازها و خواستهای منطقه داشته باشند. امری که خوشبختانه تا کنون در کرواسی میسر گردیده است و البته در برخی کشورهای اروپایی با محدودیتهایی مواجه بوده است.
برای تحقق این امر باید ظرفیتهای مختلفی شناسایی بشود. در کشور ما تجربه های بسیار خوبی وجود دارد که مسلمانان کشورهای دیگر به آن نیاز دارند. در زمینه های قرانی مثل پرورش قاریان، آموزش روخوانی و مفاهیم قرانی به مسلمانان غیر عرب زبان، موسسات نرم افزاری و چاپ کتاب در زمینه های دینی و... می توان اشاره نمود که سبب شده است تا پیشرفتهای خوبی در این زمینه به دست آید.
نمای بیرونی مسجد بسیار زیبای شهر رییکا
- به نظر شما رایزنی های فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور از چه طریقی می توانند در حوزه تمدن اسلامی ایرانی متناسب با الگوی پیشرفت که مقام رهبری بر آن تاکیید دارند، فعالیت (مسجدی) داشته باشند؟
رایزنی های فرهنگی بر اساس وظیفه ذاتی خود می توانند با انتقال و ایجاد ارتباط میان تواناییها و ظرفیتهای داخلی با طرفهای خارجی زمینه های لازم را فراهم کنند.
تجربه نشان داده است که بیشترمسلمانان دنیا از اینکه جمهوری اسلامی کشوری توانمند و قوی است احساس قدرت و غرور می کنند و به ایران علاقه دارند. بنابراین خدمت رسانی به مسلمانان دنیا به خصوص در عرصه های معرفتی و دینی و بویژه قرانی می تواند زمینه ای را ایجاد بنماید تا مسلمانان سراسر دنیا با شناخت ظرفیتهای خود به خودباوری رسیده و تلاش کنند تا مثل جوانان برومند ایران اسلامی به این باور برسند که ما می توانیم.
برای رسیدن به این امر ارتباطی همیشگی میان رایزن فرهنگی و نخبگان مسلمان باید برقرار شود تا ظرفیتهای ایشان مورد شناسایی قرار بگیرد.
تکیه بر اشتراکات فراوان و دیدگاههای مقام معظم رهبری و مراجع عظام تقلید و باور به امت واحده اسلامی روشن کننده مسیر حرکت و جهت دهنده فعالیتها در این زمینه می باشد.
- سخن پایانی شما؟
تجربه من نشان داده است که مسلمانان سراسر دنیا علاقه مند به ایران اسلامی هستند و تشنه تجربه ها، معارف و توانمندیهایی هستند که در ایران اسلامی وجود دارد و البته انتقال این معارف و توانمندیها باید با توجه به محدودیتها و اختلافات فرهنگی یا دینی صورت پذیرد تا خدای ناکرده سبب سوء تفاهم و آتش افروزی و اختلاف انگیزی نشود.
پایان پیام/
نظر شما