نپذیرفتن انتقاد ویژگی افراد متکبر و منشأ کینه های فراوان است

حجت الاسلام دست داده گفت: افراد متکبر از انتقاد روی گردان بوده و به محض شنیدن انتقاد، ناراحت شده و آن را نمی‌پذیرند و همین امر او منشأ کینه‌های فراوان می شود.

حجت الاسلام «زین العابدین دست داده» در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در جهرم، در تفسیر دعای روز پانزدهم ماه رمضان به فراز نخست دعا اشاره کرد و گفت: این دعا با «اللهمّ ارْزُقْنی فیهِ طاعَةَ الخاشِعین» آغاز می شود که مفهوم آن این است که «خدایا روزی کن مرا در آن فرمان برداری فروتنان».

 

مسئول دفتر امام جمعه جهرم افزود: برای آنکه بدانیم «خاشعین» چه کسانی هستند، بهتر است اول در مورد «متکبرین» صحبت به میان آوریم؛ چرا که خضوع و خشوع به طور کامل با تکبر و غرور تضاد دارد، به طوری که هر آنچه که در صفات «متکبرین» وجود دارد، ضد آن در «خاشعین» موجود است.

 

وی بیان کرد: برای روشن شدن این موضوع اشاره می‌کنیم به قسمتی از سخنان گهربار حضرت علی (ع) که در مورد متکبران این‌گونه فرمودند: «کبر و خودپسندی چیزی است که قلب‌های متکبران را همانند کرده، تا قرن‌ها به تضاد و خون‌ریزی گذراندند و سینه‌ها از کینه‌ها تنگی گرفت.»

 

حجت الاسلام دست داده خاطرنشان کرد: انسانی که صفت تکبّر را در میان صفات خویش جای داده، معمولاً بر روی مسائلی که خود طرح می‌کند و یا چیزهایی که نفس او خواهان آن است تعصّب دارد و بدون هیچ دلیل منطقی بر روی خواسته خویش اصرار می‌ورزد.

 

وی ادامه داد: چنین کسی در مواردی که با او مخالفت می‌شود به زور متوسل می‌شود و سعی دارد با مشاجره زبانی حرف خود را به کرسی بنشاند و در نتیجه به بداخلاقی با دیگران پرداخته تا او را رعایت کنند و به خاطر این تندیِ اخلاق و زشتی درون از پند و اندرز دیگران هیچ بهره‌ای نمی‌برد چرا که به حرف حق گوش نداده و نصیحت دیگران را نمی‌پذیرد.

 

مسئول دفتر امام جمعه جهرم تصریح کرد: همچنین این افراد از انتقاد روی گردان بوده و به محض شنیدن انتقاد، ناراحت شده و آن را نمی‌پذیرند و همین امر او منشأ کینه‌های فراوان می شود.

 

وی گفت: با توجه به این تذکرات، در می‌یابیم که خضوع و خشوع همانند ظرفی است که انسان به وسیله آن به جمع‌آوری رضا و خشنودی خداوند می‌پردازد و تکبر چون ظرفی است تو خالی که هیچ چیزی در آن جز غرور و تکبر جای نمی‌گیرد و این خضوع و خشوع است که انسان را به خدای خویش نزدیک می‌سازد؛ زیرا که هرچه انسان نزد پروردگار عالمیان، خود را ذلیل و خوار نشان دهد، ارزشش در پیشگاه او بیشتر می‌شود.

 

حجت الاسلام دست داده به فراز دیگر این دعا «و اشرح فیه صدری بانابه المخبتین بامانک یا امان الخائفین» اشاره کرد و اظهار داشت: در ادامه این فراز از دعا می گوییم «و شرح صدر مردان فروتن و خداترس را به من عطا فرما به حق امان بخشی خود ای ایمنی دل‌های ترسان.»

 

وی در تعریف «منتخبین» عنوان کرد: در دعای این روز نکته اساسی که به آن تأکید شده است، خضوع و خشوع و فروتنی در مقابل ذات اقدس پروردگار است به طوری که در این روز از خداوند درخواست می‌کنیم آنچه را که در صفات و اعمال خالصان و خاشعان و فروتنان وجود دارد، نصیب ما کند.

 

این کارشناس مسائل مذهبی همچنین به مفهوم «مخبتین» اشاره کرد و گفت: «مخبتین» به معنای فروتنان است، آن هم فروتنانی که فروتنی آنان فقط در مقابل پروردگار جهان و جهانیان است، حال شاید سوال کرد که فروتنان چه کسانی هستند؟ که در جواب باید بگوییم فروتنی یکی از صفات بارز مؤمنان تقواپیشه است که شب و روز خود را به تقوا و پرهیزکاری می‌گذرانند.

 

وی ادامه داد: حضرت علی (ع) در مورد صفت و نشانه یک پرهیزکار فرمودند: «در دین‌داری نیرومند، نرمخو و دور اندیش است، دارای ایمانی پر از یقین، حریص در کسب و دانش، با داشتن علم بردبار، در توانگری میانه رو، در عبادت فروتن، در تهی دستی آراسته، در سختی‌ها بردبار، در جستجوی کسب حلال، در راه هدایت شادمان و پرهیز کننده از طمع ورزی، است.»

 

حجت الاسلام دست داده در پایان گفت: با توجه به فرموده آن بزرگوار در می‌یابیم که «مخبتین» همان پرهیزکاران هستند که شب و روز خود را به ذکر و یاد خداوند به پایان می‌برند که ما نیز در این روز از خداوند می‌خواهیم شرح صدری را که مردان پرهیزکار و فروتن دارند، به ما نیز عطا کند.

 

کد خبر 1051619

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha