به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر محمد سعید ذکایی، عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی(ره) با ارائه مقاله "مطالعات فرهنگی دانشگاهی در ایران: دستاوردها، چالشها و افقها" در دومین کنگره ملی علوم انسانی شرکت کرد.
ذکایی در سخنان خود با اشاره به ورود مطالعات فرهنگی به محافل دانشگاهی ایران و اقبال حوزه عمومی به پژوهشها و مباحث آن، افزود: اگرچه این مطالعات هنوز به شکلگیری سنتی روشن و با دستاوردهای قاطع و تأثیرگذار منتهی نشده است، ایدئولوژی، دستور کار، رویکردها و جهت گیریهای معرفت شناختی و روش شناختی آن، فضایی متفاوت برای علوم اجتماعی ایران و پژوهشهای مربوط به آن همراه داشته است.
وی اطلاعات و دادههای تجربی مطالعات فرهنگی را برگرفته از عامه مردم، متن زندگی روزمره آنها و نیز انعکاس تجربه زیسته آنها با اتکا به انواع روشهای متنی، شفاهی و اسنادی دانست و ادامه داد: مطالعات فرهنگی بیش از رشتههای متعارف علوم اجتماعی با نگاهی از پایین به بالا به فرهنگ و جامعه مینگرد.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: به همان سان که مطالعات فرهنگی از بیشتر رشتههای علوم اجتماعی به لحاظ فلسفی ماجراجویانهتر و انتقادیتر عمل کرده، بیش از سایر رشتهها از آن انتظار میرود تا برای توده مردم و به زبان آنها سخن گوید.
وی گفت: مطالعات فلسفی، باید صدا و قدرت خود را در پژوهش انعکاس دهد.
ذکایی با ارزیابی دستاوردهای روش شناختی مطالعات فرهنگی جوان ایرانی، توضیح داد: این ارزیابی ها نشان میدهد که تنوع روش شناختی و پیوند نزدیکتر میان نظریه و روش و اتکا و طیفی گسترده از شیوه تحلیل اطلاعات در آن به چشم میخورد.
وی با بیان این که ارائه تیپ شناسی، مقایسه استقرایی مقولات و مفاهیم، استقرای تحلیلی، تحلیل منطقی، تحلیل رویداد، تحلیلهای استعاری، تحلیل قلمرو، تحلیل هرمنوتیکی، تحلیل گفتمان، نشانه شناسی، تحلیل محتوای کیفی، پدیدار شناسی و تحلیل روایت به مثابهی ابزارهای کیفی تحلیل دادهها هستند، افزود: اگرچه این موضوعات، ذخیره مشترک علوم انسانی و اجتماعی است، اما در عین حال، بیشترین جاذبه و کاربرد را در میان محققان ودانشجویان شاغل به تحصیل در این رشته دارد.
عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی(ره) در بخشی از سخنان خود، اظهار کرد: در سنتهایی چون مطالعات فرهنگی جوانان، مطالعات جوانان و جنسیت، مطالعات فرهنگی مصرف و سبک زندگی، مطالعات بازنمایی و رسانه، فیلم و سینما و مطالعات پسااستعماری، جهت دهنده پژوهشهای فارغالتحصیلان و دانشجویان این رشته است.
وی درباره دستاوردهای این گونه تحقیقات، مدعی شد: دستاورد این تحقیقات، علاوه بر ایجاد تغییر و گسست در چرخه متداول پژوهش های متعارف، دستور کارهای جدید را در مطالعه فرهنگ و اجتماع شکل داده است.
این پژوهشگر حوزه علوم انسانی در پایان سخنان خود، تأکید کرد: دستاورد های ناشی از این تحقیقات، پلی بین علوم انسانی و اجتماعی برقرار ساخته است.
شایان ذکر است، دومین کنگره ملی علوم انسانی طی روز های چهاردهم و پانزدهم دی ماه در مرکز همایش های بین المللی دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد.
پایان پیام/
نظر شما