به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر بهروز دری، عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی در اولین روز از دومین کنگره ملی علوم انسانی به ارائه مقاله خویش با عنوان "علوم انسانی ، از آرمان تا واقعیت و ضرورت ها" پرداخت و گفت: این پژوهش، کندوکاوی در سیاست ها و راهبردهای علوم انسانی از منظر اسناد بالادستی است و می کوشد چارچوبی برای سند راهبردی علوم انسانی ارائه نماید.
این استاد دانشگاه توضیح داد: ایران اسلامی، به واسطه برخورداری از منابع انسانی هوشمند، خلاق و نوآور از مزیت نسبی قابل ملاحظه در عرصه منطقهای و جهانی برخوردار است و نمی توان و نباید این ظرفیت را نادیده گرفت.
وی ادامه داد: نقش بیبدیل انسانها در تحرکات اجتماعی و گردش امور سازمانها و نهادها، توجه ویژه به این عامل مؤثر عرصه کار تولیدی و خدماتی را در زمره مهمترین مأموریتهای هر جامعه قرار داده است و این مهم بدون اتکا به فلسفه و ماهیت انسانی در کانونهای فکری، نقش مؤثر خود را در حرکت جوامع ایفا نخواهد کرد.
دری با تأکید بر اهمیت علوم انسانی، تصریح کرد: علوم انسانی به عنوان بخش عمدهای از مجموعه علوم بشری، سکاندار حرکت و چرخش فعالیتهای انسانها در بروز و افول تمدنها، گردش و حرکت نسلها، حیات سازمانها و جریان امور و فعالیتهای نهادهای اجتماعی است.
وی اظهار داشت: از این رو بدیهی است که جوامع، نیازمند برخورداری از فلسفه و سیاستهای روشن و مدون در علوم انسانی باشند تا بتوانند جوامع انسانی را مدیریت کنند و از منبع حیاتی انسانها برای به کارگیری سایر عوامل طبیعی و مادی به طور مؤثر استفاده نمایند.
عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی با بیان این که وجود سیاستها و راهبردها در قالب اسناد بالادستی برای هدایت فعالیتها ضروری است، مدعی شد: در جمهوری اسلامی ایران نیز، این ضرورت در متن و مفاد سند چشمانداز نظام، سیاستها و قوانین به گونهای صریح و ضمنی مورد اشاره قرار گرفته شده است.
وی با یادآوری سند چشم انداز ایران در سال 1404، از توجه جدی این سند به ایران به عنوان کشوری توسعه یافته با جایگاه اول اقتصادی، علمی و فناوری در سطح منطقه با هویت اسلامی و انقلابی الهامبخش در جهان اسلام و با تعامل سازنده و مؤثر در روابط بینالملل، اشاره کرد و گفت: این چشم انداز، حاکی از این است که ایران، جامعهای پویا، با نشاط و توانمند است که توسعه یافتگی و دسترسی به جایگاه اول اقتصادی، علمی و فناوری ان در سطح منطقه، متأثر از حرکت حیات بخش انقلاب اسلامی ایران است و پیشرفت بدون این مؤلفه، مفهومی ذهنی و عاری از ویژگیهای اسلامی است.
دری افزود: در سیاستهای حاکم بر قانون برنامه پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران، مفاهیم دقیقتری از حوزه علوم انسانی و زمینههای کاربرد آن در سایر امور، اعم از اجتماعی، فرهنگی، علمی و فناوری، اقتصادی، سیاسی، دفاعی و امنیتی ارائه شده است.
وی توضیح داد: صریحترین اشاره به این موضوع، تحول و ارتقای علوم انسانی است که تقویت جایگاه و منزلت این علوم، جذب افراد مستعد و با انگیزه، اصلاح و بازنگری در متون و برنامهها و روشهای آموزشی، ارتقای کمی و کیفی مراکز و فعالیتهای پژوهشی و ترویج نظریهپردازی، نقد و آزاداندیشی را میتوان زمینهساز اصلی تحول این علوم دانست.
این استاد دانشگاه، برنامهی پنجم توسعه را آیینه سیاستهای مربوط، تکالیف دقیق و روشن در عرصههای نظری و عملی علوم انسانی معرفی کرد و در این باره اظهار داشت: با همه این ها، دیدگاهها و نظرات اندیشمندان این عرصه، از نوعی نگرانی در خصوص عدم توجه به توسعه متوازن و پایدار علوم انسانی در کنار سایر علوم مانند پزشکی، مهندسی و پایه حکایت میکند.
وی با تبیین ماهیت متفاوت و خاص علوم انسانی نسبت به سایر علوم، ادامه داد: مقام معظم رهبری در بیانات و پیامهای خویش به کرات، نگرانی خود را نسبت به توجه بنیادی به علوم انسانی نشان دادهاند.
دری گفت: مقارن بسیاری از بیانات، با مستند شدن و جاری شدن احکام در سیاستها و راهبردهای مربوط به علوم انسانی، نشان دهنده اهمیت توجه به این عرصه مهم فکری و اجرایی است.
وی تحلیل دقیق اسناد بالادستی و جهتگیریهای مربوط به اقدامات ذی ربط در پرتو سیاستها و راهبردهای علوم انسانی را تبیین کننده برخی گسستها و نارساییها در تنظیم دقیق نقشهی راه تحقق آرمانهای نظام جمهوری اسلامی ایران در اسناد بالادستی در خصوص کارکرد صحیح علوم انسانی در کشور خواند و اذعان کرد: این مهم، زمینه طرح مباحثی در خور توجه به اقدامات ملی و سازمانی عرصه علوم انسانی است که امید است امکان ارائه آن با ارائه چارچوب سند راهبردی علوم انسانی وجود داشته باشد.
پایان پیام/
نظر شما