عده ای مدام خود را تکرار کرده و عده ای تنها غرب را ترجمه می کنند

دکتر یثربی با تشریح ابعاد نهضت تولید علم و نظریه پردازی گفت: عده ای مدام خود را تکرار کرده و عده ای تنها غرب را ترجمه می‌کنند و جامعه و حکومت نیز که تابع نخبگان خویش اند، دچار انفعال و عقب گرد می شوند.

به گزارش خبرنگار شبستان، سید علی محمد یثربی، عضو هیأت علمی پردیس قم دانشگاه تهران، در دومین کنگره علوم انسانی به ارائه مقاله خود با عنوان "نحوه‌ی مطالعات تطبیقی حوزه‌ی علوم انسانی/التقاط، تفکیک یا تلفیق" پرداخت.
وی با اشاره به دغدغه های معرفتی حاکم بر فضای علمی کشور، درباره پیوند واقعی حوزه و دانشگاه، گفت: همان طور که امام امت(ره) فرمودند، فرهنگ دانشگاه ها و مراکز غیر حوزه ای به صورتی است که با تجربه و لمس واقعیت بیشتر عادت کرده است تا فرهنگ فلسفی و نظری.
 

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران، با بیان فاصله حوزه و دانشگاه، تأکید کرد: باید با برداشتن فاصله ها، حوزه و دانشگاه در یکدیگر ذوب شوند تا زمینه برای بسط و گسترش معارف اسلامی وسیع تر گردد.
وی ادامه داد: نهضت نرم افزاری و تولید علم و نظریه پردازی مورد نظر مقام معظم رهبری، با توجه به گفته ایشان که فرمودند: "عده ای مدام خود را تکرار می‌کنند و عده ای تنها غرب را ترجمه می‌کنند و جامعه و حکومت نیز که تابع نخبگان خویش اند، دچار انفعال و عقب گرد می شوند. باید ایده ها در چارچوب منطق و اخلاق و در جهت رشد اسلامی با یکدیگر رقابت کنند و مصاف دهند تا جهان اسلام، اعاده ی عزت و هویت کند و ملت ایران، به رتبه جهانی ای که استحقاق آن را دارد، بار دیگر دست یابد." امری متحول گرایانه است، البته اگر اجرایی شود.
 

یثربی با توجه به بیانات امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری، افزود: محتوای این دو پیام تاریخی، خاستگاه اساسی و ضروری مطالعه ی تطبیقی علوم انسانی است.
وی خاطر نشان کرد: برای مطالعات تطبیقی حوزه علوم انسانی و نظام آموزشی آن، دیدگاه های مختلفی حاکم است.
این عضو هیئت علمی دانشگاه تهران، اظهار داشت: درس‌های متعارف هر یک از رشته ها، باید بدون تغییر اساسی ارائه شود و در کنار آن، چند درس معارفی به عنوان چاشنی آن تلقی گردد که این رویکرد راه به جای درستی نبرده و نمی برد.
وی در ادامه سخنان خود، بطلان روش التقاطی را قطعی خواند و تصریح کرد: تنها رویکرد تلفیقی است که می‌تواند با متدلوژی متقن و مقبول مفید فایده واقع شود.
 

در بخش دیگری از این نشست، دکتر سید نظام الدین مکیان، عضو هیئت علمی گروه اقتصاد دانشگاه یزد، با ارائه مقاله خود با عنوان "بازاندیشی ساختار و محتوای درس پول، ارز و بانکداری در ایران"، گفت: ایران در مسیر دست یافتن به اهداف چشم انداز 20 ساله ی خود، مبنی بر اعتلا و عمق و گسترش دادن معرفت دینی در امورعلمی، نیازمند برنامه ریزی صحیح آموزشی در دانشگاه هاست.
وی اضافه کرد: از جمله حوزه های حائز اهمیت در این بحث، هماهنگ سازی سرفصل دروس دانشگاهی از جمله درس پول و ارز و بانکداری با اندیشه های اسلامی و بومی است.
 

مکیان، اظهار داشت: پژوهش حاضر، با استفاده از روش تحلیل محتوا و با هدف ارزیابی محتوای درس مذکور از طریق مقایسه سرفصل های ارائه شده توسط وزارت علوم برای این درس با دیگر دانشگاه های معتبر جهان و هم چنین دانشگاه های کشورهای اسلامی در مقطع کارشناسی انجام گردیده است.
وی افزود: در این پژوهش دانشگاه هایی از کشورهای اسلامی و توسعه یافته انتخاب و سپس سرفصل دروس پول و ارز و بانکداری این دانشگاه ها با سرفصل مصوب ایران مقایسه شده است.
 

عضو هیئت علمی گروه اقتصاد دانشگاه یزد، به بیان نتایج این پژوهش پرداخت و اذعان داشت: نتایج نشان می دهد، وزن سرفصل دروس ایران به کشورهای اسلامی نزدیک است.
دکتر مکیان، گفت: این نتیجه خوش بینانه است، چرا که عنوان های دروس دانشگاهی در ایران شامل بانکداری اسلامی نیز می باشد که این درس در نظام آموزشی ایران جزء دروس اختیاری است و دانشجویان به ندرت این درس را انتخاب می‌کنند.
وی در پایان صحبت های خود، افزود: چنانچه مباحث این درس را از سرفصل دروس ایران حذف کنیم، وزن مباحث اسلامی در ایران کاهش می‌یابد.

پایان پیام/

کد خبر 97362

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha