ضرورت بازشناسی مفهوم پیشرفت با توجه به غایت الهی

رئیس دانشکده مدیریت دانشگاه علامه طباطبایی، تأکید کرد: در خلال بازشناسی مفهوم پیشرفت و تعالی انسان، باید دیدگاه اسلام نیز مورد توجه قرار گیرد و غایت خویش را دست یابی به مقام قرب الهی بداند.

به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر سید حسین ابطحی استاد مدیریت و رئیس دانشکده مدیریت دانشگاه علامه طباطبایی در دومین کنگره علوم انسانی، به ارائه مقاله خود با عنوان "درآمدی بر مبانی انسان شناسی الگوی اسلامی ـ ایرانی پیشرفت" پرداخت و اذعان داشت: یکی از پیش فرض های اساسی که در طراحی هر الگوی توسعه‌ای باید مورد بحث قرار گیرد، مبانی انسان شناسی آن الگو است.


وی مسیر و مقصد هر الگوی پیشرفتی را، انسان دانست و گفت: در واقع با توجه به این پیش فرض می‌توان انسان را و پس از آن پیشرفت انسان را، به ¬عنوان مهم ترین عنصر موضوع در نظر گرفته شده، شناسایی کرد.
 

این استاد دانشگاه در ادامه سخنان خود، اضافه کرد: تلاش ما در این بحث این است که با روش توصیفی ـ تحلیلی، مبانی انسان شناسی الگوی اسلامی ـ ایرانی پیشرفت، تبیین شود.


وی به همین منظور ابتدا به تبیین مفهوم، ماهیت و انواع توسعه انسانی و پیشرفت پرداخت و اظهار داشت: در خلال بازشناسی مفهوم پیشرفت و تعالی انسان، باید دیدگاه اسلام نیز مورد توجه قرار گیرد.
 

رئیس دانشکده مدیریت دانشگاه علامه طباطبایی، افزود: بر خلاف سایر الگوهای توسعه که غایت را در رفاه انسان می‌دانند، الگوی اسلامی ـ ایرانی پیشرفت غایت خویش را دست یابی به مقام قرب الهی می داند.


وی با اشاره به این که تلاش و نتیجه این بحث می‌تواند مبین مبانی انسان شناسی الگوی اسلامی ـ ایرانی پیشرفت، قلمداد شود، تأکید کرد: الگوی اسلامی ـ ایرانی پیشرفت، به دنبال توسعه انسان اسلامی می باشد.
 

بر اساس این گزارش، در بخش ابتدایی نشست، دکتر بهرام اخوان کاظمی، دانشیار دانشکده‌ی حقوق و علوم سیاسی دانشگاه شیراز نیز مقاله خود را با عنوان "تحقق علم نافع، راهبردی بنیادین در اصلاح و اعتلای علمی کشور" ارائه کرد.


وی در بخش ابتدایی سخنان خود گفت: پرسش پژوهش حاضر درباره مفهوم علم نافع است و این که منظور از علم و دانش متعارف، مقبول و ممدوح در منابع اسلامی، چه علمی است.
 

دانشیار دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه شیراز، افزود: علم مزبور در آموزه‌های اسلامی و به ویژه روایی، دارای اختصاصات و ویژگی‌های مخصوصی می باشد و پژوهندگان دانش، اعم از معلمین و متعلمین، باید از صفات خاصی برخوردار باشند.


وی ادامه داد: بر همین مبنا و با هدف ترسیم الگویی اسلامی برای تبیین این علم که با وصف "نافع" و "خیر" در روایات اسلامی ذکر شده است، باید در این زمینه به پژوهش و تحقیق پرداخت.


وی با تصرح این که نتایج چنین پژوهشی دربردارنده نوعی مهندسی تعلّم و تعلیم دانش در جامعه اسلامی در کلیه عرصه‌ها، اعم از حوزوی و دانشگاهی است، اضافه کرد: تحقق علم نافع، راهبردی بنیادین در اصلاح و اعتلای علمی کشور خواهد بود.
 

دانشیار دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه شیراز، گفت: علم پژوهی متعالی آن هم در کلیه‌ی عرصه ها، اعم از حوزه علوم انسانی و غیر انسانی، منوط و مبتنی بر تحصیل علم نافع است.


شایان ذکر است، دومین کنگره ملی علوم انسانی با حضور استادان و اندیشمندان این حوزه در شش نشست تخصصی طی روز های چهاردهم و پانزدهم دی ماه در مرکز همایش های بین المللی دانشگاه شهید بهشتی تهران برگزار شد.

 

پایان پیام /
 

کد خبر 96950

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha