آیتالله سیدفتاح هاشمی تبریزی در گفتوگو با خبرنگار مسجد و کانونهای مساجد خبرگزاری شبستان، درباره باور کارشناسان و صاحبنظران فرهنگی درباره حضور کمرنگ جوانان در برخی مساجد کشور، گفت: طی سالیان اخیر حضور نسل جوان در برخی مساجد کمتر شده است که رفتار ائمه جماعات و عملکرد نادرست برخی مسئولان کشور، مهمترین دلایل این وضعیت است.
وی افزود: مساجدی را میشناسم که گفتار و کردار برخی ائمه جماعات و مسئولان مسجدی موجب حضور کمشمار جوانان در آنها شده است، برای نمونه به من گفته اند که برخی از کهنسالان رفتار نادرستی با جوانان داشتهاند و مانع از حضور دختران و پسران در صفوف اول نماز جماعت میشوند.
مسئول حوزه علمیه امام علی بن ابی طالب (ع) تهران، خاطرنشان کرد: برخی برنامهها و سخنرانیهای مساجد برای جوانان، دلشنین و جذاب نیست و حتی گاهی مطالبی را مشاهده میکنند یا سخنانی را می شنوند که به نادرستی آن در عالم واقعیت، یقین دارند، در این صورت نسل جوان رغبتی به حضور مستمر در مساجد نمییابند.
هاشمی تبریزی اضافه کرد: جوانان با مشاهده سیاستزدگی و جناحبازی برخی ائمه جماعات، از مساجد، دلسرد و گاهی متنفر میشوند و حتی ممکن است نسبت به روحانیت دلزده شده و پاسخ پرسشها و شبهات خود را در سایر مکانهای فرهنگی بیابند.
وی با بیان اینکه بیشتر مساجد کشور از سیاستزدگی و رفتارهای جناحی به دور هستند، گفت: مساجد جامعی را در شهر تهران سراغ دارم که به دلیل عملکرد درست ائمه جماعات، حضور مردم در نماز جماعات و برنامههای آنها پرشمار است بر این اساس مرکز رسیدگی به امور مساجد و سایر دستگاههای مربوط به مساجد باید این الگوها را شناسایی و معرفی کنند.
تفسیر قرآن، اولویت کاری ائمه جماعات مساجد باشد
این استاد درس خارج فقه درباره راهکارهای جذب بیشتر جوانان به مساجد، با بیان اینکه ائمه جماعات باید تفسیر قرآن را در اولویت کارهای خود قرار دهند زیرا نور قرآن، موجب جذب دلهای مردم می شود، افزود: جوانان از ائمه جماعات مساجد، متوقع بیان آموزههای قرآن و اهلبیت (ع) و نکات اخلاقی و کابردی هستند و از طرح مسایل جناحی، دلزده میشوند.
هاشمی تبریزی افزود: گفتار و کردار ائمه جماعات مساجد، باید یکسان باشد نه اینکه رفتاری انجام دهند که با سخنانشان در تناقض است و به این صورت مردم را نسبت جایگاه حقیقی و معنوی مساجد، دودل میکنند.
وی گفت: مسئولان و بزرگان کشور و صاحبان تریبونها نسبت به گفتار و کردار خود مراقب باشند زیرا جوانان تحصیلکرده امروزی به سرعت تناقض در عملکرد افراد به ویژه مسئولان و روحانیون را درک میکنند و به ویژه در حال حاضر که روحانیت، کشور را مدیریت میکند، با مشاهده هر اشتباهی دچار شک و تردید درباره جایگاه این قشر میشوند.
انتقاد از نوع پوشش برخی ائمه جماعات و روحانیون
مسئول حوزه علمیه امام علی بن ابی طالب (ع) تهران با انتقاد از نوع پوشش برخی ائمه جماعات و روحانیون، اظهار کرد: جوانان از روحانیون، سادگی، تقوا، اخلاص و مردمگرایی را میخواهند و با مشاهده لباسهای یک رنگ طلاب، جذب آنان نمیشوند بر این اساس مسئولان ارشد حوزههای علمیه و مساجد، اهمیت توجه به پوشش روحانیون و طلاب را به مردم گوشزد کنند.
هاشمی تبریزیوی اضافه کرد: ائمه جماعات هرگونه مطلبی را در منابر نگویند زیرا لزومی ندارد هر مطلبی در مساجد گفته شود بلکه مردم از ما متوقع بیان مطالب دینی هستند و میخواهند از روحانیون، راه درست دینداری را بیاموزند.
وی با اشاره به روایت «كُونُوا دُعَاةَ النَّاسِ بِغَيْرِ أَلْسِنَتِكُمْ لِيَرَوْا مِنْكُمُ الِاجْتِهَادَ وَ الصِّدْقَ وَ الْوَرَع» از امام صادق (ع) و تاکید بر دقت نظر جوانان نسبت به رفتار و گفتار ائمه جماعات مساجد و سایر روحانیون، خاطرنشان کرد: من همراه تعدادی از طلاب حوزه علمیه قم، پنجشنبهها به دیدار علامه طباطبایی (ره) میرفتیم و با مشاهده ایشان به اسلام و روحانیت علاقمندتر میشدیم، این در حالی بود که ایشان خیلی ساکت بودند اما در هر کلامشان، درّی نهفته بود.
مسئول حوزه علمیه امام علی بن ابی طالب (ع) گفت: همانطور که پیامبر اسلام (ص) متواضع و مردمدار بودند و در سلام و احوالپرسی از کودکان پیشی میگرفتند، ائمه جماعات نیز با مردم به شکل مطلوبی رفتار کنند و در این امور بر آنان سبقت بگیرند.
چندشغله بودن ائمه جماعات، آسیب بزرگی است
هاشمی تبریزی چندشغله بودن برخی ائمه جماعات را آسیبی جدی برای موفقیت مساجد دانست و افزود: آیت الله انواری (ره) به ما فرمودند نمازگزاران مسجدی از خستگی و مشغلههای کاری امام جماعت مسجدی گله داشتند در حالی که امامت جماعت بودن برترین مشاغل است و روحانیون باید بیشترین وقت را برای این کار اختصاص دهند.
وی با ابراز رضایت از گفتار، کردار و عملکرد اکثریت ائمه جماعات مساجد، اظهار کرد: برخی از ائمه جماعات میپندارند با آرایش آنچنانی ظاهرشان و پوشیدن لباسهای یک رنگ، میتوانند مردم و به ویژه جوانان را به اسلام جذب کنند در حالی که مردم از ما تقوی، معنویت و بیان کلام اهل بیت (ع) را توقع دارند.
مسئول حوزه علمیه امام علی بن ابی طالب (ع) با انتقاد از ائمهجماعات مساجد و روحانیونی که به جای بیان آموزههای قرآن و عترت (ع) بیشتر مطالبی از برخی مشاهیر غرب و شرق را مطرح میکنند، گفت: مسجد، مکان عبادت و آموزش دستورات دین است بنابراین همه توجه ائمه جماعات باید طرح موضوعات و مطالب مذهبی و معنوی باشد.
نظر شما