رخوت علوم انسانی/ راهبری مدیریت‌های پژوهشی در اختیار ناآشنایان

رییس پژوهشگاه علوم انسانی با اشاره به رخوت علوم انسانی، از آن به عنوان علوم خاموش یاد کرد و گفت: متأسفانه راهبری مدیریت‌های پژوهشی در اختیار ناآشنایان به این علوم است.

به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر حمیدرضا آیت‌اللهی، رییس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در مراسم افتتاحیه دومین کنگره ملی علوم انسانی به ایراد سخن پرداخت و گفت: باید به این علوم انسانی بها بدهیم و آموزش این علوم را با تکیه بر پژوهش‌های علمی ترویج کنیم.

وی افزود: علوم انسانی جنبه‌های ارزشمند خویش را تاکنون به خوبی نشان نداده‌اند و مهم‌ترین راه برای تبلور ارزش‌های علوم انسانی پالایش این علوم از ارزش‌های منفی و تهی است.

آیت‌اللهی ادامه داد: اینک زمان آن فرا رسیده است که از حالت انفعالی نسبت به مسایل علوم انسانی کشور رها شویم و با بهره‌گیری از ظرفیت بالای کشور در این حوزه علوم انسانی را در جهان فعال و مطرح نماییم.

وی با اشاره به اینکه علوم انسانی ایرانی دارای موقعیتی ویژه در جامعه جهانی است، گفت: باید به تحرکات مثبت علوم انسانی شتاب دهیم و از دانشگاه‌ها و حوزه‌های علمیه برای تسریع گسترش دانش‌های انسانی بهره گیریم.

رییس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با انتقاد از بکارگیری ظرفیت‌های علوم انسانی در پژوهش‌های غیرهدفمند و کارآمد توضیح داد: اولین معضل جذب افراد توانمند در عرصه علوم انسانی و دومین چالش پیش رو شناخت نیازهای جدی کشور به علوم انسانی است.

وی مدیریت پژوهش در علوم انسانی را به عنوان یکی از معضلات عمده جامعه برشمرد و اظهار داشت: تبلور مدیریت‌ها مهم‌ترین عامل برای فعال‌سازی ظرفیت تحصیل‌کردگان علوم انسانی در جهت رفع نیازهای کشور به این علوم است.

آیت‌اللهی افزود: ضعف عمده نداشتن مدیران پژوهشی فعال و آشنا به علوم انسانی است که موجب ضعف تمام مراحل ترویج علوم انسانی و عملیاتی کردن آن در جامعه شده است.

وی با اظهار تأسف از راهبری مدیریت‌های پژوهشی کشور توسط ناآشنایان به این علوم مدعی شد: تنها کسانی راهبری پژوهش‌های علوم انسانی را بر عهده دارند که فقط داعیه‌دار جریان‌های فکری هستند و اغلب نسبت به علوم انسانی بیگانه‌اند.

رییس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در بخش دیگری از سخنان خود علوم انسانی را علوم خاموش نامید و گفت: از مهم‌ترین چالش‌های پیش رو برای گسترش علوم انسانی در کشور توقع مسئولان برای به ثمر رسیدن سریع این علوم در جامعه است.

وی تبدیل علم به ثروت را شعار رایج اکثر پژوهش‌های علمی در کشور دانست و در این رابطه گفت: گرچه تبدیل علم به ثروت می‌تواند به عنوان شعاری کارآمد در جامعه مطرح باشد اما علوم انسانی و پژوهش‌های مربوط به این علوم علاوه بر تبدیل علم به ثروت توانایی تبدیل علم به عزت، هنجار و معنویت را دارند و بنابراین نباید توقع خویش از پژوهش‌های علوم انسانی را به تولید ثروت محدود نماییم.

آیت‌اللهی وجود افراد غیرمتخصص در زمینه علوم انسانی را مورد نقادی قرار داد و گفت: شاید مهم‌ترین آفت امروز پژوهش‌های علوم انسانی حاکمیت مهندسین در کشور و ترویج نگاه جزیی‌نگر علوم فنی در جامعه باشد.

وی راهبری علوم انسانی در کشور را دچار رخوت توصیف کرد و افزود: یکی دیگر از چالش‌های علوم انسانی نداشتن شبکه ارتباطی و اطلاعاتی میان پژوهش‌ها و پژوهشگران این عرصه است.

این استاد دانشگاه عدم ارتباط عرضی میان پژوهش‌های علوم انسانی و همچنین نبود ارتباط طولی میان پژوهش‌های علوم انسانی با پژوهش‌های دیگر علوم را چالش دیگری در عرصه علوم انسانی خواند.

رییس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با استناد به سخنان مقام معظم رهبری گفت: ایشان از اصطلاح "پاتوق‌های علمی" در زمینه علوم انسانی استفاده کرده‌اند و این نشان می‌دهد که رهبر نیز از عدم ارتباط شبکه‌ای و اطلاعاتی میان پژوهش‌های علوم انسانی آگاه‌اند.

سخنران مراسم افتتاحیه دومین کنگره ملی علوم انسانی نگاه ژورنالیستی به اسلامی شدن علوم انسانی را آفتی برای پژوهش‌های جدی و دقیق در حوزه علوم انسانی توصیف کرد و اظهار داشت: نباید اسلامی شدن علوم انسانی را به معنای نقلی کردن علوم انسانی و بی‌محتوا نمودن آن دانست زیرا چنین نگرشی هرگز نمی‌تواند علوم انسانی و دستاوردهای بی‌نظیر آن را تحت‌الشعاع خویش قرار دهد.

شایان ذکر است، دومین کنگره ملی علوم انسانی طی روزهای چهاردهم و پانزدهم دی در سالن همایش‌های بین‌المللی دانشگاه شهید بهشتی برگزار می‌شود.

پایان پیام/


 

کد خبر 96600

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • همکار IR ۱۷:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۱
    0 0
    اگر واقعا ايشان دلسوز علوم انساني هستند سعي کنند در حيطه کاري خود در پژوهشگاه لااقل به وحدت به صورت عملي!!نيم نگاهي داشته باشند که همان نيم نگاه مارا بس. ايشان که براي اثبات حقانيت خود از سخنان رهبري دم ميزنند بداند عمل به سخنان ايشان براي رهبري بسي خوشگوارتر از دم زدن است و به صورت مخالف عمل کردن!!