هنر بهترین ابزار برای بیان زیبایی های رضوی

کارشناس مذهبی با بیان اینکه زیبایی های زندگی امام رضا(ع) در جامعه باید با استفاده از هر ابزاری بیان شود، گفت: اگر فرهنگ رضوی در جامعه پیاده شود قطعا شاهد کاهش آسیب ها و نواقص خواهیم بود؛ ترویج آن وظیفه نهادهای فرهنگی است که باید به آن بپردازند.

خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی؛ امروز 11 ذی القعده روزی است که نور روشنی تمام مدینه را فرا گرفته چرا که هشتمین نور تابناک ولایت در این روز چشم به جهان گشوده است همان امامی که حتی دشمنانش را نیز مجذوب و دلبسته خود کرده بود و همیشه پا به پای مردم قدم بر می داشت.

 

امام رضا (علیه السلام) شاه خراسان بنا به قول مشهور در 11 ذی القعده 148 هجری قمری و در مدینه به دنیا آمدند و پدر آن حضرت امام موسی بن جعفر(علیه السلام) و مادرشان نجمه خاتون است؛ نجمه خاتون در مورد ولادت آن حضرت گوید: هنگامی که فرزندم رضا را به دنيا آوردم، پدرش امام موسی كاظم (علیه‌السلام) به من فرمودند: او را بگير و خوب نگهدار زيرا او بقيه‌الله در زمين است.

 

یا امام رضا(علیه السلام) آمدی تا پرندگان خوش الحان، آشیان گزیده بر شاخسار نگاهت، دنیا را زیر پر و بال سعادت بگیرند، تا در تاریکی های دنیا، آفتاب لبخندت، «شمس الشموس» لحظه‏ های بی کسی انسان باشد؛ شما در ادامه مهربانی خدا در مقدس ‏ترین دقایق موعود، زاده شده اید تا خواب تمام باغستان‏ های عقیم، از عطر نفس‏ های شما به شکوفایی و رویش برسد.

 

شور آمدنت ای غریب الغربا چه رستاخیزی بر انگیخته در چهار گوشه عالم! درختان صف به صف، شکوه جاودانه آمدنت را به تماشا ایستاده ‏اند و آبشارها، قد کشیده ‏اند زلالی و سرفرازی نگاهت را. جاده‏ها، شوق رسیدنت را، سراسیمه دویده ‏اند و بوی شما وزیدن گرفته است و تمام گردنه‏ ها به سمت مدینه چرخیدند و تمام دشت‏ ها پیراهن گل به تن کردند.

خصوصیات اخلاقی بی نظیر امام رضا(علیه السلام)

امام رضا(علیه السلام) بسيار به مستمندان رسيدگى مى ‏كردند و به دادن صدقه به ويژه در شب هاى تار و به صورت پنهان می پرداختند و با خدمتگزارانشان كنار يك سفره مى‏ نشستند و غذا مى‏ خوردند.

 

ایشان هيچ فرقى ميان غلامان و اشراف و اقوام و بيگانگان نمى‏ گذاشتند مگر براساس تقوا؛ همواره متبسم و خوش‏رو بودند و  بهترين بخش غذاى خود را قبل از تناول، براى گرسنگان جدا مى کردند و با فقرا مى ‏نشستند و در تشييع جنازه شركت مى‏ کردند و خدمتكارى را كه مشغول خوردن غذا بود به خدمت فرا نمى‏ خواندند و با صداى بلند و با قهقهه هرگز نمى‏ خنديدند.

 

امام رضا(علیه السلام) رفع نياز مؤمنان و گره‏ گشايى از آنان را بر ديگر كارها مقدّم مى‏ داشتند و روى حصير مى‏ نشستند و ایشان همواره قرآن کریم را تلاوت می کردند؛ ایشان هیچ وقت با گفتارشان دل كسى را نرنجانيدند و سخن هيچ كس را ناتمام نمى‏ گذاشتند و نمى‏ شكستند، هيچ نيازمندى را تا حد امكان رد نكردند و پاى خود را هنگام نشستن در حضور ديگران دراز نمى‏ كردند و در حضور ديگران همواره از ديوار فاصله داشتند و هيچ گاه تكيه نزدند.

 

همواره ياد خدا بر زبان شمس الشموس جارى بود؛ از اسراف و تبذير سخت پرهيز داشتند و به مسافرى كه پول خود را تمام و يا گم‏ كرده بود بدون چشم داشت، هزينه سفر مى‏ دادند، در دادن افطارى به روزه‏ داران كوشا بودند و به عيادت بيماران مى ‏رفتند.

 

خويش را به بوى خوش به خصوص براى نماز معطر می کردند و به نظافت جسم و لباس به ويژه موى سر توجّه داشتند؛ قبل از غذا دست‏ها را مى ‏شستند و با چيزى خشك نمى ‏كردند و بعد از غذا نيز آن‌ها را مى‏ شستند و با حوله ‏اى خشك مى‏ كردند.

 

حضرت رضا (علیه السلام) از پدران خود از حضرت علی (علیه السلام) روایت کرده است که فرمودند: «خود را به بوی خوش استغفار و توبه معطر کنید تا بوی بد گناه شما را رسوا نکند».

 

شاه خراسان، یار فقرا در کلام بزرگان

امام خمینی(ره) در خصوص امام رضا(علیه السلام) و ثواب زیارت ایشان می فرمایند: «من ثواب و فضیلت به زوار امام رضا (علیه السلام) را کمتر از زیارت خود آقا (علیه السلام) نمی دانم».

 

مقام معظم رهبری عشق راستین و علاقه قلبی خویش را درباره بارگاه ملکوتی امام رضا این چنین توصیف کرده اند: «آستان قدس رضوی مطاف فرشتگان و کرّوبیان و قبله اهل دل و ملجأ مؤمنان صادق است. امروز به برکت طلوع خورشید انقلاب اسلامی پایگاه بلند اندیشه اسلام و پرچم معارف قرآن نیز هست».

دلمان برای ضریحت تنگ شده آقاجان

هر سال در روز ولادت امام رضا(علیه السلام) عاشقان زیادی راهی مشهد می شدند و دلشان را به ضریح مقدسش گره می زدند اما امسال حرم امام رضا(علیه السلام) آن شور و حال همیشگی را ندارد چرا که ویروس منحوس کرونا مانع از آمدن عاشقان به سمت مشهد الرضا شده است.

 

یا امام رضا(علیه السلام) چندین ماه است که این ویروس منحوس توفیق زیارتتان را از ما گرفته و دلمان برای پنجره فولاد تنگ شده است، آقاجان در این شرایط همه ملت ایران و مسلمانان جهان دست به سوی آستان مقدس شما دراز کرده اند تا شما از خداوندمتعال بخواهید این ویروس منحوس و زاده غرب وحشی را از بین ببرد تا دوباره بتوانیم قدم در رواق و صحن های استان مقدستان بگذاریم.

 

حرم این روزها چراغانی شده است اما زائرانت آقاجان بغضی از جنس دوری و دلتنگی در گلو دارند و از دور سلامت می دهند و می گویند آقاجان ما را فراموش نکنید درست است که از بارگاه عزیزت دور هستیم اما دلمان را به پنجره فولادتان گره زده ایم و به یاد آب های سقا طلایی حرم مطهرتان آب می نوشیم و خاطره های گذشته را مرور می کنیم.

 

به مناسبت فرارسیدن سالروز ولادت شاه خراسان، شمس الشموس امام رضا(علیه السلام) به سراغ یکی از کارشناسان مذهبی رفتیم تا بتوانیم بیش از گذشته با اخلاق و خصوصیات امام رضا(علیه السلام) و فرهنگ ناب رضوی آشنا شویم .حجت الاسلام «علیرضا نخعی پور» معاون فرهنگی حوزه علمیه خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان اظهار داشت: امام رضا(علیه السلام) مظهر اسما و اوصاف الهی هستند و می توانیم اوصاف الهی را در کردار، رفتار، گفتار و اخلاق ایشان مشاهده کنیم.

 

وی در خصوص غریب الغربا نامیدن امام رضا(علیه السلام) گفت: غریب به معنای دور است و از این جهت ایشان را غریب الغربا نامگذاری کرده اند که از سایر اهل بیت (علیهم السلام) دور هستند و علت دیگر این است که شخصیت ایشان از ذهنیت ما دور است به این معنا که ما هنوز شخصیت امام رضا(علیه السلام) را هنوز نشناخته ایم و شناخت کاملی از ایشان نداریم.

 

1-زیارت امام رضا(علیه السلام) چه ثواب و فضیلتی را به دنبال دارد؟ روایات متعددی در خصوص زیارت امام رضا(علیه السلام) وجود دارد و بر این موضوع بسیار تاکید شده است به این دلیل که قبل از ایشان شیعیان تقسیم بندی و عده ای هفت امامی شدند و اگر کسی امام رضا(علیه السلام) را قبول داشته باشد امامان بعدی را هم قبول دارد.

 

روایتی از پیامبر گرامی اسلام(ص) داریم که ایشان فرمودند: «پاره ‏ای از تن من در سرزمين خراسان دفن می ‏شود که هيچ گرفتاری او را زيارت نمی ‏کند، جز اين که خداوند پريشانی را از او می ‏زدايد و هيچ گنهکاری به زيارت او نائل نمی شود، مگر آن که خداوند گناهانش را می ‏آمرزد».

 

از آثار زیارت امام رضا(علیه السلام) این است که نیازمند حاجت خود را بگیرد و خداوند گناه فرد گناهکار را ببخشد و در روایات دیگری آمده است که اگر کسی امام رضا(علیه السلام) را زیارت کند گویا پیامبر گرامی اسلام(ص) را زیارت کرده است و ثواب حج برای آن فرد نوشته می شود.

 

امام رضا (علیه السلام) نیز فرمودند که هر كس مرا در غربت زيارت كند روز قيامت در سه جا نزد او خواهم آمد تا از ترس هاى آن ‏جا نجاتش دهم؛ هنگامى كه نامه ‏هاى اعمال مردم از راست و چپ به پرواز درآيد، نزد صراط و نزد ميزان.

 

2-فرهنگ رضوی به چه معنا است و برای حفظ آن باید چه اقداماتی انجام دهیم؟ فرهنگ رضوی همان فرهنگ قرآن است و این فرهنگ روابط ما را در چند حوزه از جمله رابطه با خدا، خودمان و مردم و عالم خلقت را تنظیم می کند و اگر کسی رابطه اش با خدا درست باشد به این معنا که آگاهانه و عاشقانه خدا را عمل کند قطعا به فرهنگ رضوی دست یافته است و برای رسیدن به این مرحله باید با قرآن انس داشته باشیم.

 

برای تنظیم و درست کردن رابطه با خودمان باید ارزش خود را حفظ کنیم و امام رضا (علیه السلام) تحت عنوان ولیعهدی هیچ گاه خودشان را گم نکردند اما اگر آدم کوچک باشد با یک عنوان خودش را گم می کند و فرهنگ رضوی این را به انسان می گوید که در هر شرایطی و هر مقامی نباید خودمان را گم کنیم.

 

فرهنگ رضوی در خصوص ارتباط با مردم می گوید که باید با دوست و دشمن به گونه ای رفتار کنیم که از ما احساس رضایت کنند و افرادی که مسئولیت دارند در هر ارگان و دستگاه اجرایی باید دغدغه اش حل مشکلات مردم باشد.

 

3-نهادهای فرهنگی در قبال فرهنگ ناب رضوی چه مسئولیتی بر عهده دارند؟ گسترش فرهنگ رضوی مبتنی بر فهم آن است و مردم تا زمانی که با این فرهنگ آشنا نشوند نمی توانند به آن عمل کنند و این وظیفه نهادهای فرهنگی است که به معرفی فرهنگ ناب رضوی در جامعه بپردازند و امام رضا (علیه السلام) در این راستا می فرمایند که خدا رحمت کند آن کسی که محاسن و زیبایی های کلام ما را برای مردم بیان می کند.

 

نهادهای فرهنگی باید برای ترویج و گسترش فرهنگ رضوی به میدان بیایند و زیبایی های زندگی، سیره و رفتار و کلام امام رضا (علیه السلام) را برای جوانان و نوجوانان ما بیان کنند تا بتوانند با این فرهنگ آشنا شوند.

 

نهادهای فرهنگی می توانند از ابزارهای مختلف برای ترویج و گسترش این فرهنگ در جامعه استفاده کنند و از طریق تهیه و تولید فیلم، سریال، تئاتر، رمان و داستان به بیان و معرفی کرامات و اخلاق امام رضا(علیه السلام) بپردازند و وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز وظیفه دارد افراد فعال در این حوزه ها را حمایت کند و جهت دهی بدهند.

 

4-آیا ترویج و گسترش فرهنگ رضوی در کاهش آسیب های اجتماعی تاثیرگذار است؟ فردی که از امام رضا(علیه السلام) تبعیت می کند هیچ گاه به سمت خیانت، اختلاس، از بین بردن حقوق مردم و خشونت و دیگر آسیب های اجتماعی نمی رود و فرهنگ رضوی اگر در جامعه ای پیاده شود قطعا شاهد کاهش آسیب ها نواقص آن خواهیم بود.

 

5-فرهنگ رضوی در تداوم انقلاب اسلامی چه تاثیری می تواند بگذارد؟ انقلاب اسلامی مبتنی بر قرآن کریم و اهل بیت (علیهم السلام) است و در اصول انقلاب اسلامی می بینیم که استکبارستیزی وجود دارد و امام رضا(علیه السلام) نیز استکبارستیز بودند و به همین دلیل مامون ایشان را به شهادت رسانید.

 

در داخل کشور اگر کسی بخواهد به سمت استکبار برود قطعا باید با او مقابله کنیم و باید بدانیم که سیره امام رضا(علیه السلام) بسیار می تواند در پیشرفت و توسعه جامعه تاثیرگذار باشد و باید به آن عمل کنیم.

 

فرهنگ رضوی اگر وارد سیاست شود قطعا می توانیم مردم را به سمت سعادت هدایت کنیم  و در این راستا مردم بی عدالتی، چاپلوسی، دروغ و اختلاس را نمی بینند.

 

اگر قرار است لایحه و قانونی در مجلس در زمینه فرهنگ تصویب شود باید به افراد و کارشناسان آگاه و آشنا با فرهنگ رضوی سپرده شود تا ببینند این قانون چه مقدار با فرهنگ رضوی فاصله دارد.

 

سخن آخر؛

یا امام رضا(علیه السلام) زندگی حرف هایی است که فقط و فقط باید در کنار "باب الجواد" بگویی و کلمه ها را تبدیل به دانه های اشک کنی وشبیه یک تسبیح دنبال هم بکشانیم و توی صورتت بچرخانید و ذکر بگیری و انگار که تسبیح پاره شود و دانه ها بیایند و بچکند روی سنگ های حرم...باز هم در به در شب شدم،"ای نور سلام"؛ باز هم زائرتان نیستم، "از دور سلام"

 

اَلسَّلامُ عَلَیک یا علی ابن موسَی الرِّضا (علیه السلام)

 

 

کد خبر 945341

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha